Haarlem,
17
juni
2016
|
10:00
Europe/Amsterdam

Comeback Show & Share Inholland Haarlem: 'Volgend jaar weer!'

Vestigingsdirecteur Heleen Jumelet heet iedereen welkom

Show & Share… in het verleden een begrip bij Inholland. Eén keer per jaar kregen alle collega’s de kans om in presentaties en workshops hun kennis en ervaringen met andere collega’s te delen. De laatste editie van Show & Share vond alweer een aantal jaren geleden plaats, maar zit nog steeds in de hoofden: niet zo gek dus dat bij Inholland Haarlem het belang werd ingezien om deze waardevolle traditie nieuw leven in te blazen. En hoe! Afgelopen woensdag was er een aanbod van maar liefst vijfendertig workshops, waarvoor meer dan tweehonderd collega’s zich hadden aangemeld.

Wilbert Zwanenburg en Sasha van der Griendt van de Pabo gaven een demonstratie van de didactische methode Flipping the classroom, waarbij klassikale kennisoverdracht deels plaatsmaakt voor online video of andere vormen van online instructie. Aan de hand van een kennisclip over merkenrecht legden ze uit dat je, door een aantal korte kennisclips achter elkaar te tonen, studenten naar een hogere cognitieve activiteit kunt leiden. Door zo vaak mogelijk beelden te koppelen aan kennisoverdracht, komt deze het beste terecht in het langetermijngeheugen. Daarentegen levert tegelijkertijd lezen en luisteren juist een probleem op bij het onthouden van lesstof.

Docent Erno Pickee (Business Studies) deelde zijn aanpak om studenten extra gemotiveerd te krijgen: “Een student denkt altijd ‘What’s in it for me?'. Hij gaat naar de les omdat hij zijn toets wil halen en studiepunten bij elkaar wil sprokkelen.” Erno wil bij de student tussen de oren krijgen dat er een hoger doel is: wat heb je er écht aan? In plaats van een extrensieke motivatie (directe beloning) wil hij bij studenten toe naar een intrinsieke motivatie. Hoe bereik je dat? Door studenten een bepaalde mate van eigen input te laten leveren. “Ik vraag ze bijvoorbeeld: heb jij nog ideeën voor een gastcollege? Ik laat ze dus zélf een gastdocent aandragen. Geloof me: dan komen ze wel!” Twee jaar geleden is de Haarlem Business Class opgericht voor extra gemotiveerde studenten. Studenten brengen zelf casussen in waar ze wat aan hebben voor als ze later als professional aan de slag gaan. Fouten maken mag, want ze krijgen er géén cijfer voor. Erno: “Geef ze de ruimte: dan pakken ze die ook! Ik laat ze zelf met ideeën komen en dan doe ik daar wat mee in mijn lessen.”

 

Verder gingen we “op vakantie in 2040” met HTRO’ers Leen Fokker, Ilona van der Heiden en Iris Hes-ter Telgte. Toerisme kent steeds meer uitersten: aan de ene kant wordt meer spanning en sensatie opgezocht (hoe gevaarlijker, hoe beter), aan de andere kant zien we een opkomst van ‘slow tourism’, waarbij je jezelf helemaal laat onderdompelen in een andere cultuur, een andere manier van leven, in contact met de lokale bevolking, ver weg van de massa en de drukte. En wat te denken van speciale space-vluchten en space-hotels?
 

 "Twee jaar geleden is de Haarlem Business Class opgericht voor extra gemotiveerde studenten. Studenten brengen zelf casussen in waar ze wat aan hebben voor als ze later als professional aan de slag gaan."
Erno Pickee

​Het workshopaanbod was zeer divers en liep uiteen van een haalbaarheidsscan voor langstudeerders, via een demonstratie van het skillslab en VERTsysteem (MBRT), tot een Gezond en Fit-sessie. Maar ook het trendy onderwerp Big Data en het belangrijke onderwerp veiligheid kwamen voorbij, naast demonstraties van de nieuwste technische snufjes op onderwijs- en vergadergebied. “Van collega’s hoorde ik veel positieve reacties, die ik zeker deel”, zegt vestigingsdirecteur Heleen Jumelet. “Het ging over uitwisseling van kennis, kunde, talenten en ervaringen. En ook over aandacht voor elkaar, onderlinge verbondenheid en van elkaar leren. Mooi om de veelzijdigheid van alles wat we doen in de vestiging Haarlem bij elkaar te zien! Contacten zijn aangehaald en door menigeen zijn nuttige nieuwe verbindingen gelegd. Ik heb niet eerder meegemaakt dat een vrij grote groep zo lang bleef hangen bij de zomerborrel. Overigens kwam dat ook door de gave muzikale omlijsting, verzorgd door studenten van ons Conservatorium!”

Bekijk meer foto's op de Facebook-pagina van Inholland Haarlem.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.