Delft,
14
april
2021
|
09:34
Europe/Amsterdam

Een bestuursjaar in tijden van corona - SV FMC

Hoe ervaart voorzitter Sacha Kinds van studievereniging SV FMC haar bestuursjaar?

Sacha Kinds Voorzitter FMC

Je bent eruit: studeren in studentenstad Delft! Hoe fijn is het dan dat je op een gemakkelijke manier nieuwe mensen leert kennen waarmee je samen de studententijd beleeft? Hierbij kan een studievereniging ervoor zorgen dat jij de tijd van je leven hebt, nieuwe vrienden maakt, de diepte in gaat tijdens je studie en heel veel gezellige borrels kunt bijwonen. Inholland Delft heeft twee studieverenigingen: V.S.V. Sipke Wynia en S.V. FMC. Door corona was het voor deze verenigingen een gek jaar. FMC-voorzitter Sacha Kinds blikt terug op haar ‘bijzondere’ bestuursjaar.

Sacha Kinds, voorzitter Studievereniging FMC 12e bestuur 2020 – 2021
Voor de groene opleidingen binnen Inholland Delft is SV FMC een begrip. Studievereniging Futurum Mundus Clementia (Toekomst – Wereld – Mensheid) is de studievereniging voor de opleidingen Dier in de Duurzame Samenleving, Landscape and Environment Management, Food Commerce and Technology en Tuinbouw & Agribusiness. De vereniging is in 2008 ontstaan na een fusie van drie andere studieverenigingen. Sacha: “Ik denk dat het vooral heel belangrijk is dat duurzaamheid centraal staat bij ons, net als bij alle groene opleidingen.”

De binnenkant van een fabriek bekijken
Nieuwe mensen leren kennen. Dit was voor Sacha de voornaamste reden om zich aan te sluiten bij FMC. Ook belangrijk voor haar was om de gezelligheid van het studentenleven te ervaren en hoe het is om echt een student te zijn. “Daarnaast leken de studiegerelateerde uitjes me ook superleuk. Ik wilde namelijk erg graag de binnenkant van een fabriek bekijken. Dit geeft mij weer de kans om mijn vakgebied nog beter te leren kennen.”

Eigen ontwikkeling
Sacha heeft zich direct aangemeld bij FMC, mede dankzij de hoge kortingen op laboratoriumjassen. In het tweede jaar solliciteerde Sacha om zich bij het bestuur aan te sluiten. “Ik had er een goed gevoel bij, het leek me heel leuk om bij te dragen aan zowel de vereniging als de leden. Ik zag het ook als een uitdaging binnen mijn eigen ontwikkeling. Ik wilde mijzelf graag ontplooien en dat heb ik ook zeker kunnen doen. Ik ben een heel ander persoon, zowel sociaal als communicatief ben ik erg sterk geworden. Presenteren vind ik een stuk leuker, ik sta veel zelfverzekerder voor de klas.” Binnen FMC zijn er ook verschillende rollen. Zo heb je de rol als: vicevoorzitter, secretaris, penningmeester en commissaris public relations. Sacha had gelijk oog voor de rol als voorzitter, ze vindt het fijn om de orde te bewaken.

Van fysiek naar online
Ook voor FMC was het jaar niet al te gemakkelijk. “We zijn dit jaar gestart met een fysieke eerstejaarsdag, we konden in kleine groepjes door Delft lopen om onze leden bekend te maken met de leuke stad. Maar kort erna ging alles weer naar online.” Gelukkig zijn daar veel creatieve oplossingen uit ontstaan. Zo heeft FMC verschillende online activiteiten weten te organiseren als een escape room, thema-gerelateerde borrels en een kerst-pubquiz. Ook zijn er veel cursussen georganiseerd als mindfulness en een cursus waarbij je je eigen LinkedIn-pagina leert op te starten. Al het is niet altijd gemakkelijk. “We missen wel het fysieke contact zoals met de borrel en de rondleidingen bij bedrijven. Maar het is een leuke uitdaging geweest om alles zo goed mogelijk neer te zetten. Ondanks alles heb ik erg genoten van mijn bestuursjaar. Het was daarom extra bijzonder om veel te organiseren en mensen te zien groeien.”

Leren = durven
“We hebben dit jaar meerdere tegenslagen gehad. Zo ging het opstarten met de commissie erg moeizaam, maar je leert er zoveel van. Het was heel fijn wanneer er een dilemma ontstond, dat wij dit vanuit het bestuur wisten op te lossen. Wat ik niet snel zal vergeten, dat we waren gehackt. We hebben op dat moment heel snel gehandeld en gecommuniceerd. Wat uiteindelijk goed heeft uitgepakt. Door zo’n stressvolle situatie leer je echt snel handelen!”

Waarom kiezen voor FMC?
Na Sacha haar bestuursjaar wil ze nog graag actief aangesloten blijven bij de vereniging. Zo wil ze graag in een commissie terechtkomen, waaruit ze het nieuwe bestuur kan ondersteunen. Ze hoopt dat er volgend jaar weer veel nieuwe leden zich inschrijven bij FMC. “Je moet lid worden van FMC als je je vakkennis wilt vergroten en een groot netwerk wilt opbouwen. Het ondersteunt je studie en boven dit alles is dit een geweldige kans om alles uit je studietijd te halen.” Lid worden van SV FMC? en Volg SV FMC op Instagram.