25
april
2024
|
14:42
Europe/Amsterdam

CoECI Creatieve Krachtsessie

Coeci

Wat kan ontwerpend onderzoek bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken? Dit was de kernvraag van de Creatieve Krachtsessie van 11 april. 

Ontwerpers worden momenteel te weinig betrokken bij grote maatschappelijke vraagstukken als inclusiviteit, digitalisering en klimaatverandering. En dat terwijl inzet van een ontwerpende aanpak, inclusief een testfase, bij maatschappelijke vraagstukken grote potentie heeft. In deze openbare kennissessie werd de bijdrage verkend die ontwerpers kunnen leveren als zij samenwerken met overheden en publieke instellingen.

Essentieel is daarbij samenwerking van de verschillende stakeholders – ontwerpers én opdrachtgevers, beleidsmakers en burgers, waaronder nadrukkelijk ook niches en minder zichtbare minderheidsgroepen, zoals de natuur. Wina Smeenk, lector Societal Impact Design van Hogeschool Inholland, was ook aanwezig als lid van het panel. Zij vertelde: 

De gangbare definitie van ontwerp is te beperkt. De onderzoekende ontwerpers zijn de projectleiders nieuwe stijl. In hun eentje kunnen ze immers geen enkele verandering realiseren.

Wina Smeenk, lector Societal Impact Design

Lees het volledige verslag van CoECI. De volgende Creatieve Krachtsessie staat gepland op 11 juni. Het onderwerp zal zijn: “Immersive experiences beyond the glasses.