Den Haag,
23
april
2019
|
14:00
Europe/Amsterdam

Communicatiestudenten lanceren app Saldo Baas

De app Saldo Baas, bedacht om studenten inzicht te geven in hun financiën en ze te helpen schuldenvrij te blijven, is 15 april gelanceerd bij Inholland Den Haag. Studenten Communicatie bedachten de app tijdens een Communicatie Battle, toen zij van Schuldenlab070 de opdracht kregen om studenten van 18 jaar en ouder te bereiken om hen bewuster te maken van de financiële consequenties van het studentenleven. 

Met Saldo Baas kunnen studenten goed zien wat het verschil is tussen hun maandelijkse inkomsten en uitgaven. Hoeveel geld heb je nog over voor de rest van de maand? En hoeveel kun je nog ongeveer besteden per dag? De app helpt studenten hun budget goed in de gaten te houden, en te zorgen dat ze iedere maand goed uitkomen. Dat betekent: geen stress aan het einde van de maand. En misschien zelfs een beetje kunnen sparen. De app is bedoeld om te voorkomen dat studenten geldproblemen krijgen en als zij geldproblemen hebben, dat zij weten waar ze oplossingen kunnen vinden.

Ik zei tijdens de Communicatie Battle nog tegen de studenten: dit kan nog wel eens heel groot worden. En vandaag staan we op de lancering van deze app. Ik ben heel trots op jullie allemaal.
Aygul Keskin, Schuldenlab070

Behoefte aan hulp bij geldzaken
Uit studentenonderzoek van Nibud (2017) blijkt dat tien procent van alle studenten vindt dat ze een financieel probleem hebben. Daarnaast geeft 16 procent van alle studenten aan dat ze behoefte hebben aan hulp op het gebied van geldzaken. Onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft daarnaast aan dat 21% van de hbo-studenten maandelijks (heel) moeilijk rondkomen. Nog eens 39% geeft aan dat ze niet moeilijk, maar ook niet makkelijk rondkomen. Gevaar is dat jongeren vroegtijdig hun opleiding afbreken vanwege schulden, en dat ze met een achterstand aan hun loopbaan beginnen.

Voor en door studenten
De studenten bedachten de app, en de financiering van de app is mogelijk door het programma Van Schulden naar Kansen van Aegon en Schuldenlab070 (Gemeente Den Haag) en de investering van Hogechool Inholland en project- en communicatiebureau 125Procent. "Dit vind ik zo mooi aan ons werk. Een app door studenten bedacht, op basis van een onderzoek onder medestudenten. Daarna hebben studenten meegedacht tijdens de ontwikkeling. En nu gaan we de app nog maanden testen met studenten van Inholland. Zó zorg je ervoor dat een product volledig is afgestemd op de wensen en behoeftes van de gebruikers.”, aldus Alan Bredenhorst van 125Procent.

Wij financieren projecten die bijdragen aan het voorkomen van schulden. En dat gaat de app Saldobaas zeker!
Marjolein Breed, Aegon

Ongeveer vijftig studenten van Inholland Den Haag gaan de app gedurende negen maanden testen. Het effect van de app wordt gemonitord door de Hogeschool van Amsterdam. In 2020 wordt de app landelijk uitgerold.

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.