Rotterdam,
28
oktober
2021
|
07:43
Europe/Amsterdam

Een leven lang ontwikkelen: hoe doe je dat?

Proeverij Learning Communities 4 november

Op donderdag 4 november vanaf 13.00 uur organiseren tien samenwerkende lectoren HRM & Arbeid, waaronder lector Petra Biemans van Hogeschool Inholland, een off- en online proeverij. Een programma met voorbeelden, aanpakken en inzichten over het vormgeven van een leven lang ontwikkelen in learning communities, oftewel leergemeenschappen.

De coronacrisis heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: in ons werk moeten we ons voortdurend opnieuw uitvinden en ontwikkelen, veelal onder grote tijdsdruk. Bedrijven en kennisinstellingen omarmen daarbij het concept van learning communities. Dat zijn hybride leeromgevingen waar onderzoek, werken, innovatie en leren met elkaar verbonden zijn en waarbij publieke en private partijen met elkaar samenwerken.

Doeshops en dialoogsessies
Learning communities hebben de potentie een leven lang ontwikkelen te versnellen en het concreet vorm te geven. Echter, wat werkt wel en wat werkt niet? Op 4 november organiseert het Breed Platform Arbeid een proeverij ‘Leven lang ontwikkelen met Learning communities’. De middag heeft een online en een offline programma, zodat iedereen die geïnteresseerd is, kan meedoen. Van de in totaal vijftien doeshops en dialoogsessies in drie rondes geeft Inholland er drie.

Petra Biemans

Positieve kriebels
Petra Biemans is voorzitter van Breed Platform Arbeid en heeft positieve kriebels als ze uitkijkt naar de proeverij. De lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap bij Inholland vindt
 het fantastisch om het evenement in Rotterdam te houden. “Bijzonder aan het programma is dat we de kennis van tien lectoraten van verschillende hogescholen aanbieden aan wie wil leren over hoe learning communities werken. In één middag zie je heel veel vormen en middelen voorbij komen over leren in living labs en learning communities, oftewel leergemeenschappen.”

'Je loopt óveral tegenaan'
De dialoogsessie van Petra gaat over wat het voor een hogeschool betekent om een living lab te starten. Met een intern groot empirisch onderzoek heeft het Business Research Centre van Inholland, samen met managers en docenten
kritische succesfactoren opgehaald voor de living labs. “Wat duidelijk werd, is dat je met het starten van een living lab werkelijk óveral tegelijk aan moet werken: én aan werkveldrelaties, én aan professionalisering van docenten, én aan allerlei regels intern. Het gaat om een systeemverandering en dat is complex.” Samen met Melanie Beck-Soeliman (docent bij Recht) gaat ze hierover in dialoog met de deelnemers.

Eerste uitreiking hbo innovatieprijs
Deze proeverij is een samenwerking tussen Regieorgaan SIA en tien lectoren van het Breed Platform Arbeid. Aan het begin van de middag is ook de uitreiking van de HBO-innovatieprijs op het terrein van arbeid. Breed Platform Arbeid en de Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSVP) doen dit samen, en dit jaar voor de eerste keer.

Aanmelden
Zoek jij ook inspiratie over learning communities? De do's en dont's? Voorbeelden van de pioniers?

Doe dan mee aan onze bijeenkomst in Rotterdam of online!

Aanmelden voor het fysieke programma op Hogeschool Inholland in Rotterdam (maximaal 75 deelnemers)

Aanmelden voor het online progamma