Dordrecht,
16
juni
2021
|
09:09
Europe/Amsterdam

Dordrecht Academy en Career Boost officieel van start

‘Een innovatief antwoord op de grote vraag naar hoger opgeleiden in de regio’

IMG-20210615-WA0035

In de Duurzaamheidsfabriek te Dordrecht is dinsdag het officiële startsein gegeven voor Dordrecht Academy en Career Boost. Hogeschool Inholland, Gemeente Dordrecht, Hogeschool Rotterdam, Christelijke Hogeschool Ede, Avans Hogeschool, Da Vinci College en de Economic Development Board Dordrecht bundelen de krachten om meer hoger onderwijs aan te bieden voor jongeren én werkenden in de regio Drechtsteden. “Dit is een mooi innovatief antwoord op de grote vraag naar hbo-professionals in de regio”, aldus Inholland-collegelid Huug de Deugd.

Dordrecht Academy gaat tweejarige Associate degree-opleidingen bieden. Career Boost ontwikkelt en organiseert uitdagende stages, onderzoeksprojecten, minors en afstudeerprojecten voor bachelorstudenten. Zo kunnen zij in de laatste fase van hun opleiding intensief kennismaken met bedrijven en werkgevers in deze regio. In de toekomst vestigen Dordrecht Academy en Career Boost in een nieuw, duurzaam gebouw op het Leerpark Dordrecht.

Bij Dordrecht Academy kunnen werknemers (in deeltijd) en straks ook mbo’ers en havisten (in voltijd) tweejarige Associate-degree-opleidingen volgen. Haar opleidingen, ingebracht door Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Christelijke Hogeschool Ede (CHE) worden samen met het werkveld verder ontwikkeld, op basis van innovatievraagstukken uit de regio. Dankzij dat samenspel kan Dordrecht Academy snel anticiperen op toekomstige ontwikkelingen in de Drechtsteden. De opleidingen zullen goed aansluiten op mbo-opleidingen.

Bovendien worden theorie en praktijk met elkaar verbonden: studenten leren door te werken aan opdrachten in de beroepspraktijk. Na het behalen van hun hbo-diploma beschikken ze over up-to-date vakkennis en de praktische vaardigheden, die nodig zijn om groei en innovatie binnen een organisatie (en daarmee de regio) op gang te brengen.

De opleidingen vanaf september en daarna
Dordrecht Academy begint komend schooljaar met de volgende deeltijdopleidingen: Ad Logistiek (door Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam), Ad Integraal Bouwmanagement (door Hogeschool Rotterdam) en Ad Engineering (door Hogeschool Rotterdam). De Ad Sociaal Werk in de Zorg vanuit CHE bestaat al in Dordrecht, en ook deze opleiding sluit zich aan bij Dordrecht Academy.

Vanaf september 2022 worden Ad Engineering, Ad Integraal Bouwmanagement en Ad Logistiek ook in voltijd gegeven. Bovendien start Dordrecht Academy dan – zowel in voltijd als deeltijd – met Ad Pedagogisch Educatief Professional (Hogeschool Inholland) en een opleiding Ad Informatie- en Communicatie Technologie (ICT).

‘Een belangrijke stap voor de bloei van de regio’
Wethouder Peter Heijkoop van de gemeente Dordrecht: “De start van de Dordrecht Academy is een belangrijke stap om economische groei in de Drechtsteden te bevorderen. Het bedrijfsleven in de regio bloeit, met werkgevers die meespelen op wereldniveau. Om hun (inter)nationale concurrentiepositie te behouden en te kunnen groeien moeten bedrijven en instellingen continu innoveren. Daarvoor zijn hbo-geschoolde vakmensen nodig. Door het onderwijs nu fysiek te verankeren in Dordrecht blijven we die innovatie voeden met goed opgeleide werknemers. Bedrijven kunnen de juiste mensen vinden en jongeren uit de Drechtsteden krijgen meer perspectief op een goede baan in de regio.”

‘Nog beter inspelen op vragen in de regio’
“‘Dat we dit gezamenlijk kunnen realiseren voor de Drechtsteden is bijzonder. Met al deze samenwerkingspartners aan boord gaan we ervoor om het meest innovatieve en samenwerkingsgerichte onderwijs van Nederland neer te zetten”, zegt Inholland-collegelid Huug de Deugd in een reactie. “Met Dordrecht Academy hebben we een mooi antwoord op de grote vraag naar hbo-professionals in deze regio. Dat we dit samen met collega-instellingen én het werkveld kunnen doen is bijzonder en uitdagend. Voor ons betekent het ook een mooie kans om voort te bouwen op contacten in de regio. En dat we zo nog beter kunnen inspelen op de vragen die er leven.”

‘Een voorbeeld voor Nederland’
“Om kwalitatief goed en op de regio afgestemd hoger onderwijs te kunnen bieden, moeten we radicaal anders naar het organiseren van onderwijs kijken”, licht Bestuursvoorzitter Ron Bormans van Hogeschool Rotterdam toe. “Niet voor de beroepspraktijk onderwijs ontwerpen, maar mét. Daarom bundelen vier hogescholen en het Da Vinci College hun krachten, om van elkaar te leren, maar bovenal om samen met het werkveld het onderwijs af te stemmen op hun strategische uitdagingen, personeelsbehoefte en innovatievragen. Een voorbeeld voor Nederland zou je kunnen zeggen.”

‘Voor de regio is dit noodzaak’
Sjoerd Vollebregt, voorzitter van de Economic Development Board Drechtsteden, juicht de durf om onderwijs anders te organiseren toe: “Met Career Boost en Dordrecht Academy zetten we echt iets neer waar zowel werkgevers, werknemers als jongeren voordeel van hebben. Je ziet dat werkgevers praktische, hbo-geschoolde werknemers met een creatieve en ondernemende houding zoeken. Werknemers die bovendien in staat zijn goed samen te werken in multidisciplinaire teams. Voor werkgevers en werknemers moet het zelfsprekend worden blijvend te investeren in de professionele ontwikkeling. Dordrecht Academy en Career Boost brengen dit binnen handbereik. Voor de regio is dit noodzaak. Want stilstand is in deze dynamische tijd achteruitgang.”

Career Boost en Dordrecht Academy zijn onderdelen van het Programma Hoger Onderwijs Drechtsteden, een samenwerkingsverband tussen overheid, onderwijs en werkgevers, waaronder Economic Board Dordrecht en Gemeente Dordrecht.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.