Alkmaar,
30
november
2016
|
10:00
Europe/Amsterdam

De meerwaarde van robots voor zorg, techniek en tuinbouw

Cock Heemskerk met zorgrobot Rose

De robots komen? Dat was niet alleen de titel van de lectorale rede van Cock Heemskerk, lector Robotica bij Inholland. Het is ook een heel actuele vraag. Voor de bezoekers die donderdag bij binnenkomst in de zaal in het AFAS Stadion te Alkmaar werden begroet door robots was het antwoord duidelijk: ja, ze zijn er al! De middag gaf een voorproefje van Heemskerks voornemen om met het lectoraat Robotica de meerwaarde van robots aan te tonen in de zorg en agrarische sector.

Cock Heemskerk is sinds mei 2016 werkzaam bij het Inholland-lectoraat Robotica, onder de vlag van Research and Innovation Centre Techniek, Ontwerpen en Informatica (RIC-TOI). Donderdag deed hij in het thuishonk van voetbalclub AZ de toekomstplannen van het lectoraat uit de doeken en werd hij officieel geïnstalleerd als lector. Dirk van der Bijl, directeur van Inholland Alkmaar en het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI), leidde de middag in. “Bij Inholland gebruiken we graag het onderwijsconcept van de kenniswerkplaats, waar onderwijs en het werkveld aan elkaar worden gekoppeld. Robotica is een fantastisch terrein om dat principe in de praktijk te brengen”, stelde hij.

Cock Heemskerk, lector Robotica
"Inbedding in zowel het onderwijs van Inholland als de regio is belangrijk voor het lectoraat. Ik kijk ernaar uit om met name in Noord- en Zuid-Holland dwarsverbindingen te zoeken met bedrijven en instellingen."
Cock Heemskerk, lector Robotica

Meerwaarde van robots
“Het lectoraat Robotica richt zich op praktijkgericht onderzoek”, zei Cock Heemskerk tijdens zijn lectorale rede. “Het woord ‘praktijkgericht’ houdt hier in dat ik met het lectoraat de meerwaarde van robots wil aantonen. Voor tuinbouwers betekent die meerwaarde bijvoorbeeld dat ze minder zieke planten hoeven weg te gooien. Zorgrobots kunnen het mogelijk maken dat patiënten sneller het ziekenhuis verlaten en weer zelfstandig thuis wonen.” Daarnaast is inbedding in zowel het onderwijs van Inholland als de regio belangrijk voor het lectoraat, zei hij. “Ik kijk ernaar uit om met name in Noord- en Zuid-Holland dwarsverbindingen te zoeken met bedrijven en instellingen, bijvoorbeeld met roc’s.”

Samenwerking tussen opleidingen
Heemskerk lichtte de twee focusgebieden van het lectoraat toe: zorg en de agrifoodsector. In beide kunnen robots het verschil maken als het gaat om productiviteit én het welbevinden van mens en dier. De lector liet diverse commerciële, nieuwe en experimentele voorbeelden voorbijkomen tijdens zijn rede, zoals diervriendelijke melkrobots en knuffelrobots voor dementerenden. Heemskerk zei dat het streven is om de betrokken technische opleidingen - Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Informatica - op het vlak van robotica nog meer te laten samenwerken met het Domein Agri, Food & Life Sciences. Ook verbinding met het Domein Gezondheid, Sport en Welzijn ligt voor de hand. Hij wist daarnaast te melden dat er wordt nagedacht over een master Robotica bij Inholland Alkmaar.

Kassen en zorginstellingen
Een mini-symposium illustreerde de brede toepassing van robots. Vierdejaarsstudent Lucien Fesselet (Aeronautical Engineering) toonde in een presentatie de belofte van met sensoren uitgeruste drones die in grote kassen de gezondheid van duizenden planten controleren. Een van de doelen van Lucien en zijn ondernemende collega-studenten is om de drones autonoom te laten vliegen. Voor verdere ontwikkeling is tijd en geld nodig, iets wat ze als studenten niet altijd hebben. Daarom is een subsidieaanvraag in samenwerking met de lector in de maak. Mariëtte Hertoghs-Maatjens vertelde over de veelbelovende proeven met zorgrobot Rose bij Thebe Heuvel, een zorginstelling voor ouderen. Een zorgvuldige voorbereiding en goede voorwaarden zijn daarbij essentieel.

Balletje trappen
Yanick Douven, student bij TU Eindhoven en lid van robotvoetbalteam TechUnited, deed enthousiast verslag van de RoboCup 2016 in Leipzig, waar zijn team wereldkampioen werd in zijn klasse. Voetbalwedstrijden tussen robots zijn niet alleen leuk om te zien, maar leveren veel bruikbare gegevens voor de ontwikkeling van zorgrobots. Douven had een van de voetbalrobots meegenomen, die een balletje trapte met Cock Heemskerk. Tot slot nam Huug de Deugd, lid van het College van Bestuur van Inholland, het woord: “Als hogeschool willen we zo goed mogelijk presteren. Dat doen we voor onze studenten. We willen graag dat zij een onderzoekende en analytische houding aanleren, waar zijzelf en hun toekomstige werkgevers baat bij hebben. Het nieuwe lectoraat Robotica maakt dat mogelijk.” Hij overhandigde Heemskerk het ‘lectorenbeeldje’, waarmee zijn aanstelling als lector een feit was.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.