Delft,
10
november
2022
|
09:37
Europe/Amsterdam

'De opleiding is zo breed dat je van alle aspecten in het vakgebied iets meekrijgt'

Robin Mens over zijn stage bij Donkervoort Automobielen

IMG_3359

Tijdens het derde jaar krijgen de studenten van de opleiding Aeronautical Engineering van Inholland Delft de kans om hun route verder uit te stippelen en te zien hoe het er in het werkveld aan toegaat door middel van een stage. Ook Robin Mens deed dit en liep stage bij Donkervoort Automobielen, een organisatie die unieke ‘supercars’ ontwikkelt, gemaakt van composietmateriaal. “Stagelopen is zo’n andere beleving dan naar school gaan. Ik vond het echt een hele unieke ervaring.” 

Robin was in december 2020 vastbesloten dat in september 2021 Donkervoort Automobielen zijn stagebedrijf ging worden. “Via het tv-programma Humberto Onderneemt kreeg ik een kijkje achter de schermen bij Donkervoort. Dit is echt een unieke organisatie, ik was direct enthousiast. Zodoende ben ik dus al in december, zo’n negen maanden voor ik moest beginnen, gestart met het schrijven van brieven.” Na een aantal keer te hebben gemaild en Robin zijn doorzettingsvermogen kon hij uiteindelijk van start gaan bij Donkervoort in september.

Ervaring in composietmateriaal 
Donkervoort ontwikkelt supercars, ook wel snelle lichtgewicht auto’s die met name gemaakt zijn van composieten. Tijdens Robin zijn stage kreeg hij een belangrijke opdracht; “Optimalisatie van het composiet-productieproces”. Het voltooien van deze opdracht moest ervoor zorgen dat het productieproces gestroomlijnder zou verlopen. “Het was best wel een pittige opdracht en omdat ik geen idee had hoe het huidige productieproces in elkaar stak heb ik bij de aanvang van mijn stage twee weken fulltime meegewerkt op de productieafdeling.” Tijdens het meewerken kreeg Robin een goed beeld van het proces. “Ik merkte dat ik zelf ook nog weinig praktijkervaring had opgedaan op school, helaas kregen we in de coronatijd weinig praktijklessen. Voor mij was dit dus de uitgelezen kans om die ervaring wel op te doen bij Donkervoort, dan zie je daadwerkelijk hoe het er in de praktijk aan toegaat!” 

Van onderzoek naar implementatie
Na een aantal weken meelopen op de werkvloer had Robin een hoop kennis opgedaan die hij kon gebruiken voor zijn opdracht. Deze kennis zette Robin op papier en is uitgewerkt tot een handleiding. “Na het schrijven de handleiding was het natuurlijk de bedoeling dat alle medewerkers die betrokken zijn bij dit proces op de hoogte werden gesteld. Het is ook erg fijn dat we het vak communicatie hebben gehad want hierdoor kon ik op de juiste manier met hen communiceren. Eigenlijk is de opleiding daarin zo breed opgezet, je krijgt van alles wel wat mee!” 

Verder in composiet 
“Ik vond stagelopen erg leuk. Het is natuurlijk heel anders dan naar school gaan. En als je het goed organiseert, had ik na mijn werkdagen bijna geen omkijken naar mijn technisch rapport.” Robin heeft een heleboel kennis opgedaan tijdens zijn stage bij Donkervoort. Zo heeft hij ontdekt dat hij het heel interessant vindt om met composietmateriaal te werken. “Tijdens ons vierdejaarsproject zijn we er ook mee bezig, het is een groot voordeel dat ik ervaring bij Donkervoort had opgedaan.”