Den Haag,
21
maart
2023
|
09:29
Europe/Amsterdam

De 21ste verjaardag van Inholland met... Timo Stortenbeker

'Ik ben trots op de transparante en veilige organisatie die we zijn'

De eenentwintigste verjaardag van Inholland met… Timo Stortenbeker

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: na precies 21 jaar Inholland, verlaat Timo de hogeschool. Met pijn in het hart en een zwaar gemoed neemt de manager integrale veiligheid deze maand afscheid. “Ik heb hier een geweldige tijd gehad en ben meegegroeid met alle ontwikkelingen in mijn vakgebied. Dat heeft me veel moois gebracht, maar het is tijd voor iets nieuws. Ik ga aan de slag bij een adviesbureau.”

De loopbaan van Timo Stortenbeker startte in 2002 bij de Ichthus Hogeschool in Rotterdam. Daar werd hij aangenomen als audio-engineer bij de audiovisuele dienst. Kort na zijn indiensttreding hoorde Timo dat de school ging fuseren met andere hogescholen. Dat weerhield hem er niet van om aan de slag te gaan.

Een leven lang leren
In die begintijd veranderde Timo regelmatig van functie om uiteindelijk in 2008 benoemd te worden tot manager integrale veiligheid. Voor hem een logische stap. “Ruim daarvoor had ik al veel aandacht voor alle aspecten van dit onderwerp. En omdat bij Inholland ‘Een leven lang leren’ echt mogelijk is, ben ik me gaan bijscholen. In 2007 rondde ik mijn Inholland-opleiding Integrale veiligheid af en in 2013 een master of Security Science en Management.

Een transparante en veilige organisatie
Timo legt uit dat integrale veiligheid een breed thema is. Denk aan sociale en fysieke veiligheid, beveiliging van de gebouwen en inventaris, kennisveiligheid, privacy en acute crises. “Goed veiligheidsbeleid zorgt voor omstandigheden waarin we gebeurtenissen met een grote impact zo veel mogelijk voorkomen. We maken periodieke risicoanalyses en zorgen dat we, in geval van zo’n gebeurtenis, weten hoe we moeten handelen. Als school zijn we hierin steeds professioneler geworden. Mijn grootste succes? Dat in al die jaren geen hele ernstige grote dingen zijn gebeurd. Ik ben trots op de transparante en veilige organisatie die we zijn.”

Bedrijfshulpverleners met een portofoon
Het mooie aan dit werkveld vindt Timo, dat er continu beweging is. Die gaat gepaard met technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. “Vroeger liepen onze bedrijfshulpverleners met een portofoon rond. Daarna werd het een pieper en nu met een app op de mobiele telefoon. En begin 2000 hadden we een periode waarin we heel alert waren op geradicaliseerd gedrag, nu zijn we meer bezig met grensoverschrijdend gedrag.”Inholland_Hogeschool_diap-Wit_RGB

86 gestolen computers in één nacht
Terugkijkend op zijn lange loopbaan, vist Timo zo een paar goede anekdotes uit zijn geheugen. “Toen ik begon in Rotterdam werd er veel audiovisuele apparatuur meegenomen. Niet veel later werden in Delft in één nacht 86 computers gestolen. Nieuwe! Met, voor die tijd, geavanceerde LCD-schermen. Op beveiligingsbeelden konden we zien hoe de dieven handig de bewaking hadden omzeild. Ook dat was een goede les voor ons; we hebben onze beter gewapend tegen diefstal.”

Diefstal van kennis en informatie
Het stelen van computers gebeurt nauwelijks meer. De bewaking is beter én iedereen heeft inmiddels een eigen laptop of tablet. “Die moet je zelf in de gaten houden. Toch blijft diefstal een actueel onderwerp”, vertelt Timo. “Op dit moment steken we veel energie in het veiligstellen van onze kennis, zoals onderzoeksresultaten. Die hebben een bepaalde waarde. Met onze digitale beveiliging houden we misbruik en hackers op afstand. Ook om de bij ons opgeslagen persoonsgegevens veilig te bewaren.”

