Alkmaar,
06
oktober
2020
|
11:09
Europe/Amsterdam

Elektrotechneuten na vijftig jaar terug bij de hogeschool

Oud-studenten krijgen rondleiding op 'hun oude HTS'

download

Oud-studenten Piet Glas, Henk van Dok, Paul Hubbeling en Henk Bekker waren half september na vijftig jaar terug bij hun oude hogeschool, de voormalige HTS Alkmaar. De oud-studenten hadden gevraagd of ze nog eens rond mochten kijken op hun oude studieplek. Ze kregen een rondleiding op een speciaal georganiseerde vriendendag; hun ‘ouderwetse schooldag’. “Die kozijnen en die vloer herken ik nog!” roept Van Dok tijdens de rondleiding uit.

Piet Glas, Henk van Dok, Paul Hubbeling en Henk Bekker starten in 1970 aan de HTS in Alkmaar, de voorloper van Hogeschool Inholland Alkmaar. In een tussenjaar ‘sterkstroom’ om vervolgens de opleiding Elektrotechniek op te pakken. Elektrotechniek wordt ook nu, vijftig jaar later, nog steeds aangeboden bij Inholland Alkmaar.

De oud-studenten zijn sinds de studententijd vrienden. Piet, Henk, Paul en Henk leerden elkaar kennen achterin een van de noodlokalen van de toen net opgestarte HTS in Alkmaar. Vijftig jaar later zijn ze terug bij de hogeschool waaraan ze vooral goede herinneringen bewaren. Ze organiseerden een speciale dag om de start van vijftig jaar geleden aan de opleiding te memoreren. “Een ouderwetse schooldag”, zo noemt Piet Glas het.

De techniekstudenten vroegen eind van de zomer of ze nog eens binnen mochten kijken bij hun ‘oude school’. Hogeschool Inholland Alkmaar is op dit verzoek ingegaan. Facilitair medewerker Elmar Hartog en communicatieadviseur Natasha Glass heetten de oud-studenten welkom en hebben ze rondgeleid in delen waar ze destijds studeren. Het B-gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden, maar kon nog worden bekeken. Het technisch lab, inmiddels gemoderniseerd, is nog steeds in gebruik door studenten Elektrotechniek.

Tijdens een speciale rondleiding keken de heren de ogen uit en was er veel herkenning. “Sommige lokalen zien er nog precies uit als vroeger”, zegt Henk Bekker. “Die kozijnen en die vloer herken ik nog!” roept Henk van Dok uit. In het technische lab is het echt een feest van herkenning. Huidige docent Patrick Berkmoes praat de oud-studenten bij over de huidige studieopdrachten en – projecten.

Van de vier studenten slaagde alleen Henk van Dok er niet in om de school af te ronden. “Ik kreeg de ziekte van Pfeiffer en dat ging niet snel over zodat ik direct in militaire dienst moest”. Het kwam goed met hem en ook met de andere studenten. Ze gingen allemaal ‘in de techniek’ aan de slag. Met grote projecten en met eigen ingenieursbureaus. De vrienden blijven elkaar na de studietijd zien en gaan regelmatig met elkaar op stap in binnen- en buitenland, ook vijftig jaar later nog.

In het Noordhollands Dagblad, editie Alkmaarse Courant verscheen het artikel ‘De ‘Pioniers’ van de Alkmaarse HTS zijn na vijftig jaar weer even terug op school’ (alleen toegankelijk voor abonnees).

