21
december
2023
|
08:33
Europe/Amsterdam

De 21ste verjaardag van Inholland met... Iris Hilt

'Je waarde en betekenis kan in van alles zitten'

Iris Hilt2

Om mee te doen aan de laatste aflevering van deze serie moest Iris Hilt even nadenken. De inkoper, al 21 jaar gestationeerd op locatie Diemen, wist niet zeker of haar verhaal wel interessant genoeg was. Die aarzeling is gebaseerd op een hardnekkig gevoel van vroeger. Iris: “Lang dacht ik dat ik met mijn mavo-opleiding en modevakschool niet was opgewassen tegen collega’s. Dat mijn kennis en ervaring minder meetelden. Inmiddels weet ik allang dat dit niet waar is, maar steekt die gedachte soms nog de kop op. Onterecht blijkt ook nu; Iris zit vol met anekdotes en weet helder uit te leggen wat een inkoper zoal doet en meemaakt in 21 jaar. Ook aan mensen die daar weinig beeld bij hebben.

Iris werkte nog niet lang bij Inholland, toen ze bij de afdeling Inkoop solliciteerde. “Ik werd getipt door een collega die dacht dat ik inkoopervaring had. Dat viel wel mee; in mijn vorige baan bestelde ik soms de verjaardagscadeaus.” Nieuwsgierig als ze was, besloot Iris een kans te wagen. Ze werd aangenomen en kwam terecht op voor haar onbekend terrein. “Ik vond het meteen interessant en dynamisch. Vooral omdat er zoveel ontwikkelingen waren in het werkproces.”

Jarenlang hetzelfde glazenwassersbedrijf
Alles wat aangeschaft wordt bij Inholland, gaat via de afdeling Inkoop. Of dat nou mankracht, schoolspullen, laptops of het ontwerp voor de nieuwe locatie in Amsterdam is. Iris legt uit dat zo’n tien jaar geleden alle locaties de inkoop zelf regelden. Daarna zijn de processen geautomatiseerd en gecentraliseerd. Iris: “Vroeger konden medewerkers voor de meeste spullen of diensten zelf een leverancier kiezen. Als er maar een bonnetje en budget was. Wij verwerkten de gegevens in een Excelbestand. Nu werken we op alle locaties met dezelfde portal en moet je bestellingen plaatsen bij een van onze contractpartijen. De tijd dat we jarenlang met hetzelfde glazenwassersbedrijf konden werken, ligt achter ons. We hanteren nu wettelijke regels en werken met aanbestedingen en raamcontracten als het gaat om grote en langdurige overeenkomsten. Voor die aanbestedingen kom je bij een van mijn collega’s terecht.”

Oplossingen vinden
Zelf heeft Iris het meest contact met collega’s die operationele bestellingen doen. Dat gaat van kantoorartikelen tot inhuur van personeel. “Voor die bestellende collega’s ben ik de spin in het web. Zeker als het fout gaat. Dan hebben ze bijvoorbeeld een offerte ontvangen, maar lukt het niet die toe te voegen in het systeem. Soms is de oorzaak een tikfout, maar een enkele keer wordt iets gekocht van een partij waar we geen overeenkomst mee hebben. Dan kan het goed misgaan met de levering of betaling. Ook in zulke situaties probeer ik een oplossing te vinden, maar soms denk ik ook wel eens: Je wéét nu toch wel hoe het werkt. We hebben ons aan inkoopregels te houden.”

Lang dacht ik dat hbo een brug te ver voor me was. Nu weet ik dat jezelf blijven ontwikkelen op meerdere manieren kan. 

Iris Hilt, inkoper Hogeschool Inholland
Iris Hilt1

Dynamiek voelbaar in het hele gebouw
Ondanks dat Iris niet direct met het onderwijs te maken heeft, heeft ze wel affiniteit met de studenten. “Hun dynamiek is voelbaar door het hele gebouw. Ook in de kantoren. En natuurlijk kom ik ze tegen bij evenementen of als ze iets moeten bestellen. Als ik die jongeren zo bij elkaar zie zitten, realiseer ik me echt wel dat mijn werk ook bijdraagt aan hun onderwijs.”

