Diemen,
02
maart
2020
|
08:45
Europe/Amsterdam

Bruikbare oplossingen voor complexe vraagstukken

Studenten Business IT & Management presenteren onderzoeksresultaten bij symposium Informatiemanagement

Business IT & Management

De opleiding Business IT & Management (BIM) organiseerde in februari samen met managementadviesbureau Aranea het jaarlijkse symposium Informatiemanagement bij Inholland Diemen. Derde- en vierdejaarsstudenten presenteerden aan de hand van zelfgemaakte filmpjes de resultaten van het onderzoek dat ze in teams uitgevoerd hadden. Het leverde tevreden opdrachtgevers op: “We gaan het voorstel van de studenten verwerken. De opdracht heeft dus goed uitgepakt voor ons!”

King Parking biedt op Schiphol een parkeerservice waarbij je alleen je auto voor de deur van Schiphol neerzet en een ‘valet’, soort chauffeur, je auto op een parkeerterrein nabij Schiphol parkeert. Dit bedrijf verwerkt alle gegevens handmatig, wat onnodig veel tijd en papier kost. Studenten Shahbaaz, Shaïd, Ahmet, Soeradj en Marchia hebben daar een oplossing voor gevonden: met behulp van ‘API’s’ kan King Parking handmatige processen automatiseren. Een API (application programming interface) roept gegevens van een ander programma op en zet ze over op een eigen programma. In dit geval gaat het om de aankomsttijden van alle vluchten van Schiphol. Dankzij het gebruik van een API komen ze automatisch binnen zodat de valet ze niet meer hoeft op te zoeken op de website van Schiphol.

'Less paper, save the world!'
Daarnaast heeft het team voorgesteld om het intakeformulier te vervangen door een app en de auto bij de intake te filmen om alle deuken te kunnen registreren. Dan hoef je niet elk deukje te beschrijven. “Less paper, save the world!”, bekrachtigen de studenten hun advies. Eigenaar Hans Adrichem van King Parking wordt hier blij van: “We gaan het voorstel van de studenten verwerken. De opdracht heeft dus goed uitgepakt voor ons!”

Agile teams
GVB (Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam) is al enige tijd bezig om de agile werkwijze te implementeren. Agile organiseren is een manier van flexibel denken, werken en organiseren. Agile teams werken in korte cycli (sprints) en bouwen een product stukje bij beetje, waardoor ze snel en effectief kunnen inspelen op veranderingen in de buitenwereld. Bij GVB werkt nu een deel van de organisatie met agile teams.

Bij de afdeling informatiemanagement stemmen planmakers de informatiebehoefte en ICT op elkaar af. De agile teams zijn de bouwers van ICT. Hun werk loopt niet synchroon met dat van informatiemanagement, dat het ‘watervalmodel’ hanteert, een langdurig traject van ontwerp via productie naar het gebruik. Het bedrijf zoekt dan ook een betere aansluiting tussen informatiemanagement en de agile teams.

Overkoepelende backlog
Studenten Yorm, Mimoun, Françoise, Tim, Arwindh en SaidOmar zijn na hun onderzoek onder meer tot de volgende aanbevelingen gekomen: hanteer een overkoepelende backlog (takenlijst) voor de teams en organiseer elk kwartaal een ‘sprint review’ voor informatiemanagement en de agile teams, zodat ze gezamenlijk naar de backlog kunnen kijken om goed op de hoogte te blijven van elkaars voortgang. Harm van Dommelen, informatiemanager GVB, reageert tevreden op de presentatie: “We zijn zeker van plan om op korte termijn zoveel mogelijk van de aanbevelingen toe te passen.”

Gedragsverandering in organisaties
Naast bovengenoemde en nog zeven andere studententeams zijn twee aansprekende experts uit het werkveld uitgenodigd voor een keynote. Gert-Jo van der Heijden van Cegeka biedt het publiek een kijkje in de keuken van de cloud: waar je op moet letten en wat je kansen en risico’s zijn als je als organisatie voor de keuze staat om wel of niet in de cloud te gaan werken. Robert den Broeder van OBM Dynamics neemt gedragsverandering in organisaties onder de loep. Het realiseren van een verandering in structuur of proces verloopt meestal niet soepel en leidt dan niet tot grotere prestaties. Gewenste resultaten worden pas bereikt als de medewerkers het juiste gedrag vertonen. Het is daarom volgens Den Broeder van belang om je medewerkers intrinsiek gemotiveerd te krijgen en hun gedrag te beïnvloeden. Er volgt een boeiende interactieve presentatie.

Zoektocht
Richard Oerlemans, directeur van het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI), is na afloop onder de indruk van de resultaten van de studententeams: “Erg knap hoe studenten in een korte tijd het probleem kunnen analyseren en tot bruikbare oplossingsvoorstellen komen.” Docent Frank Schreurs sluit zich daar bij aan: “Het is complexe materie waar de studenten zich over moeten buigen. Je merkt dat het altijd wel een zoektocht voor ze is. Door hun gebrek aan werkervaring is het voor studenten nog moeilijk om te begrijpen wat nu eigenlijk het probleem of de opdracht is. Ik vind het bewonderenswaardig dat het ze toch lukt! En ik sta ervan te kijken hoe ze vervolgens bij de presentatie de essentie van het probleem en de oplossing in een filmpje kunnen vatten. Onze studenten zijn echt creatief!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.