23
februari
2023
|
17:20
Europe/Amsterdam

‘Een Inholland Pride vind ik een heel tof idee’

Communicatiemedewerker Andre Weststrate

Foto: Andre Weststrate  Fotograaf: Rianne Barger

Hoe kan Hogeschool Inholland een inclusieve omgeving zijn voor LHBTIAQ-studenten en -collega’s? Wat is er meer nodig dan het ophangen van regenboogvlaggen? In februari gingen tientallen collega’s en studenten hierover met elkaar in gesprek tijdens de Community of Practice (CoP) Diversiteit. Ook Andre Weststrate schoof online aan. “Een Inholland Pride vind ik een heel tof idee.”      

Andre werkt sinds september 2022 voor het webteam van onze hogeschool. “Het klinkt misschien als een cliché, maar de locatie in Haarlem voelde meteen vertrouwd. De omgeving is welkom, collega’s hebben oprecht interesse in je. En wat ik heel bijzonder vond, is om de optie ‘genderneutraal’ te kunnen kiezen bij mijn persoonsgegevens. Dat heb ik bij mijn vorige werkgevers niet meegemaakt.”      

Eigen identiteit bevragen      
Als het even lukt, woont Andre de CoP-bijeenkomsten bij. Zo ook de laatste online sessie over Inholland als inclusieve hogeschool voor de LHBTIAQ-community. “Zelf ben ik al jaren bezig om mijn eigen identiteit te bevragen. Voel ik mezelf man en wat betekent het om man te zijn? Ik beschouw mezelf meer als een masculien persoon, die ook wel eens nagellak en een rok draagt. Het is een traject waarmee ik nog steeds niet klaar ben.”      

Actieve community      
“De sfeer van de CoP-sessie was heel fijn en open”, vindt Andre. “Interessant was het onderzoek van student Kelly van Bakel. Ze stelde vast dat queer studenten behoefte hebben aan een actieve community, waarvoor Inholland de basis legt. Ik denk inderdaad dat het goed is om een centraal, laagdrempelig punt in te richten waar studenten en collega’s veilig hun vragen kunnen stellen en ondersteuning krijgen om iets te organiseren. Daarnaast vind ik het idee voor een Inholland Pride ook heel tof.”      

Steun van allies      
Collega’s Delano Steenveldt en Peter Scheffer vertelden in de CoP over hun bezoek aan een congres in Las Vegas om te leren hoe corporate Amerika de queer community ondersteunt. Ze onderstreepten onder meer het belang van allies: mensen buiten de queer community die openlijk steun geven. Onmisbaar is ook een executive sponsor die vanuit de hoogste laag van de organisatie onder meer financiële steun geeft.      

Podium gunnen      
Mieke van de Berg, lid van het College van Bestuur, is een ally en executive sponsor. “Ik vond het heel prettig dat ze erbij was”, zegt Andre. “Tijdens de breakoutsessie van de CoP vroeg ze hoe ze haar rol als ally het beste kon vervullen. We zeiden door er te zijn en de leden van de community het podium te gunnen. We spraken ook over genderneutrale toiletten, die je heel praktisch, stap voor stap kunt invoeren. En over regenboogvlaggen, die echt een welkom gevoel geven als ze bij de ingang wapperen.”      

Gewenste voornaamwoorden      
Zo zit een welkom gevoel in de kleinste gebaren. “Ik heb in mijn e-mailhandtekening mijn voornaamwoorden opgenomen: die en hen, met een linkje naar de website van Taaladvies met een uitleg hoe je deze voornaamwoorden kunt gebruiken. Het is heel prettig als mensen dat doen, dat ze laten zien dat ze over dit soort dingen nadenken. Mooi is ook dat collega’s van communicatie bezig zijn om het taalgebruik van Inholland nog inclusiever te maken. Ik ben uitgenodigd om kritisch mee te kijken. Mijn mening wordt gewaardeerd.”      

Bijeenkomst gemist?      
Kijk de bijeenkomst terug.     

download

Volgende CoP op 13 april      
De volgende bijeenkomst van de CoP Diversiteit vindt plaats op donderdag 13 april 2023 van 14.00 tot 16.00 uur met als thema ‘Inclusion & self-directed learning’. Hoe inclusief is het nieuwe onderwijs waar studenten hun eigen leerproces kunnen vormgeven? Deze bijeenkomst zal in het Engels plaatsvinden en is zowel door studenten als collega’s online bij te wonen. Geïnteresseerd? Meld je nu aan voor de CoP en je krijgt te zijner tijd een uitnodiging om de bijeenkomst bij te wonen.      

The next session of the Community of Practice Diversity is on Thursday 13 April from 14.00 – 16.00. The topic of this session is ‘Inclusion & self-directed learning’. How inclusive is the new education where students are the master of their own learning experience? The session will be in English, colleagues and students can join online. Interested? Sign up now and you will receive an invitation and link to join.

Overzicht Inholland-bijeenkomsten voor collega's      
Hogeschool Inholland organiseert tal van terugkerende bijeenkomsten bijvoorbeeld over het strategisch plan, onderwijsvernieuwing en -ontwikkeling, diversiteit & inclusie, toetsing en leercoaching. Bij deze bijeenkomsten zijn alle collega's welkom. We begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt.  

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Emma
28
February
2023
heel leuk dit allemaal, maar totdat er genderneutrale taal komt in alle beoordelingsformulieren en powerpoints van de docenten vind ik al die grote projecten zinloos en zijn de regenboogvlaggen performative. let ook op de kleine dingen!!