Alkmaar,
05
juni
2023
|
08:41
Europe/Amsterdam

'Diversiteit en inclusie; een onderwerp van ons allemaal'

Inholland Alkmaar vaart mee met botenparade Pride

AlkmaarPride op het water

“Het was supervet om met een boot de hele hogeschool te representeren tijdens Alkmaar Pride. Zo hebben we laten zien dat Inholland het belangrijk vindt dat iedereen zich veilig voelt op school en daarbuiten.” Nino Torrisi, student Technische Informatica bij Hogeschool Inholland Alkmaar, kijkt terug op een mooie ervaring. Hij was één van de opvarenden van de Inholland-boot die meevoer tijdens de bonte grachtenparade van Alkmaar Pride vorig weekend. 

Meer dan 25 boten vol enthousiaste mensen, prachtig weer en drommen publiek langs de kant maakten de botenparade tijdens Alkmaar Pride een groot succes. Het was de afsluiting van een week lang diverse roze activiteiten. Dit jaar was er vooral aandacht voor acceptatie van lhbti+'ers in de sport. Omdat het daar op veel plekken nog aan schort. 

Waarom is het belangrijk dat Hogeschool Inholland zich tijdens dit evenement ook laat zien? 
Kristan de Geus, relatiebeheerder bij Werving, Instroom & Relatiemanagement (WIR) Inholland Alkmaar: “Onze hogeschool heeft diversiteit en inclusie hoog in het vaandel. Er is daarom een taskforce voor dit onderwerp. Dat is Inholland-breed, in Alkmaar wilden we op locatie meer doen. Daarom ben ik samen met mijn collega, Michelle Buijs, de community Diversiteit & Inclusie begonnen. Het gaat daarbij niet alleen om de lhbti+-gemeenschap, maar bijvoorbeeld ook over racisme en discriminatie. Het gaat over jezelf kunnen zijn en je veilig voelen op school.” 

ThessaVos en MichelleBuijs

Community 
Michelle Buijs is communicatieadviseur bij Inholland Alkmaar en voegt toe: “We hebben een gemêleerde groep samengesteld van collega’s en studenten , welke nog groeiende is. Die diversiteit is belangrijk omdat iedereen anders tegen dit onderwerp aankijkt. Wat betekent inclusie voor jou? Het is zo ontzettend belangrijk het gevoel te hebben jezelf te kunnen zijn. Het is fijn dat we ons in deze community van verschillende kanten er een beeld en mening over kunnen vormen. De ambitie is dat uiteindelijk ook mensen van buiten Inholland zich aansluiten, zoals de gemeente Alkmaar, het mbo en andere onderwijsinstellingen. Zo creëer je een olievlek. Inholland speelt daarbij graag een verbindende rol.” 

Volgens Stan Degeling, student Business Studies bij Inholland Alkmaar en lid van de community Diversiteit & Inclusie (volg de link voor een kort interview van collegelid Mieke van den Berg met Stan), is er nog wel wat werk aan de winkel. Stan: “Inholland zegt een inclusieve school te zijn, maar ik zie nog wel een verschil tussen dit zeggen en het ook echt doen. Daar willen we met deze community verandering in brengen. Ik hoor nog regelmatig opmerkingen op de gang die echt niet kunnen. Daar heb je als student geen grip op. Docenten zouden dat niet moeten tolereren, maar er wordt vaak maar weinig mee gedaan. Dan heb ik het over opmerkingen over bijvoorbeeld homo’s, maar ook racisme komt regelmatig voor. Een docent die jouw naam niet kan uitspreken kan heel kwetsend zijn. Het helpt al als iedereen zich bewust is wat dit met studenten doet.” 

StanDegeling

Wapenfeiten 
De eerste wapenfeiten van de nieuwe community zijn de progress pride-vlag die sinds kort alle dagen het gebouw in Alkmaar siert, genderneutrale toiletten op de begane grond en menstruatieproducten in de toiletten. Stan: “We zien het meevaren met de Pride eigenlijk als kickstart voor ons werk. De komende weken gaan we de plannen verder uitwerken. Wat moet er gebeuren? Wat gebeurt er al vanuit Inholland? En wat kunnen we in Alkmaar zelf doen om ervoor te zorgen dat studenten zich thuisvoelen en mogen zijn wie ze zijn. Met de Pride hebben we laten zien dat we betrokken zijn. Dat is een mooie eerste stap.”

MireillevanderZee

Mireille van der Zee, studentendecaan in Alkmaar: “Er wordt veel over dit onderwerp gesproken, het is tijd dat we nu echt iets gaan doen! We zijn samen één Inholland, iedereen hoort erbij. Door concrete acties kunnen we ervoor zorgen dat iedereen dat gevoel heeft. Ik vind het belangrijk om als decaan daar een actieve rol in te spelen. De gemeente Alkmaar heeft een documentaire gemaakt over racisme en die wil ik binnen de school gaan brengen. Zo kunnen we dialoog op gang brengen. Wat maak jij mee? En wat kunnen we daar aan doen? Ik zou daar best wat activistischer in willen zijn. Dat begint met bewustzijn, verhalen vertellen en echt luisteren naar elkaar. Het zou daarom fijn zijn als nog veel meer mensen bij deze community aanhaken. Dit onderwerp is van ons allemaal.” 

Kristan: “Gelukkig zijn er veel studenten en docenten die dit onderwerp belangrijk vinden. Met de community staat het onderwerp blijvend op de agenda. We zijn nog maar net begonnen, maar ik ben trots op de stappen die we nu al hebben gezet. Die vormen een belangrijk statement waarop we verder kunnen bouwen.” 

NH Nieuws heeft zaterdag 27 mei via een live-uitzending verslag gedaan van de Alkmaar Pride. Je kunt het terugkijken.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.