Amsterdam,
18
september
2023
|
13:12
Europe/Amsterdam

Chemie voor een groene wereld

‘Met mijn stage doe ik iets goeds voor mens en milieu’

Met jouw werk op het lab bijdragen aan een betere toekomst; Chemiestudent Tycho doet het! Bij start-up Veridis houdt hij zich bezig met het opschalen van plastic-recycling, een belangrijke stap richting een duurzamere wereld. Met zijn afstudeeronderzoek werkt hij mee aan het ontwikkelen van een machine die grote plasticsamples in één keer kan meten. Dit stelt recycleplastic-producenten in staat om beter te bepalen welke producten ze kunnen maken. Tycho: “Het voelt bijzonder om mee te werken aan iets wat zo nieuw is. Mijn stage is echt uniek.” 

Student Tycho

Recycling 2.0 
De recyclingindustrie groeit. En gelukkig maar, want het recyclen van materialen zoals plastic voor het maken van nieuwe producten is essentieel voor onze toekomst. Om hieraan bij te dragen, voert Chemiestudent Tycho zijn afstudeeronderzoek uit bij Veridis. Deze start-up is bezig met de ontwikkeling van een techniek en machine waarmee het recyclingproces van plastic fors opgeschaald kan worden. Tycho: “Om nieuwe producten te kunnen maken van gerecycled plastic, moet je goed weten wat voor soort plastic je precies hebt. De techniek om dit te kunnen meten bestaat al: Differential Scanning Calorimetry (DSC). Alleen het probleem is dat deze techniek op dit moment maar 20-50 milligram plastic in één keer kan meten.” 

Als recycleplastic-producent is het juist gunstig om hele grote hoeveelheid plastic in één keer te kunnen meten. Dit komt omdat plastic op de ene plek van je monster heel anders kan zijn dan op een andere plek. Tycho: “Door een groter monster te meten kun je een veel betrouwbaarder beeld krijgen van je plasticsoort. En kun je dus beter bepalen wat voor product je ervan kunt maken. De machine die Veridis tot nu toe heeft ontwikkeld kan in één keer 20 of 30 gram plastic meten, dat is al 500 tot 700 keer meer. Uiteindelijk willen ze opschalen naar 500 gram."

Bouwen aan database 
Voor zijn afstudeeronderzoek is Tycho bezig met het bouwen van een database waarin de metingen van heel veel verschillende soorten plastic staan. Zo kunnen klanten die uiteindelijk met de machine gaan werken, achterhalen wat voor soort gerecycled plastic ze in huis hebben. Om deze database te bouwen, meet Tycho heel veel soorten plastic met de DSC. “We krijgen veel plastic aangeleverd van bedrijven die geïnteresseerd zijn in de techniek en de machine. Deze meet ik met de machine en zo bouw ik een uitgebreide database van verschillende soorten plastic. Daarnaast kijk ik natuurlijk ook hoe de machine werkt en wat er verbeterd kan worden. Ook maak ik de plasticsamples op zo’n manier dat ze te meten zijn met de machine.” Aan het einde van zijn onderzoek levert Tycho naast een database ook een handleiding op voor het gebruiken van de machine en het voorbereiden van de samples.  

Als de techniek en machine van Veridis uiteindelijk af zijn, is het de bedoeling dat deze gebruikt gaan worden in de fabrieken van klanten. Tycho: “Dan kunnen de gerecyclede plastics aan de lopende band gemeten worden. Het einddoel van de machine is om beter te weten wat de eigenschappen van de plastics zijn zodat je een beter doel kunt geven aan gerecycled plastic.” 

“Ik vind het belangrijk om iets positief bij te dragen aan mens en milieu"

Chemie voor een duurzame toekomst 
Wat Tycho zo leuk vindt aan zijn stage? “Ik vind het heel bijzonder dat ik mag werken aan iets dat zo nieuw en nog in ontwikkeling is. Ik denk niet dat je vaak de kans krijgt om zoiets mee te maken, vaak werk je toch met technieken die al lang bestaan. Mijn stage is echt uniek.” 

Daarnaast koos Tycho er bewust voor om zijn afstudeeronderzoek te doen bij een organisatie die zich bezighoudt met duurzaamheid. “Het bedrijf waar ik stage loop heeft als doel verduurzaming te versnellen en positief bij te dragen aan mens en milieu. Dat is ook iets waar ik zelf achter sta en wat ik belangrijk vind. Het is dus heel mooi dat ik daar met mijn stage aan kan werken.” Ook na zijn opleiding zou Tycho graag werk doen waarmee hij een positieve bijdrage levert aan de toekomst.