Haarlem,
02
april
2020
|
13:51
Europe/Amsterdam

Creatief met kind: thuiswerken tijdens corona

Estella-074

In reclames over zakelijk internet-voor-thuis zie je vaak iemand heerlijk ontspannen achter een laptop zitten. Aan een opgeruimde keukentafel, met een krantje, kopje thee, verse bos bloemen ernaast. Geen rondrennend kind te zien. Dus: hoe ziet het er écht uit? Hoe zorg je ook met jonge kinderen om je heen dat werken op afstand werkbaar blijft? We bellen met collega Estella Griffioen. Zij vertelt hoe het er bij haar thuis aan toe gaat.

Estella is verbonden aan de Inholland-onderzoekslijn Teaching, Learning & Technology, geeft les bij Creative Business en heeft een coördinerende rol richting de ondersteuners die docenten trainingen geven. Ook zij werkt nu thuis, samen met haar vriend en dochtertje Sanne van 3.

Van school naar thuis
De overgang van werken op locatie tot plots thuis aan de slag ging razendsnel. “Mijn vriend en ik hebben allebei een ‘vitaal’ beroep. Opvang kan dus. Maar we vinden het toch spannend, met andere mensen om je kind heen. Ook ging Sanne voorheen drie dagen naar opa en oma. En ook dat is nu geen goed idee. Daarom hebben we een middenweg: Sanne gaat tweeëneenhalve dag naar de opvang en mijn vriend en ik werken dus twee dagen terwijl zij er ook is. Wat dat betreft: een kind van 3 is een, eh, hele uitdaging. Dus je wordt daar vanzelf creatief van.”

Duidelijke afspraken
Ze heeft inmiddels verschillende handige tips voor haar collega’s. “Zo maken we om te beginnen in het weekend een schema voor de komende week, een Google Docs-excel met daarin blokken van een half uur. Daarin staat wie wanneer een meeting heeft en dat de ander dus op Sanne let, wanneer ze naar de opvang is, enzovoort. Let de een op Sanne, dan heeft de ander tijd om geconcentreerd te werken. Dat schema verandert natuurlijk elke dag, maar dan heb je in ieder geval iets van houvast.”

“Thuis hebben we duidelijke, aparte werkplekken ingericht. Ik in de woonkamer, met een noise-cancelling headset. Mijn vriend heeft in de slaapkamer een constructie gemaakt met een paar curverboxen, plank en keukenstoel. Richting Sanne zijn duidelijkheid en natuurlijk aandacht ook heel belangrijk. Als ik de zorg voor Sanne heb, gaan we echt even weg, de deur uit. En dan richt ik me ook helemaal op haar. Zo kan papa ongestoord werken. Bovendien kom ik zo niet in de verleiding om tóch even Teams op m’n telefoon te checken of een mailtje beantwoorden.”

Efficiënt meeten
“Wat ik ook merk, is dat ik vaker in de avond werk, als Sanne naar bed is. Er is dan ook altijd wel een aantal collega’s online. En omdat Sanne nu overdag veel thuis is en je met je tijd moet woekeren, ga je als vanzelf efficiënt met meetings om. Als ik nu een meeting heb waarbij ik geen pc nodig heb, doe ik mijn oortjes in, zet mezelf op ‘mute’ en ga lekker een blokje om. Ben ik nodig, dan schakel ik in. Zo ben je er bij, en kun je toch even de benen strekken en je hoofd even fris maken. Ook bel ik nu meer, en schrijf aantekeningen gewoon ouderwets in een kladblok. En in het zonnetje buiten werken met dit weer, dat is natuurlijk ook geen straf.”

Onvermoede talenten en kansen voor de toekomst
Kortom, een tijd waarin je als Inholland-medewerker leert met nieuwe werkomstandigheden om te gaan. “Maar je leert in deze tijd ook veel over jezelf, merk ik. Zo zag ik mijzelf niet per se als manager. Ik vind het echter heerlijk om in de hectische tijden zaken te coördineren en in korte tijd voor elkaar te krijgen. Dat geldt trouwens voor iedereen in de organisatie: we hebben in korte tijd zó veel voor elkaar gekregen om digitaal onderwijs mogelijk te maken. Dat is iets om heel trots op te zijn. Deze crisis biedt daarom ook kansen, hoe zuur de aanleiding natuurlijk is. We moeten allemaal nadenken over wat efficiënte manieren van lesgeven en flexibel werken zijn, ook voor de toekomst. Niet per se altijd online, maar juist een slimme combinatie van off- en online, waarbij je steeds goed nadenkt over wat in welke situatie het beste werkt.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Karel de w
04
April
2020
Hoi Estella

Zojuist dit gelezen met veel interesse super geregeld en georganiseerd ven jullie
Veel Suc6 de komende tijd en uiteraard ook daarna als alles weer z’n hopelijk normale ritme vindt
Gr Karel