Alkmaar/Amsterdam,
11
september
2020
|
08:51
Europe/Amsterdam

Bouwkunde-studenten restaureren historische geveltop met modernste technieken

Studenten Bouwkunde van Inholland Alkmaar gaan komend studiejaar aan de slag om een incomplete historische geveltop te restaureren met behulp van de nieuwste digitale technieken zoals laserscanning en 3D-printen. Het gaat om een ‘halsgevel’ aan de Oostenburgerstraat in Amsterdam. Het betreft een samenwerking met BouwLAB Haarlem en de gemeente Amsterdam.

Het komend schooljaar gaan de studenten van start met het project. Het idee is om ‘het stuk’, de delen ervan, digitaal in te scannen en digitaal te ‘restaureren’. Vervolgens kunnen delen, met behulp van een 3D-printer worden ‘hersteld’ zodat het fragment weer als geheel kan worden bekeken. Vooraf doen studenten historisch onderzoek en wordt nagedacht over de ethiek rondom dit project. De ontwikkelde kennis vanuit dit onderzoek biedt straks praktische oplossingen voor andere vergelijkbare projecten in de bouwsector en de opgehaalde kennis kan worden gebruikt in het lesprogramma van de opleiding(en).

Betrokken docent Miriam Uitterhoeve noemt het een belangrijk en interessant project waar studenten kunnen ontdekken wat er allemaal bij komt kijken om een historisch onderdeel van een gebouw te restaureren. “Deze gevel zou nooit meer zichtbaar gemaakt kunnen worden zonder nieuwe scan- en printtechnieken. Nu kunnen we de gevel weer samenstellen met ontbrekende onderdelen”, legt ze uit. “Dan volgen er vragen als: van welk ‘printbaar’ materiaal kun je die onderdelen maken en welke beleving willen we zichtbaar maken? Gaat het erom dat je duidelijk ziet wat oud is en wat nieuw, of wil je het geheel als eenheid kunnen ervaren. Welk verhaal zit er achter de gevel, waar stond deze, welke functie had het gebouw, wie heeft hem ontworpen en wat was de betekenis voor de stad? En als je niet weet hoe de ontbrekende fragmenten eruitzagen, op basis van welk historisch onderzoek kun je de onderdelen dan vormgeven?”

Verder speelt ook ethiek een rol, geeft Miriam aan. Hoe authentiek zijn de fragmenten als ze eenmaal opnieuw zijn vormgegeven. “De ethiek rondom dit onderwerp is afhankelijk van technische mogelijkheden, maar ook van wat we als samenleving in deze tijd aanvaardbaar vinden.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Nynke Moens
14
September
2020
Wat ontzettend leuk dat jullie zoveel van erfgoed & cultuur management in deze module incorporeren. Hartstikke leuk en ik hoop dat we ook het eindresultaat mogen bewonderen!