14
september
2023
|
08:37
Europe/Amsterdam

Dit ben ik: Jos Meuleman, docent én freelance engineer

Dit ben ik Jos Meuleman

Van jongs af aan heeft Jos interesse voor techniek. Het uitvinden, proberen en prutsen heeft hem altijd al geboeid. Zo haalde hij als kind een achteruittraprem van een fiets uit elkaar. Ook fototoestellen zijn meerdere malen (onherstelbaar) door Jos uit elkaar geschroefd om te zien hoe zo'n ding nou eigenlijk in elkaar zit. Hij studeerde werktuigbouwkunde en werkt sindsdien als engineer. Inmiddels combineert Jos zijn werk als engineer met een baan als docent Aeronautical Engineering bij Hogeschool Inholland in Delft. Een rol waarin Jos sámen met studenten technische vraagstukken probeert op te lossen en vooral niet alleen maar 'informatie zendt'.

Kunst van de eenvoud
Het mooie van techniek zit hem volgens Jos in de eenvoud. Hoe kun je simpele dingen maken waarvan iedereen zegt dat het logisch is? In zijn vrije tijd verdiept Jos zich in elektronica en programmeren, en ontwikkelt hij nieuwe ideeën. “De vraag of iets beter kan spookt altijd door mijn hoofd. Het prutsen, proberen, ontdekken geeft me een kick. Ik kan me echt afsluiten als ik aan het programmeren of ontwerpen ben. Daar kan ik helemaal in opgaan. Dan vergeet ik de tijd en zo'n eurekamoment kan soms ook om één uur 's nachts komen.”

Samen met studenten problemen oplossen
Op de middelbare school gaf Jos bijles aan zijn klasgenoten en later in zijn studententijd gaf hij zelf werkcolleges. Hoewel meerdere mensen hem adviseerden om docent te worden was dat totaal niet waar zijn hart sneller van ging kloppen. Het traditionele beeld van een docent die voor de klas staat en informatie zendt leek hem helemaal niks. “Ik wil zelf dingen leren”.

Toen Jos twee jaar geleden werd gevraagd voor een project bij Hogeschool Inholland om samen met studenten aan een vliegsimulator te werken pakte hij die kans. Het samen met studenten werken sprak hem aan. "Het gaat mij niet om het overdragen van kennis, maar om het samen met studenten problemen oplossen".

Dat beviel zo goed dat Jos inmiddels drie dagen per week werkt als docent bij de opleiding Aeronautical Engineering. Daarnaast werkt hij twee dagen in de week als freelance engineer. De combinatie van docentschap en freelance engineer werkt voor hem heel goed, omdat hij zijn studenten kan vertellen wat hij in de praktijk zelf leert en andersom, omdat hij zelf ook van zijn studenten leert. Het leuke aan samenwerken met studenten vindt Jos Meuleman het enthousiasme waarmee zij een project aangaan. Het gevoel van 'wij gaan de wereld veranderen' werkt voor hem aanstekelijk.

Ben jij ook trots op het werken bij Inholland? En wil je daarom het verhaal van Jos delen? Ga naar het LinkedIn- of Facebook-kanaal van Inholland, deel de post met de video en tag collega Jos Meuleman.  

Benieuwd naar de inspirerende verhalen van onze andere collega's in de serie #Ditbenik? Bekijk ze hier.

Boilerplate

In de serie #ditbenik staan onze collega’s centraal. Sterke persoonlijkheden met eigen drijfveren en kwaliteiten. Samen stimuleren, activeren en ondersteunen we het ‘durven leren’ om jezelf te blijven ontwikkelen en vormen zo het rolmodel voor onze studenten: de toekomstige Inholland-professionals. Maak kennis met de persoon áchter de collega!

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.