Delft,
11
juli
2022
|
10:56
Europe/Amsterdam

CHILL-ICE II: oefenen op IJsland voor een echte maanmissie

Luchtvaartstudent Renate Huurman verwezenlijkt haar dromen bij ICEE Space

IMG_20190509_180024

Benieuwd wat er  allemaal moet gebeuren  voordat astronauten  daadwerkelijk naar de maan kunnen? De simulatiemissies van ICEE Space  op aarde zijn levensecht en worden uitgevoerd om uiteindelijk daadwerkelijk veilig de ruimte in te kunnen. De gelukkige Renate Huurman mag in het kader van haar opleiding Luchtvaarttechnologie meedoen aan de CHILL-ICE II-missie, als rescuecoördinator. “Dankzij Inholland kan ik met deze missie mijn droom najagen.” 

Een aparte combinatie 
Geneeskunde en de ruimtevaart, misschien een aparte combinatie, maar voor Renate een droom om met beide bezig te zijn. “Ik had altijd al geneeskunde willen studeren maar dit was lastig vanwege de strenge selectieperiode en omdat ik een te laag gemiddelde had voor biologie. Omdat ik naast geneeskunde een passie heb voor de techniek, heb ik besloten om Luchtvaarttechnologie bij Inholland Delft te studeren.” Naast haar opleiding is Renate wel betrokken gebleven bij de medische wereld. Ze is vrijwilliger als evenementenhulpverlener bij het Rode Kruis en krijgt jaarlijks EHBO-trainingen. “Zo blijf ik toch verbonden aan geneeskunde en kan anderen helpen waar het nodig is.”

 CHILL-ICE II-missie
Centrale rol in het CHILL-ICE II-project spelen ‘analoge astronauten’ die in de lavatunnels van IJsland missies doen en scenario's simuleren om de situatie op de maan zo goed mogelijk te benaderen. IJsland is gekozen vanwege de geologische gelijkenissen met de situatie op de maan. De leefbaarheid in de habitat wordt onderzocht en bijvoorbeeld hoe astronauten moeten omgaan met noodsituaties. En welke effecten hebben het gebrek aan zonlicht?

Renate: "In mijn rol als rescuecoördinator ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid van de astronauten en het Mission Control Team. Dit team stuurt de gehele missie en de astronauten op afstand aan.” Voordat de missie van start gaat neemt Renate het team mee in een uitgebreide EHBO-cursus. “Ik laat mijn teamleden zien dat er tijdens de missie keuzes gemaakt moeten worden.  Bijvoorbeeld wanneer de veiligheid van de astronauten dermate in gevaar komt dat de simulatie onderbroken moet worden.”

Droom verwezenlijkt 
De simulaties tijdens de missie zijn  vooraf op basis van onderzoeksvragen vastgesteld. Tijdens de missie zelf is het belangrijk om de simulaties zo écht mogelijk te laten lijken. “Zo hebben de astronauten tijdens deze missie een speciaal pak aan en dragen ze ook zuurstoftanks. Ze verblijven in speciale tenten die bestand zijn tegen hoge druk, die ook op de maan aanwezig is.” Renate is superenthousiast dat Inholland een financiële bijdrage heeft kunnen geven, zodat zij mee kan doen aan dit project. Ze geeft ook zelf aan: “Al deze ervaringen die ik tijdens dit project kan opdoen zullen onwijs leerzaam zijn, ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling!” 

Let’s keep in touch!

Op dit moment is Renate druk bezig met alle voorbereidingen rondom deze missie. Ze vertrekt 12 augustus naar IJsland en  helpt ook bij het schrijven van diverse papers. Wil je Renate en de CHILL-ICE II blijven volgen? Volg de CHILL-ICE II Analogue Astronauts  via Instagram.  En hou ook het  Instagram-kanaal  van Inholland Delft in de gaten! Tijdens de missie neemt Renate ons straks mee in een take-over!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.