18
december
2023
|
10:00
Europe/Amsterdam

‘Doe de dingen met liefde en aandacht’

Het klimrek van Lisette Bakker

Lisette Bakker_GS

Lisette Bakker runt het Living Lab Sustainable Fashion bij Hogeschool Inholland Haarlem en doet het liefst duizend dingen tegelijk. Ze laat zich graag leiden door haar nieuwsgierigheid en pakt kansen zodra die zich voordoen. Dat was als student al zo. Ze volgde niet één maar twee studies aan de Universiteit van Amsterdam: Communicatiewetenschappen én Psychologie.

Passie voor mode
“Na mijn afstuderen ging ik bij een communicatiebureau werken, onder meer voor modemerken. Mode heeft me als kind al aangetrokken. Mijn moeder en grootmoeder waren veel met kleding bezig en ik leerde die ook zelf te maken.” Lisette stapte over naar een mode-pr-bureau en kwam daarna als pr-adviseur in dienst bij een modemerk.

Het klimrek van…

Hoe beweeg je mee met de veranderende arbeidsmarkt en organisatieontwikkelingen? En hoe blijf je vitaal en duurzaam inzetbaar? “Een loopbaan is geen ladder meer, maar een klimrek”, volgens Petra Biemans, onze lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap. Geïnspireerd door haar metafoor delen onze collega’s in onze nieuwe serie hun persoonlijke stappen omhoog, omlaag, naar links of naar rechts. Lees het verhaal en de tips van Lisette Bakker, lab lead van het Living Lab Sustainable Fashion.

Van betekenis zijn in het onderwijs
Toen het merk failliet ging, gooide Lisette het roer om. “Ik wilde meer betekenis geven aan mijn werk. Tijdens mijn studie had ik een bijbaan als studentmentor op de Hogeschool van Amsterdam. Ik keerde er terug als docent voor de opleiding Communicatie en voelde me als een vis in het water. Ik wil studenten bewegen en aanzetten om de problematiek van vandaag de dag op te pakken en er iets mee te gaan doen. Om als het ware een brug te bouwen tussen nu en de toekomst.”

Ik miste de vertaalslag naar de student, het inspireren en activeren van mensen.

Lisette Bakker, lab lead van het Living Lab Sustainable Fashion

Duurzaam merk
Lisette woonde met haar gezin in Haarlem en met de komst van haar tweede kind besloot ze uit praktische overweging haar docentschap in Amsterdam op te geven. Ze koos opnieuw voor de mode, en nu bewust voor een duurzaam merk. “Maar ik miste de vertaalslag naar de student, het inspireren en activeren van mensen. Ik kon onvoldoende mijn intellect inzetten en mijn kennis ontwikkelen.”

Onderwijsvernieuwing bij Inholland
Een vacature van  Creative Business op onze hogeschool bood uitkomst. “Deze opleiding wilde het onderwijs totaal vernieuwen en dat vond ik heel interessant. Op de HvA zette ik in op meer interactie met studenten. Ik had een coachopleiding gevolgd om echt contact met hen te maken en ze intrinsiek te raken. Die kant ging Creative Business ook op. Ik mocht de opleiding meehelpen vormgeven, sloot aan bij de curriculumcommissie en werd studieloopbaancoördinator.”

Communicatieadviseur en docent
Eenmaal binnen onze hogeschool bleef Lisette sprongen maken. Ze keerde terug in de communicatie en kon als senior communicatieadviseur het mooie onderzoek van de lectoraten over het voetlicht brengen. Totdat na anderhalf jaar een uitgelezen kans voorbij kwam bij Business Studies. “Daar kon ik met de methode van design thinking studenten activeren om met wicked problemen aan de slag te gaan.”

In dit werk ben ik trouw aan mezelf. Ik doe het met liefde en aandacht. En als we met liefde en aandacht leven, dan is dat het begin van veel oplossingen. 

Lisette Bakker, lab lead van het Living Lab Sustainable Fashion
LISETTE Bakker_GS2

Op haar plek bij Living Lab Sustainable Fashion
Het was een kans die Lisette niet kon laten liggen, want duurzame mode is een belangrijk thema bij Business Studies. “Inmiddels ben ik lab lead van het Living Lab Sustainable Fashion, en dat voelt als een prachtig onderdeel van het pad dat ik bewandel. Ik reik modellen en kaders aan voor studenten waarbinnen zij onderzoek doen met echte opdrachtgevers in de regio. Het zijn trajecten waar ik ook een lerende partner in ben. De uitkomst is ook voor mij een ontdekking en zeer leerzaam. Hoe hergebruiken we textiel, wat doen we aan de microplastics in het water afkomstig van kleding?”

Mode als communicatiemiddel
Dankzij het living lab volgt Lisette de nieuwste ontwikkeling in duurzame mode op de voet. Het onderwerp beweegt haar dag en nacht. “Mode is hét middel om te communiceren over duurzaamheid, want iedereen heeft iets met kleding. Ik zou het heel gaaf vinden om ooit duurzaamheid op onze hogeschool breder te trekken en vanuit een holistische kijk de verschillende betrokken lectoraten te bundelen in één kenniskring.”

Trouw zijn aan jezelf
Voor nu zit de rol als lab lead Lisette als gegoten. “Hier kan ik van betekenis zijn, mensen activeren, bezig zijn met hoe we omgaan met onze aarde. In dit werk ben ik trouw aan mezelf. Ik doe het met liefde en aandacht. En als we met liefde en aandacht leven, dan is dat het begin van veel oplossingen. Ook voor vraagstukken rond duurzaamheid.” 

Lisettes tips om flexibel te bewegen op het klimrek:
  • Doe dingen uit liefde en aandacht. Ga vervolgens na of jouw werk (nog) strookt met jouw nieuwsgierigheid.
  • Zie je een mooie nieuwe kans? Probeer het, stel het niet uit. In onze hogeschool is heel veel bespreekbaar.
  • Zorg er wel voor dat je plannen realistisch zijn. Visualiseer deze.

Wil jij ook aan de slag met jouw talent(en) en ontwikkeling? Vanuit jouw intrinsieke motivatie of misschien wel uit noodzaak? Ga eerst het gesprek aan met jouw leidinggevende. Wil je toch direct met het HR-Expertiseteam praten, neem dan gerust contact op voor een verkennend gesprek. Samen maken we werk van jouw ontwikkeling en van onze duurzame hogeschool.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Milou
19
January
2024
Super om je zo te zien stralen en inspireren zoals jij dat zo mooi kan!!
Noeki
18
December
2023
Lisette, wat een onwijs leuk stuk om te lezen! Studenten boffen met een docent als jij!