Kapper in huis
Iris werkt na corona veel thuis en dat bevalt haar best. “Gek genoeg heb ik nu met sommige collega’s intensiever contact. Door Teams ben ik gezichten leren (her-)kennen, die ik jarenlang alleen maar als namen voorbij heb zien komen op de mail.” Toch is ze ook nog geregeld op school in Diemen te vinden, waar ze een schat aan herinneringen heeft liggen. Iris: “Weet je bijvoorbeeld dat hier jaren een kapster in het pand zat? Ik was een van haar eerste klanten. Ze is hier gekomen vanwege een evenement en lang gebleven. Docenten en studenten lieten zich door haar knippen, van keurige coupe tot een bontgekleurd kapsel. Een tijdje terug is de kapster verhuist naar een andere stek in Amsterdam.” En straks verhuist de locatie Diemen ook naar de hoofdstad. De inrichting van het pand in de Sluisbuurt is al in volle gang. “Samen met studenten heb ik laatst meegedaan aan een brainstorm over hoe we dat afscheid gaan vieren. Er waren veel ideeën. En er is budget, dus dat komt goed.”

Iris Hilt 21 jaar

Iris Hilt op haar 21ste

 

 

 

Iris over 21 jaar

Wat deed jij op je 21ste 
Ik had toen net de Modevakschool afgerond, maar kon door allerlei aspecten niet als ontwerper aan de slag. Verkoopster in een modezaak leek me helemaal niks. Zodoende rolde ik van de ene naar de andere baan totdat ik bij Inholland vaste grond onder de voeten vond. Naar volle tevredenheid!

En verder was ik in die tijd aardig reislustig, ben op veel plekken geweest waar de wereld er nu heel anders uitziet, maar waarvan ik nu blij ben dat ik ze toen gezien heb!

En als je nu weer 21 was, zou je dan zijn gaan studeren?  
Misschien iets bij TOI of,  Creative Business. Ik ben een doener en een creatieve denker. Lang dacht ik trouwens dat zonder zelf een  hbo achtergrond werken bij Inholland een brug te ver voor me was. Nu weet ik dat er allerlei mogelijkheden zijn om jezelf te blijven ontwikkelen. Ik ben wat je zou noemen ‘learning on the Job’.

Wat wil je studenten van 21 meegeven? 
Je hoeft, maar kan soms ook je carrière niet van tevoren al helemaal uit stippelen. Heb vertrouwen en weet dat niet iedereen even snel gaat. Het is nergens voor nodig om teleurgesteld in jezelf te zijn of je minder succesvol te voelen als een ander. Jouw waarde en betekenis kan in van alles zitten!

Hoe ziet Inholland erover 21 jaar uit?  
Als ik naar mijn afdeling kijk, denk ik dat we blijven meebewegen met allerlei technische ontwikkelingen. Maar ook met de schommelingen in de economie. Ook al variëren de budgetten, er zullen altijd inkoopprocessen plaatsvinden.

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ruud Gortworst
22
December
2023
Wat een mooi interview met jou! Fijn dat jij ook in het zonnetje gezet wordt, ik heb dat in november meegemaakt.Wij hebben als docenten ondersteuners en faciliterende medewerkers hard nodig om ons werk goed te kunnen doen voor de klas.
Ed Loeffen
22
December
2023
Mooi verhaal Iris, voor mij ben je een waardevolle steun ,ProActis is best lastig om mee te werken maar jij beantwoord altijd geduldig mijn vragen!
Asha
21
December
2023
Zeer inspirerend iris, je bent een dynamisch mens. Complimenten ervoor.
Saskia
21
December
2023
Leuk verhaal! Iris is voor mij zeker een spin in het web wat inkoop betreft, hele fijne collega die me altijd geduldig begeleid wanneer ik ben verdwaald in proactis.