Veiligheid gaat altijd over gedrag en gevoel
Vraag je Timo waar zijn persoonlijke fascinatie ligt bij zijn vakgebied, dan is hij duidelijk. “Dat is het menselijk aspect. Veiligheid gaat over gedrag en gevoel. Dat is altijd zo geweest. Bijvoorbeeld bij de komst van nieuwigheden als de Chat GPT en sensoren die anoniem aanwezigheid meten. Bij zulke innovaties krijgen we vragen over auteursrechten, plagiaat en privacy. Begrijpelijk.” Ook bij Inholland gaat het nu vaak over sociale veiligheid. Een thema met een gedeelde verantwoordelijkheid. Timo: “Samen creëren we omgeving waarin we ons vrij kunnen bewegen en elkaar durven aan te spreken. Het melden van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag is normaler geworden dan vroeger. Al vindt nog lang niet iedereen dat even gemakkelijk of vanzelfsprekend."

Lekkage op de tiende verdieping en wapenbezit
Een incident om nooit te vergeten? Dat was de keer dat we op de tiende verdieping van onze Rotterdamse vestiging een lekkage hadden met enorme gevolgen. Liters water lekten naar ondergelegen etages. De schade was verschrikkelijk; vloerbedekking, meubels, elektra; alles was aangetast. En ik ging net op vakantie. Dat heb ik uitgesteld. Part of the deal. Ook spannend was die keer dat twee arrestatieteams van de politie binnenstormden op een locatie vanwege vermeend wapenbezit. Dat was gelukkig een valse melding. Gelukkig maar, want wij – nieuwsgierig als we waren – stonden net iets te dichtbij. In onze gewone kleding. We gingen terug naar de orde van de dag. Alle tentamens konden doorgaan. Daar hebben we nog wel even over nagepraat.”

Timo 21 jaar geleden…

Timo over 21

Waar zat jij 21 jaar geleden?
Toen was ik tweeëntwintig en mijn oudste dochter net geboren. Ik was al een paar jaar getrouwd en aan het werk. Een heel volwassen leven, maar voelde me ook nog een broekie, aan het begin van een groot levensavontuur. Ik had geen carrière voor mezelf uitgestippeld. Leuk wetenswaardigheid: Ik heb al die jaren bij Inholland dezelfde leidinggevende gehad!

Wat had jij willen weten toen je 21 was?
Ik had niet veel meer willen weten, dan dat ik toen wist. Juist dat onbevangene en niet weten, heeft me veel gebracht.

Wat wens je de 21-jarige van nu toe:
Dat zelfde onbevangen avontuurlijke gevoel. Ontdekken wat er op je pad komt en daarin meebewegen.

21 jaar. Feestje waard?
Zeker weten. Zelf ben ik eind maart vertrokken naar mijn nieuwe baan, maar de afgelopen jaren bij Inholland waren voor mij een groot feest. Nu we het er zo over hebben, word ik weemoedig bij de gedachte van dat alle straks afscheid te moeten nemen.

Hoe ziet Inholland er over 21 jaar uit?
Het hybride werken is een blijvertje. In de toekomst zullen onze gebouwen vooral beschikbaar zijn om elkaar te ontmoeten. Daar anticiperen we nu al een beetje op. Bijvoorbeeld met het ontwikkelen van de Sticky Campus.

Reacties 1 - 4 (4)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Barbara Hendriks
28
March
2023
Hey Timo,

Heel veel geluk gewenst in je nieuwe baan! Leuk om al die herinneringen aan Inholland te lezen.

Groetjes, Barbara
Simon van Houcke
22
March
2023
Timo,

Ik wens je veel geluk in je nieuwe carriere!
Hans Boutkan
21
March
2023
Succes met je nieuwe baan Timo en jou kennende gaat je dat zeker lukken! Keep in touch ? Hartelijke groet Hans
Judith Jager
21
March
2023
Veel plezier en succes Timo in je nieuwe baan!
Groetjes van Judith