Diemen,
11
juni
2018
|
10:27
Europe/Amsterdam

Communicatie-student Erik Mus fietst 543 km in Noorwegen

'Laat je door niets beperken. Als jij iets wil kan het altijd!'

Vergeet Tom Dumoulin en Chris Froome. Communicatie-student van Inholland Diemen, Erik Mus, gaat vrijdag van start voor de Styrkeprøven, een maar liefst 543 kilometer lange fietstocht door Noorwegen. De Europese wielerklassieker gaat van Trondheim naar Oslo zonder te stoppen. Het doel is om dit binnen 24 uur te doen. “Veel mensen verklaren mij al voor gek door deel te nemen aan deze tocht.”

De start is op 15 juni om 21:30 uur. Erik: “Ik heb altijd al veel aan sport gedaan. Toen ik van deze tocht hoorde begon het toch weer te kriebelen. Mijn vriendin, die ik vanuit het roeien ken, is gelukkig gek genoeg om met mij mee te doen. Je zou kunnen zeggen dat het een soort relatietest is. Al vind ik het vooral ook echt een mooi doel om mezelf weer sportief te bewijzen.” Erik en zijn vriendin Anne-Marie hebben ervaring met grote sportieve prestaties. In het roeien is Erik Nederlands kampioen geweest en Anne-Marie zelfs wereldkampioen.

De finish is het doel
Het uiteindelijke doel is het behalen van de finish. Erik: “Daarna hoop ik met name op een mooie terugblik op een prachtige tocht door misschien wel het mooiste landschappen van Europa. Helaas is er vooralsnog windkracht 3 tegen en regen voorspeld, maar in anderhalve week kan er nog veel veranderen. We gaan het zien!” Aan de voorbereiding kan het niet liggen. Sinds 1 januari heeft Erik 3000 kilometer op de racefiets gezeten. “Met een gemiddelde van ongeveer 30km/u is dit dus ongeveer 100 uur. De langste tocht die ik gemaakt heb is 220km. Fysiek ging dit goed. Je merkt alleen dat het na zeven uur toch wel een beetje saai begint te worden. Hierdoor ga je harder fietsen. In Noorwegen is de uitdaging vooral om niet te hard te fietsen en je energie te doseren. Na 24 uur wordt je denk ik van iedere belasting moe, het wakker blijven is al lastig genoeg.”

Motivatie uit negatieve reacties
Bijzonder genoeg raakt Erik extra gemotiveerd door negatieve reacties om hem heen. “Het belangrijkste is dat ik vind dat mensen moeten doen waar ze zin in hebben. Ik haal vaak motivatie uit reacties als ‘dat kan niet.’ Zo ben ik eerder in drie dagen van Nederland naar Zwitserland gefietst. Ook buiten het fietsen doe ik graag dingen die mensen niet als mogelijk zien. Ik wijk graag af van de normale weg, vandaar dat studeren ook niet mijn grootste kwaliteit is. Als ik echt iets wil kan ik het zeker.” Als boodschap aan studenten geeft Erik het volgende mee: “Laat je door niets beperken. Als jij iets wil kan het altijd.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.