Haarlem,
27
januari
2021
|
07:41
Europe/Amsterdam

Docenten kunnen in 2021 weer mindful aan de slag!

Eerstvolgende online-groepen van start per 1 maart 2021

Mindful1

Het leertraject ‘Mindfulness voor docenten’ is in 2020 online van start gegaan. En met succes! Daarom kunnen alle docenten van Inholland zich ook in 2021 weer aanmelden voor een nieuwe cursus. De eerste online groepen gaan per 1 maart van start. Tijdens deze cursus leer je (online vanuit huis) over de kracht van mindfulness en hoe je dit kunt inzetten in je werk als docent. 

Onderzoek 
De onderzoekslijn Studiesucces van Inholland doet onderzoek naar mindfulness en de studeerbaarheid van studenten. Sabine van Dijken-Stapel (onderwijskundige en mindfulness trainer) was hier nauw bij betrokken. “Het onderzoek was gericht op het effect van mindfulness op studentenwelzijn. “Ik bedacht mij als we ook docenten trainen, we hun welzijn verbeteren en indirect meer studenten bereiken” zegt Sabine. 

Samen met collegadocent Wietske Duinsbergen (tevens opgeleid als mindfulness trainer) is Sabine een pilot gestart in oktober 2019. Inmiddels hebben zij beide meerdere groepen mogen begeleiden en nu dus ook online. 

Wietske (foto): "Het is mooi om te zien hoe collegadocenten zich inzetten voor de opleiding. Het docentschap kan erg stressvol zijn. Je hebt vaak veel verschillende taken en zeker nu in tijden van corona wil je het voor studenten zo studeerbaar mogelijk houden. Hierdoor kan de stress toenemen en het werkplezier verminderen. Deze mindfulnesscursus biedt een ander perspectief, een andere manier van kijken in een situatie die je soms niet kan veranderen."

 

Tijdens dit leertraject volgen de deelnemers de achtweekse training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) zoals grondlegger Jon Kabat-Zinn ooit bedacht heeft. Hier worden nog twee bijeenkomsten aan toegevoegd die in het teken staan van het docentschap

De mindfulnesstraining sluit aan bij het streven van Inholland om met zijn onderwijs en onderzoek bij te dragen aan een gezonde samenleving. Met het leertraject krijgt mindfulness een plek in het professionaliserings- en vitaliteitsbeleid van de hogeschool. 

Reactie deelnemer Online Training: Kristel Hoogendoorn:
'Wil jij voelen hoe het is om vanuit rust keuzes te maken in je reactie op diverse situaties? Leren hoe je automatische reactiepatronen doorbreekt? Je daar bewust van te zijn? Volg dan de training bij Wietske. Ik heb haar leren kennen als een deskundige professional die op een prettige manier prikkelt, goed weet te doseren en heel laagdrempelig de lessen met aandacht verzorgt. Ik heb er lessen voor het leven aan over gehouden, dus als je twijfelt…doen! Aanrader!' 

Wil jij meedoen aan het nieuwe online traject ‘Mindfulness voor docenten’? Meld je dan aan via het Leerportaal HR Professionalisering. De eerstvolgende online groep starten in de week van 1 maart 2021.