De fascinerende wereld van windtunneltesten

De wereld van windtunnels, een vaag begrip voor onbekenden. Maar voor de studenten van Aeronautical Engineering een heel belangrijk aspect voor hun studie. Windtunneltesten zijn belangrijk in het proces voor het ontwerpen en testen van voertuigen en gebouwen. Een windtunnel is een apparaat waarmee lucht met een bepaalde snelheid over een schaalmodel van het te ontwerpen object kan worden geblazen. Hierdoor kunnen ingenieurs en ontwerpers de luchtweerstand, aerodynamica en stabiliteit van het object testen. Dit is van groot belang bij het ontwerpen van voertuigen zoals vliegtuigen en auto's, maar ook bij het ontwerpen van gebouwen en bruggen. Voor Adam Sourani werd het zijn onderwerp waar hij zijn afstudeeronderzoek naar wilde doen bij het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).
Een heel proces vooraf
“Het is belangrijk dat er windtunneltesten plaatsvinden, hiermee worden onderdelen van vliegtuigen getest en gevalideerd. En hier gaat vooraf een heel proces achter schuil.” Adam zijn interesse in de windtunnel ontstond al tijdens zijn minor in het derde jaar van de opleiding. Hier heeft hij samen met zijn groepsleden voor Fokker een test uitgevoerd voor de “morphing wing”; dat is een vleugel die geen roervlakken heeft, maar van vorm kan veranderen om het vliegtuig bestuurbaar te maken. Inholland Delft heeft ook een windtunnel waarbij de groep verschillende testen in gang heeft gezet. Persoonlijk vindt Adam vooral het ontwerpen heel erg leuk, de stap voor het testen. “Bij NLR heb ik nog niet de kans gehad om het te testen, maar dit lijkt mij ook heel leuk omdat je dan kan zien hoe alle factoren bij elkaar komen.”
Uitdagingen door omstandigheden en snelheden
NLR is een multidisciplinair kennisinstituut waar de focus ligt op het ontwikkelen van nieuwe technologieën, hierbij zijn windtunneltesten essentieel. Adam heeft bij NLR gewerkt bij de afdeling waar hoogwaardige schaalmodellen voor de windtunnel worden ontwikkeld, in combinatie met allerlei mechanieken en verstelbare onderdelen in het model. Vaak moet er dus ook creatieve oplossingen bedacht worden om het werkend te krijgen in een schaalmodel. “De precisie in het werk maakt het een leuke maar uitdagende opdracht.” Bij een propeller van een echt vliegtuig zijn de bladen vaak verstelbaar om het vliegtuig efficiënt te laten vliegen. Het mechanisme voor het verstellen van de propellerbladen moet ook in het schaalmodel precies en sterk genoeg zijn. Daarvoor heeft Adam een mechanisme ontwikkelt wat in de kleinste propellermodellen past en waarbij het blad van afstand te verstellen is. “Het is een constante overweging in het zoeken naar de juiste oplossing. Je hebt beperkte ruimte in het schaalmodel, maar de krachten op het model zijn door de omstandigheden en snelheden nog een uitdaging.”
Adam zijn intrede in het werkveld
Adam heeft zijn afstuderen als heel positief ervaren, hij is vooral erg enthousiast om zijn bijdrage te leveren wanneer hij intrede in het werkveld mag doen. Zo geeft hij ook aan dat hij veel verschillende terminologieën heeft geleerd tijdens zijn studie waar hij nu nog steeds profijt van heeft. “Ik heb goede basiskennis opgedaan tijdens mijn studie. Van projecten tot basisvakken, veel van deze onderdelen kom ik nu nog steeds tegen tijdens stages en het afstuderen. Ik merkte vooral dat ik in het vierde jaar meer ‘gevoel’ erbij krijg.” Adam is erg trots dat het mechanisme dat hij heeft ontworpen waarschijnlijk ook gebruikt gaat worden bij NLR.