Haarlem,
09
april
2020
|
13:09
Europe/Amsterdam

De eerste online Open Dag ooit: een impressie

Studiekiezers logden zaterdag massaal in op onze eerste online Open Dag ooit. En een succes werd het, bewijzen de chats, opleidingspresentaties en een interviews met studenten en docenten in de live-show van Radio Inholland. Met op de dag zelf in ieder geval al 102 inschrijvingen als resultaat. Leren = durven, zeker in deze tijden van corona. Een impressie van een uniek online evenement. 

Meteen om 10.00 uur ziet Tjitske Lovert, relatiebeheerder bij het team Werving, Instroom en Relatiemanagement in Den Haag, als moderator de vragen voor het Domein Onderwijs & Innovatie volop binnenstromen, met vooral veel vragen over de verschillende deeltijd- en verkorte varianten, inclusief de DigiPabo.  

‘Vragen stellen via WhatsApp geeft verduidelijking’ 
Tjitske: Er zijn veel positieve reacties van studiekiezers op de antwoorden van de docenten en studenten van de Pabo. De mogelijkheid om via WhatsApp vragen te kunnen stellen, geeft een hoop verduidelijking. Ik merk dat bezoekers zich na de antwoorden weer verder oriënteren en regelmatig via de app ‘terugkomen’ voor nog een vervolgvraag. Net als bij een fysieke Open Dag is het vanaf 12.30 uur langzaamaan rustiger. Het laatste uur komen er nauwelijks meer vragen binnen.” 

It’s a wrap! 👏 Onze eerste volledige online open dag zit er op. Hoe leuk was vandaag en wat hebben we veel studiekiezers alles kunnen vertellen over Inholland. Alle docenten, studenten en medewerkers die alles op alles hebben gezet om vandaag mogelijk te maken: dank jullie wel! Jullie zijn de beste❤️ Op naar de volgende! #hbosamenonline #opendag #studiekeuze

Geplaatst door Inholland op Zaterdag 4 april 2020

‘Gaaf dat jullie actief bijdragen aan studiekeuze op afstand’ 
“Toppers!! Gaaf dat jullie als Inholland zo actief bijdragen aan studiekeuze op afstand”, reageert Bartha Moerkerk-de Bakker via LinkedIn. Het compliment van havo-decaan en docent bedrijfseconomie van scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis is een van de vele leuke reacties tijdens de online Open Dag. 

Voor het Domein Business, Finance & Law stromen de vragen binnen via WhatsApp. Zo stelt aankomende student Rabia veel vragen over een van de opleidingen: “Moet je heel goed zijn in bedrijfseconomie en rekenen, wanneer moet je stagelopen. En krijg je extra ondersteuning wanneer je moeite hebt met een vak?” Na een uitgebreid gesprek met een zittende student ‘klinkt’ een tevreden slotwoord in de app. “Heel erg bedankt voor uw antwoord en moeite.” 

‘Aankomende studenten blij met alle informatie’ 
 “Leuk om mee te werken aan de opnames van de opleidingspresentatie”, laat Tessa Smits van de opleiding Pedagogiek weten. “Ik heb ook als chatter vragen over de opleiding beantwoord. Het viel me op dat de aankomende studenten online eigenlijk dezelfde soort vragen stelden als tijdens een fysieke Open Dag. Dat had ik niet verwacht.” Aankomende student Simone laat weten blij te zijn met de hoeveelheid informatie die zij online heeft gekregen. Ik heb alle filmpjes en de opleidingspresentatie bekeken en ook nog vragen via de chat gesteld. Zo kan ik me toch goed oriënteren op een vervolgstudie.” 

Studenten Sportkunde hebben tijdens de online Open Dag vragen beantwoord via Instagram. Student Kjeld vertelt: “Dit was een leuke interactie en we kregen positieve feedback. Ze willen graag weten hoe de sfeer bij de opleiding is, wat de verhouding is tussen praktijk en theorie en waarom wij zelf voor Sportkunde hebben gekozen. Dit kunnen wij als student als geen ander beantwoorden. En het mooie is, deze vragen en antwoorden zijn nog steeds zichtbaar via Stories ‘Vraag het een student’.’  

Opleidingspresentaties met voice-over en lange chatsessies 
Bij veel opleidingen is hard gewerkt om voor de online Open Dag opleidingspresentaties aan te passen en te voorzien van een voice-over, allemaal voor de studiekiezers te openen via de website, zo ook bij het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica. Zo vertelt docent Niek Brandsma in 12 slides wat studiezoekers moeten weten over Civiele Techniek. Over de studieopbouw, de samenwerking met het bedrijfsleven, de interessante studentprojecten en studiereizen, de uitstroomprofielen en wat de opleiding Inholland Alkmaar nou zo leuk en uniek maakt. Het komt allemaal voorbij, afgewisseld met inspirerende en informatieve filmpjes over studentprojecten en excursies.  

Op zijn beurt zat docent Ben Godijn zat 4 april klaar (zie foto) om alle vragen via de chat te beantwoorden. Vooral in de ochtend waren er veel vragen. Resultaat: lange chatsessies tussen studiezoekers, studenten en docenten. En dreigde een chat stil te vallen? Geen nood: diverse collegas kwamen al snel met aanvullingen of suggesties om het gesprek gaande te houden. Met 17 nieuwe aanmeldingen op de dag zelf, zijn we zeker tevreden!”, laat Marjolein Disma van het WIR-team Alkmaar weten.  

Online ook in de toekomst een mooie aanvulling op 'normale' Open Dagen
Als een van de moderators van het Domein Agri, Food & Life Sciences zorgde Maarten Crum (manager WIR Delft) ervoor dat de chats van potentials bij de juiste docent of docent terecht kwamen. Maarten vertelt dat hij samen met studenten en docenten van de opleidingen Dier- en Veehouderij, Landscape and Environment Management, Tuinbouw & Agribusiness en van Food Commerce and Technology, de vragen van scholieren heeft beantwoord. “Hoewel er niet heel veel vragen kwamen, zijn alle scholieren netjes te woord gestaan. Zowel inhoudelijke vragen over vakken en boeken van opleidingen, als vragen over hoe het is om te studeren aan de opleiding kwamen voorbij. Vooral het enthousiasme waarmee de studenten het chatten met scholieren oppakten is mij bijgebleven!", aldus Maarten.

Ook Desiree Oudenaarden, student Dier- en Veehouderij en winnaar van de Wij Inholland Award 2018, is positief over de eerste online Open Dag en zegt: “Ondanks de weinige vragen over Dier- en Veehouderij was de online Open dag een succes. Ik denk dat het heel professioneel en goed opgezet is. De chat is zeker een aanvulling voor de aankomende Open Dagen. Het werken met zijn allen in de chat verliep ook heel goed en was duidelijk. Fijn dat je met zijn allen de vragen kan beantwoorden en interne boodschappen naar elkaar kan sturen.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.