Delft,
02
juni
2022
|
09:00
Europe/Amsterdam

De ondernemende docent

Hybride tuinbouwdocent Miranda Rijsdijk over de combinatie van haar twee ondernemingen

MicrosoftTeams-image

Miranda Rijsdijk werkt sinds september als hybride docent bedrijfskunde voor de opleidingen Tuinbouw & Agribusiness (voltijd, deeltijd en associate degree). Daarnaast heeft ze ook twee ondernemingen die regelmatig terugkomen in cases tijdens projecten voor studenten. Miranda: “Het ondernemerschap moet niet als spannend worden ervaren, je moet het gewoon doen en fouten maken dat mag.” 

Sinds september is Miranda aan de slag gegaan bij de tuinbouwopleidingen in Delft. Hier heeft ze bewust voor gekozen: “Ik heb voor mijzelf de missie dat ik een bijdrage wil leveren aan meer hbo-instroom binnen de sierteeltsector. Er is namelijk een groot tekort aan hbo'ers.” Onder de sierteelt valt alles wat te maken heeft met de veredeling, het kweken en de verhandeling van bloemen en planten. 

‘Ik voel me in deze sector helemaal thuis’
Miranda haar passie om binnen deze sector aan de slag te gaan, begon 25 jaar geleden. “Ik ben van origine accountant en heb een bedrijfseconomische opleiding afgerond. Alleen past de commerciële kant beter bij mij. Ik ben gestart als productmanager bij de Bloemenveiling Aalsmeer en daarna als zelfstandige verder gegaan. In deze sector voel ik me helemaal thuis en alle kennis, ervaring en mijn netwerk zorgen ervoor dat mijn lessen praktisch en actueel zijn." 

Floweracademy.NL en Blij Plantje
"Samen met Lucas Jansen geef ik vanuit de Floweracademy.NL  cursussen aan medewerkers binnen de sierteeltsector. Het borrelt bij mij continu van ideeën. Ik ben altijd bezig met het vernieuwen, veranderen en innoveren. Daarom ben ik een paar jaar geleden met mijn zusje een startup begonnen: Blij Plantje.” Met Blij Plantje haalt Miranda geneeskrachtige zaadjes uit landen zoals China en Suriname en kweekt deze in Nederland op tot kruidenplanen waarmee thee kan worden gemaakt. Planten die tot op heden niet verkrijgbaar waren in West-Europa. 

Miranda: “Het is niet dat je van de kruiden beter wordt. Je gebruikt ze juist om gezond te blijven, een soort self-care.” Het was een lang proces met Blij Plantje. Zo duurde het jaren voordat de planten zijn gaan groeien. En vervolgens moet het ook naar de consument. “Mijn zus en ik hebben laatst naar de Fruit Logistica beurs in Berlijn bezocht om het concept onder de aandacht te brengen van inkopers van retailketens. We hopen namelijk dat onze planten uiteindelijk in de schappen van de supermarkten terechtkomen.” 

Hybride docentschap bij Inholland
Naast Blij Plantje geniet Miranda ontzettend van het docentschap. “Ik probeer het ondernemerschap zo goed mogelijk te combineren door veel praktijklessen te geven. Eigenlijk alle aspecten waar ik mee te maken heb als ondernemer, probeer ik tijdens de lessen ook mee te geven.” Ook zijn er studenten op dit moment bezig met exportplannen voor Blij Plantje tijdens hun vak. “Het is heel fijn dat zij een onderzoek kunnen verrichten voor dit echte bedrijf. Het is daarnaast ook leuk om deze groep te begeleiden. Je moet daarin wel als ondernemer je verwachtingen bijstellen. Je zal heus niet dé oplossing krijgen, maar wel nieuwe invalshoeken meekrijgen waar je zelf vervolgens weer mee aan de slag kan!”