12
september
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

‘Blijf dichtbij jezelf en doe waar je energie van krijgt’

Het Klimrek van Yeison

Wat hij als kind wilde doen als hij groot was? Yeison moet lachen om de vraag. “Loodgieter”, zegt hij en knikt. “Ja, dat is inderdaad heel iets anders dan wat ik nu doe: werken bij de opleiding Verloskunde.” Een leven en een loopbaan kunnen heel onvoorspelbaar zijn. Ook bij Yeison.

Opleiding tot facilitair medewerker
“Ik ben opgegroeid in Purmerend en heb ook een paar jaar in Colombia gewoond. Toen ik terugkwam in Nederland, heb ik mij ingeschreven bij het ROC van Amsterdam. Nee, uiteindelijk koos ik niet voor het vak van loodgieter, maar voor de opleiding tot facilitair medewerker. Die opleiding is lekker breed. Je kunt op kantoor gaan werken maar ook in de catering.”

Aan de slag in de catering
Tijdens zijn opleiding ontdekte Yeison wat hij het leukste vond: voor en met mensen werken. “Ik koos voor de catering en ging bij een horecaketen aan de slag. De ene keer bracht ik koffie of lunch rond, dan weer stond ik in de keuken. Heel afwisselend.”

Het klimrek van…

Hoe beweeg je mee met de veranderende arbeidsmarkt en organisatieontwikkelingen? En hoe blijf je vitaal en duurzaam inzetbaar? “Een loopbaan is geen ladder meer, maar een klimrek”, volgens Petra Biemans, onze lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap. Geïnspireerd door haar metafoor delen onze collega’s in onze nieuwe serie hun persoonlijke stappen omhoog, omlaag, naar links of naar rechts. Lees het verhaal en de tips van Yeison, facilitair medewerker. Die via zijn werkcoach bij het UWV bij onze hogeschool terecht kwam en heel goed landde.

Zijn stap naar de hogeschool
Zijn werk bij het bedrijf hield op. Via zijn werkcoach van het UWV kon hij aan de slag bij onze hogeschool. “Ik ging weer in de catering werken op de locatie aan de Amsterdamse De Boelelaan. Maar deze functie trok mij steeds minder aan. Ik wilde wel meer werkzaamheden doen en meer contact met mensen, maar die mogelijkheid was er niet.”

Ik zag een interne vacature voor facilitair medewerker en heb de moed verzameld te solliciteren.

Nieuwe interne vacature
Vanwege corona sloten locaties tijdelijk de deuren. Voor Yeison was dat de kans om nog eens goed om zich heen te kijken. “Ik zag een interne vacature voor facilitair medewerker op onze locatie aan de Amsterdamse Vlaardingenlaan. Het was precies de brede functie die ik van mijn opleiding zo leuk vond. En ik had natuurlijk het juiste diploma.”

Op zijn lijf geschreven
Yeison luisterde goed naar zijn gevoel en verzamelde de moed om de switch te maken. Hij heeft er geen dag spijt van. “Het werk is op mijn lijf geschreven. Ik ondersteun docenten en studenten Verloskunde die materialen nodig hebben. Ik beheer onze voorraad en plaats bestellingen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om reanimatiepoppen of laatst nog om 15 runderharten.”

Ik ben blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd en op tijd de juiste keuze heb gemaakt.

Eigen winkeltje
“Ik ga echt altijd vrolijk naar mijn werk” zegt Yeison. “Ik heb het gevoel mijn eigen winkeltje te hebben. Studenten en docenten weten me inmiddels goed te vinden en dat contact is superfijn. De eerste periode heb ik orde geschapen in de voorraadkamer. Nu zorg ik dat alles goed blijft draaien en probeer ik vooruit te denken wat we de komende tijd aan spullen nodig hebben. En als er iets kapotgaat, denk ik graag mee over hoe we het kunnen fixen.”

Ontwikkelen door kansen te pakken
Yeison zit nu goed op zijn plek. “Ik ben blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd en op tijd de juiste keuze heb gemaakt. Daar was wel een beetje moed voor nodig, omdat ik niet helemaal wist wat het werk in de Vlaardingenlaan zou inhouden. Maar de klik met het werk en de collega’s hier was er al heel snel. Het is fijn dat ik hier de ruimte krijg om nieuwe dingen te doen. We zijn nu bezig met een interne verhuizing. Dat zorgt even voor extra drukke tijden maar daarmee gaan we er ook verder op vooruit.”

Boilerplate

Yeisons tips om flexibel te bewegen op het klimrek: 

  • Ga na wie je bent en wat je leuk vindt om te doen. 
  • Volg je gevoel. Als je werk niet leuk is, zoek dan verder. 
  • Toon moed om in iets nieuws te duiken ook al is niet helemaal duidelijk wat het is.

Wil jij ook aan de slag met jouw talent(en) en ontwikkeling? Vanuit jouw intrinsieke motivatie of misschien wel uit noodzaak. Ons HR-Expertiseteam staat voor jou klaar. Samen maken we werk van jouw ontwikkeling en van onze duurzame hogeschool.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Nicole van Dijk
12
September
2023
Zo belangrijk om van jezelf te weten wat werk nu echt leuk maakt. En als je dat dan weet is de volgende stap inderdaad om al je moed bij elkaar te pakken en de stap in die richting te durven zetten. Bewonderingswaardig dat je dat gedaan hebt! Ik wens je dat je nog heel lang vrolijk naar je werk gaat.