Haarlem,
26
september
2023
|
08:58
Europe/Amsterdam

Eerste Vinyl Festival zet Haarlem als vinylcultuurstad op de kaart

In gesprek met Iryna Myakush, Creative Business-student bij Inholland Haarlem

Van 29 september tot en met 1 oktober kunnen vinylliefhebbers van over de hele wereld terecht op het Haarlem Vinyl Festival. Een driedaags evenement waarbij alles draait om vinyl. Met onder andere kunst, concerten, cultuur, conferenties, luistersessies, een platenmarkt en vinyltalks op diverse locaties door heel Haarlem. Iryna Myakush is tweedejaarsstudent International Creative Business bij Hogeschool Inholland Haarlem en head of production & hospitality bij het festival. Hoe is zij bij de organisatie betrokken en wat maakt het in haar ogen zo bijzonder?

“Wat het uniek maakt, is dat dit het allereerste meerdaagse vinylfestival ter wereld is”, zegt Iryna. “In totaal zijn er meer dan honderd activiteiten, verspreid over de stad. Alles wat de vinylcultuur zo mooi maakt komt aan bod. Het concept is van Richard Zijlma, oud-directeur van ADE en nu artistiek leider van het Conservatorium Haarlem van Inholland. “Er is veel muziek en kunst, maar ook een conferentie en een enorme tweedaagse platenbeurs in de open lucht. Bedoeld voor alle vinylliefhebbers, artiesten, verzamelaars, makers en muziekprofessionals.”  

Patronaat en PHIL vervullen een centrale rol; op die locaties zijn er naast liveoptredens ook Q&A's met artiesten, lezingen, films en nog veel meer. Maar kloppend hart van het festival is het PHIL Café (de hele dag gratis toegankelijk). Iryna: “Om opkomend talent een podium te geven, werken we nauw samen met Conservatorium Haarlem. En ’s avonds gaat het dan overal los met grotere concerten en bijzondere dj-sets. We verwachten zo’n 15.000 vinylfans overal vandaan. Het is een enorme boost voor de stad.”

‘New places, new people’
Iryna werd geboren in Oekraïne en groeide op in Portugal. Na afronding van haar studie Painting aan het Center of Art & Visual Communication (Ar.Co) in Lissabon, wilde ze haar interesse voor evenementen en festivals verder verkennen. Zo kwam ze terecht bij (International) Creative Business van Inholland in Haarlem. Ze startte in september 2022. Iryna: “Altijd als er iets creatiefs gebeurt in de stad wil ik daar onderdeel van zijn. Zo was ik al vrijwilliger bij het Haarlemse Boring-festival eerder dit jaar. Ik hou van mensen verbinden, van vol in the movement zijn. Niet zo gek, want ik zit natuurlijk midden in een ontdekkingstocht naar new places, new people.”

SUCH
Het duurde niet lang voordat ze aan de slag ging bij Start Up Campus Haarlem (SUCH), waar ze zich bezighoudt met social media en het beheer van de communicatiekanalen in het Engels, zodat die ook toegankelijk zijn voor internationale studenten. “Dit is een hele goede plek om te zijn. Ik hou ervan om met studenten te werken, te kijken wat ze nodig hebben. Mooi hoe iedereen hier een passie heeft om te ondernemen, om dingen uit te proberen. Als je nieuwsgierig en enthousiast bent, kan er zoveel bij Inholland!

Community building
Als head of production van het festival onderhoudt Iryna onder meer het contact met de deelnemende locaties. “Via een open-sourceplatform kan iedereen met een idee aansluiten, dus ook cafés, winkels of restaurants. Deze aanpak betekent dat elke locatie zijn eigen unieke persoonlijkheid in het festival brengt, zonder restricties vanuit de organisatie. Zolang het maar enigszins binnen onze artistieke kaders past. Dat is ontzettend interessant, maar voor mij ook een compleet nieuwe manier van werken! En het resultaat is niet alleen een fantastisch muziekfestival, maar ook een duurzaam netwerk voor de stad.”

Juiste moment
Volgens drijvende kracht en bedenker van het festival Richard Zijlma is Haarlem de ideale locatie om een vinylfestival te organiseren. “Met Record Industry huisvesten we hier een van de grootste vinylperserijen ter wereld. Bovendien zijn Conservatoriumstudenten momenteel sterk geïnteresseerd in vinyl, willen hun EP's op dit medium uitbrengen. Niet alleen vanuit een nostalgische keuze, maar ook omdat het een lucratief verdienmodel is: na hun optredens kunnen ze deze platen verkopen en dat werkt in de huidige tijd erg goed. Vinyl maakt een heuse comeback door. Dit initiatief komt op het goede moment op de juiste plek.”

Door het oude van vinyl te combineren met nieuwe technologieën en een nieuw publiek ontstaat er een spannende mix, aldus Iryna. “Daarom proberen we ook veel studenten aan boord te krijgen, vol frisse ideeën en energie. Dus wil jij interessante nieuwe mensen ontmoeten? Kom dan meehelpen bij dit festival. Want er is nog fijn veel ruimte om te groeien.”

Het Haarlem Vinyl Festival vindt plaats van 29 september tot en met 1 oktober in de binnenstad van Haarlem. Centrale hang-out is PHIL café. Sommige optredens en activiteiten zijn gratis bij te wonen, voor andere zijn toegangskaarten nodig. Dit driedaagse programma is voor 37,50 toegankelijk en voor studenten is er een speciaal tarief van 17,50. Ook zijn er dagtickets verkrijgbaar: 15,00 per dag. Zie voor de volledige programmering en tickets: www.haarlemvinylfestival.com

Zin in een concert of clubnacht? Je koopt je kaartje voor de optredens los bij het podium naar keuze, zoals Patronaat en PHIL. Speciaal voor studenten en medewerkers van Hogeschool Inholland hebben we een korting geregeld bij de volgende evenementen:

29/9: Jungle by Night (van €29,50 voor €16,-)

30/9: Clone Records Label Night (van 27,50 voor €21,50)

1/10: Jimmy Diamond (van €13,00 voor €9,50)

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.