Den Haag,
12
juli
2018
|
15:02
Europe/Amsterdam

Een zomergroet van Jet

Jet de Ranitz

Het is weer examentijd. Op Twitter en Facebook zie ik vele feestelijke berichten langskomen van studenten op hun afstudeerbijeenkomst aan Inholland. Zij krijgen eer van hun werk, en wij natuurlijk ook. Het is hard werken – want voor studenten en docenten leveren die laatste loodjes vaak toch nog wel stress op – maar het resultaat mag er zijn. Bij deze feliciteer ik al onze afstudeerders van harte!

Buiten het diploma leveren de projecten die onze studenten doen natuurlijk ook inhoudelijk resultaat op. Dat de wereld er daarmee op vooruit gaat, laten de genomineerden voor de jaarlijkse Wij Inholland award voor beste studentenproject zien. Neem eens een kijkje op de website voor een staalkaart van Inholland talent. Voor 2018 kwamen de voordrachten uit de opleidingen Business Innovation, Luchtvaarttechnologie, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Food Commerce & Technology, Verpleegkunde, Dier- en Veehouderij. Onze studenten laten zien dat maatschappelijk belang, ondernemerschap en inventiviteit goed te combineren zijn. Ze leveren direct toepasbare oplossingen voor het werkveld. Niet zelden krijgt een project daarna een vervolg als start-up. Ik ben benieuwd wie er in 2018 gaat winnen. Op de jaaropening op 6 september kunnen we onze stem uitbrengen!

Gefeliciteerd!
Niet alleen studenten studeren af. Elk jaar zijn er ook collega’s die een Master, een PhD traject of een andere opleiding voltooien in het kader van hun professionalisering. Zoals dat gaat bij mensen die werken, is vaak hun eigen omgeving het object van studie. Inholland dus. Het resultaat is een nieuw onderwijsontwerp, een advies voor de organisatie of een ander product waar we als Inholland mee verder kunnen. Als het over de governance of de organisatiecultuur gaat, doe ik daar natuurlijk zelf mijn voordeel mee. Ik heb de afgelopen jaren met enige regelmaat mogen profiteren van de inzichten van collega’s. Ik lees hun werk met belangstelling en ben blij met de spiegel die zij mij voorhouden – hun kritische blik zet me aan het denken en scherpt me bij de keuzes die ik moet maken. Ik feliciteer deze alumni en bedank ze voor hun bijdrage aan Inholland!

'We hebben ons pad gevonden en van hieruit gaan we met volle kracht vooruit!'
Collegevoorzitter Jet de Ranitz

Mooiste compliment
Het voelt goed om het jaar af te sluiten. Niet alleen omdat ook ik toe ben aan vakantie en een beetje ‘lapzwansen’ (met dank aan Ron Bormans in zijn blog deze week). Maar ook omdat we met voldoening achterom mogen kijken. De NSE kwam in juni uit en daarbij bleek dat onze studenten Inholland voor het vierde jaar op rij een hogere waardering hebben gegeven. En dat bij een landelijke trend die juist licht daalt. Inholland scoort als brede hogeschool nu boven de benchmark in de Randstad op een groot aantal onderdelen, zoals bijvoorbeeld de inhoud van de opleiding, studiefaciliteiten, de groepsgrootte en sfeer op de opleiding. Bovendien zijn onze studenten zeer te spreken over de mate waarin ons onderwijs aansluit op de beroepspraktijk. Voor een hbo-instelling is dat wellicht het mooiste compliment dat we kunnen krijgen!

In het bestaan van Inholland markeert dit compliment een bijzonder moment. In september is het namelijk vijftien jaar geleden dat wij onder de naam Hogeschool Inholland het collegejaar begonnen. Wij waren er laat mee, na de grote fusiegolf eind jaren ’80. We zijn erom verguisd, we hebben fouten gemaakt, maar nu hebben we onze bestemming gevonden. Onze ambitie is niet om de grootste te zijn (dat zijn we gelukkig ook nooit geweest), maar om kleinschalig en goed onderwijs te bieden. Om de regio te bedienen, vanuit onze eigen kracht en in verbinding met collega-onderwijsinstellingen en werkveld. Om een bijdrage te leveren aan een duurzame, gezonde en creatieve samenleving door de combinaties die wij kunnen maken van ‘household brands’ van het hbo met bijzondere niche opleidingen en onderzoek. Hierbij staat de menselijke maat en de toegevoegde waarde van onze professionals voorop. Het zijn vijftien bewogen jaren die achter ons liggen, maar we hebben ons pad gevonden en van hieruit gaan we met volle kracht vooruit! Inholland staat als een huis. Alle reden dus om dit jubileum te vieren. Na de zomer vieren we een bescheiden feestje – de Inholland Parade in Haarlem; voor en door collega’s (ik heb nu al zin in alle optredens: allemaal eigen talent dat zich gaat laten zien).

Kortom, het is moe maar voldaan dat ik deze blog zit te tikken. Nog even de laatste zaken afronden en dan vakantie. Ik wens iedereen een mooie zomer toe!

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Melle Has
12
July
2018
Dank voor de mooie zomerwens, het is wederzijds!
ps in je blog schrijf je eens een kijkje te nemen op de website voor een staalkaart van Inholland talent. Deze link werkt alleen niet, het geeft een onjuiste verwijzing domein.