Alkmaar,
09
mei
2019
|
14:12
Europe/Amsterdam

Duurzame ideeën in de prijzen bij Spannend Ondernemen

Scholieren Regius College en Willem Blaeu beloond voor beste ondernemingsplan

“Met de winst van onze onderneming het regenwoud opnieuw opbouwen! Daar gaan we voor”, benadrukt havist Vince van het Willem Blaeu in Alkmaar. Hij wint met zijn team Bamboebike de eerste prijs bij Spannend Ondernemen op dinsdag 7 mei. Een idee voor een app om voedselverspilling te gaan is woensdag 8 mei de winnaar van de tweede finaledag. Bedenkers Marvin en Riley zitten op het Regius College in Schagen. “Wij lanceren een app waardoor je eten kunt delen dat anders zou worden weggegooid. Door onze app schuif je gezellig bij elkaar aan tafel. Geen voedselverspilling en minder eenzaamheid!”

De winnaars presenteerden hun projecten bij Inholland Alkmaar in het kader van het onderwijsproject Spannend Ondernemen. De deelnemende havisten komen van acht verschillende scholen uit Noord-Holland. Zij zijn de afgelopen maanden begeleid door Alkmaarse studenten van de opleidingen Business Studies, Accountancy en Finance & Control.

Begeleiden
Leren hoe je een gedegen ondernemingsplan schrijft. Ruim twintig tweedejaars studenten van de opleiding Business Studies, Accountancy en Finance & Control hebben de afgelopen drie maanden 400 leerlingen begeleid van acht verschillende scholen uit Alkmaar, Schagen, Enkhuizen, Hoorn en Wieringerwerf. “Dit mooie project begeleiden en de scholieren verder helpen met hun ideeën en ondernemingsplannen is een welkome aanvulling op mijn cv", vertelt Ruben Zeeman, student Business Studies. Ruben presenteert de finaledagen samen met Jessica Bosman en Vivian Heddes. "Het presenteren van de finales is ook ontzettend leuk om te doen. Daar leer je veel van. Als student verrijkt dit onderwijsproject Spannend Ondernemen je en voor de havisten is dit ook echt een uitdaging en leuke ervaring.”

Winnaars eerste finale
De ideeën bruisten op beide finaledagen met team Bamboebike als winnaar van de eerste finaledag. "Wij bieden een goed duurzaam alternatief voor de ov-fietsen. En gaan met de winst het regenwoud opnieuw opbouwen", vertelt Olaf. Uit de pitch en finale kwam team Coating cups van het Dalton College uit Alkmaar als tweede uit de bus. Green Planet van RSG Enkhuizen wint de derde prijs.

Hero, Ruben en René van Willem Blaeu zijn met hun Ecoin de gelukkige winnaars van de speciale Duurzaamheidsprijs, uitgereikt door Rabobank Alkmaar. “Met onze Ecoin kun je betalen op festivals. De munt is gemaakt van gerecycled afval, dat is verzameld op festivals. We bieden met Ecoin ook direct een opruimdienst aan voor festivals.” 

Winnaars tweede finale
Team Aan Tafel, bestaande uit havisten van het Regius College uit Schagen, wint de tweede finaledag van Spannend Ondernemen met de app om voedselverspilling tegen te gaan. Team Solconvert van het PCC Alkmaar kreeg de tweede prijs. De verkoelende armband van het Jan Arentsz wint de derde prijs. De speciale Duurzaamheidsprijs uitgereikt door Rabobank Alkmaar ging naar teamFreshly van het Regius College. “Ons doel is om de plastic soep tegen te gaan. We introduceren verpakkingen voor shampoo en douchegel die je hergebruikt. Je kunt dan je shampoo bijtanken bij het Kruidvat”, vertellen Nienke en Imani enthousiast. 

Samenwerking
Spannend Ondernemen is een samenwerkingsproject van Hogeschool Inholland Alkmaar (Domein Business Finance & Law) en het Willem Blaeu College, het Jan Arentsz College, het Petrus Canisius College, het Stedelijk Dalton College uit Alkmaar, het Regius College uit Schagen, de RSG uit Enkhuizen, Oscar Romeo/ Tabor College uit Hoorn en de RSG Wiringherlant uit Wieringerwerf.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.