17
januari
2024
|
11:00
Europe/Amsterdam

Creative Business aan de slag met AR en VR in het curriculum

Onderwijs innoveren met EdTech: XR Experience, the future of a new reality

Shant

‘XR Experience; the future of a new reality’ was de titel van de Production Lab Week voor zo’n 140 tweedejaarsstudenten Creative Business in Den Haag. Tijdens deze week maakten de studenten intensief kennis met Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR), twee disciplines die vallen onder de bredere term Extended Reality (XR).

De XR-week was een initiatief van Shant Bayramian, docent Creative Business in Den Haag. Shant: “Ik merkte dat ons programma een update kon gebruiken. Nieuwe media als AR & VR en maatschappelijke thema's als diversiteit en inclusie dienen goed geïntegreerd te worden in ons curriculum. Ik vind het belangrijk dat studenten kritisch leren kijken naar nieuwe ontwikkelingen, zowel in de maatschappij als in media. Ik denk dat de dingen die we onze studenten nu leren over vijf of zes jaar achterhaald zijn. Als zij zich staande willen houden in een snel veranderend werkveld, zijn onderwerpen als dit van groot belang. We doen het ook voor de bedrijven waar onze studenten terechtkomen. Voor hen is het belangrijk dat zij goed opgeleide mensen binnenkrijgen.”

Zaadje planten
Om omgang met nieuwe media en technologieën te integreren in het curriculum heeft Shant, samen met collega's,  eind november 2023 een Production Lab Week over XR voor de tweedejaars georganiseerd. IVT-collega’s hebben in de voorbereiding voor hardware gezorgd en er was fijne samenwerking. In de week werden studenten ondergedompeld in het thema XR. “Dat was nog best een uitdaging, er zijn zoveel tools en er is zoveel mogelijk. Maar we wilden vooral een zaadje planten.” 

Vervolgens gingen de studenten samen aan de slag om een concept uit te werken. Aan het einde van de week werden de concepten gepresenteerd aan een onafhankelijke jury en werd een winnend team gekozen. Deze aanpak werkte goed, omdat de studenten direct zelf aan de slag gingen met de nieuwe technologieën. Hierdoor was er ruimte om samen te leren en te experimenteren. Een veel gehoorde opmerking tijdens de week was: "Wat hadden we kunnen bereiken als we nog meer tijd hadden gehad?"

male-handsome-patient-modern-vr-450w-2199203441.jpg

Veel meer mogelijkheden
Simeon, Lily, Vila en Mirte, de studenten van het winnende team, onderschrijven het verhaal van Shant. Simeon: “De opleiding bestaat voor een groot deel uit research, maar nieuwe technologieën  als XR komen nog niet veel aan bod. Nu we deze week hebben gehad, begrijp ik de meerwaarde ervan. Ik zie ineens heel veel mogelijkheden!

Lily: “Ik wist al iets over AR, maar begreep er eigenlijk niet veel van. Nu we het vanuit verschillende perspectieven hebben bekeken, zie ik veel meer opties. Dit is écht de toekomst. Na de eerste workshop zonk de moed me wel even in de schoenen. Het was zoveel informatie! En ik dacht dat het allemaal heel moeilijk was. Maar toen we ermee gingen werken, werd ik steeds enthousiaster.”

Vila: “Na de eerste dag vol theorie zijn we met onze groep gaan nadenken over een concept. In de dagen daarna zijn we dat verder gaan uitwerken. Daar was natuurlijk maar weinig tijd voor, op vrijdag moesten we ons project al presenteren. Er waren allerlei ideeën in ons team die we meer specifiek zijn gaan maken tijdens een coachingsessie. Om te beginnen wilden we iets doen met de taalbarrière waar internationale studenten tegenaan lopen. Vervolgens gingen we meer richting mentale gezondheid en ons uiteindelijke concept gaat veel meer om betrokkenheid van alle studenten bij Inholland.”

 

Man, wat is dit realistisch zeg!

Student Social Work

Meteen verliefd op Holly
Het winnende team ontwikkelde Holly, een digitale vriend die nieuwe studenten wegwijs maakt bij Inholland. Simeon: “Het is een aanvulling op  de bestaande MijnInholland-app, die het veel leuker maakt. Holly daagt je bijvoorbeeld uit om actief te zijn op LinkedIn, omdat dat medium voor ons als studenten belangrijk is om stageplekken te regelen of later een baan te krijgen. Je kunt ook punten verzamelen door in te checken bij lessen of Holly vragen stellen over Inholland.” Lily heeft Holly ontworpen met Blender en ik was meteen verliefd op haar!” Lily vult aan: “Holly is een beetje geïnspireerd op Baymax, een figuurtje een serie van Disney. Het is een simpel, authentiek figuurtje en iedereen vind haar meteen sympathiek.’’

Het winnende team werd beloond met gratis tickets voor de Immersive Tech Week in Rotterdam. Shant: “Ik hoop dat we met deze week hebben laten zien dat dit onderwerp erg belangrijk is voor Inholland. We hebben na afloop een enquête gehouden onder studenten. 70 procent vindt het onderwerp belangrijk voor de toekomst en 65 procent geeft aan dat zij een extra minor over dit onderwerp willen volgen. Ik hoop dus dat we hiermee een verandering in gang kunnen gaan zetten.”

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Brio
17
January
2024
Het is er geweldig uit complimenten