Reacties 1 - 7 (7)
Bedankt voor uw bericht.
Martin Deutekom
29
March
2023
Excuse: ipv de Jonge (die Hoogspanningstechniek gaf) bedoelde ik Lusthof voor Scheikunde.
Martin Deutekom
29
March
2023
Wat een leuk verhaal.
Paul en Hendrik herinner mij.
Enige docenten ter aanvulling.
H.O. Dijkstra die Natuurkunde en Mechanica gaf.
De Bruijn die ons ook meenam in de beginselen van de quantummechanica ( Schrodinger vergelijkingen).
Jorrit Jorritsma voor de sport.
Naast docent Haak ook De Muijser die met hoed ik zijn (ik dacht) fiat 500 naar de HTS kwam.
JAJM Martinot die theoretische electriciteitsleer gaf en en ons in Algol 60 programma's liet schrijven, die, geponst op kaarten, uitgevoerd werden bij een extern rekencentrum.
Ik dacht Min, die ons de z-transformaties bijbracht naast Laplace.
De Jonge, Scheikunde die altijd om een shaggie bietste, roken in de klas destijds, dat kwam voor.
Foto's afdrukken in de doka in de kelder.
Zelf beschik ik over een groepsfoto op het terras buiten bij de kantine.
Mooie tijden.
Zelf zit ik in een vriendengroep met oud E studenten, Herman Jansen, Henri Koper en Cock Kloosterboer en zien elkaar ook periodiek.
Gerard Bakker
23
February
2023
Na een zoekslag "Namen van docenten HTS Alkmaar 1970" kwam "Elektrotechneuten na 50 jaar terug bij de hogeschool" in beeld.
Behoorlijk emotioneel heb ik de video van jullie bijeenkomst bekeken! Ik had daar graag bij willen zijn. Misschien een volgende keer (we worden immers 100 jaar toch?)
Piet Glas ,Henk Becker, Paul Hubbeling: Ik herinner mij jullie gezichten, als ware het gisteren!
@Paul Hubbeling: Was de tekst op die omgekeerde display van die Texas Instruments rekenmachine niet "Oliebol" of "……....."
Reünie in Eenigenburg (boerderij van Kees Baltus), schiet me opeens te binnen. moeten we zeker nog eens herhalen!
Felix konijn, wat een mannetje: altijd heel nadrukkelijk aanwezig.
Roel Bennen lees ik hier, Fijne praktijkdocent herinner ik me.
Waren Reingoud sr en jr. niet ook praktijkdocenten?
Hoe heet zij ook alweer van maatschappijkleer? Haar man was ook docent aan de HTS.
Hoogeveen: telecommunicatie, knap moeilijk te volgen. Woonde hij nou wel of niet in een caravan op het schoolplein?
Goniometriedocent Versteegen. wat een mannetje zeg. Kwam hij niet altijd in een mooie sportwagen met bijpassende rode shawl naar school?
De Bruin: indrukwekkend in zijn vakgebied “meet en regeltechniek”
Tan: Mechanica: moeilijk te volgen vond ik, bijzonder aardige man!
Maarschall: Natuurkunde ! Zie ik zo voor me! altijd enthousiast.
Wie was ook alweer die scheikundedocent in het voorbereidend jaar?
Captain Haak, lineaire algebra! Zeer streng ,maar gaf erg goed les!
Debie: Stevige roker! Digitaal ,all the way!
Wie doceerde ook alweer Technische Bedrijfskunde? Beetje zware man!. hij beoordeelde ook de stagerapporten!
Lichamelijke oefening? (schaats)sportdocent… ,niet zo lang les van gehad. Good memories!
Allen zij we afgestudeerd bij Wezelenburg! Een praktijkman pur sang!
HTS Alkmaar. 1972-1975. De mooiste studietijd van mijn leven.
Toen ik klaar was met onze studie dacht ik dat ik werkelijk alles aankon, zelfs de TU (ik ben overduidelijk een laatbloeier). Ik was toen 26 jaar oud en durfde dat avontuur niet meer aan. tijd om een baan te vinden, en zo geschiedde!
Dat feest in de kantine zal ik nooit vergeten. “Bonny st Claire”, ik stond achter de bar, nog nooit zo’n lol gehad.
Dean Peters: Heeft hij niet en keer een voordracht gegeven over z’n Roots in Amerika?
Ooit is ergens buiten de kantine een klassenfoto gemaakt. daar heb ik nooit meer iets van teruggezien, erg jammer!
Ik kan nog veel meer terughalen uit deze fantastisch mooie tijd!
gertjan rhebergen
08
June
2022
ik was student E in de periode 1972-1977. Met Ronald Aarts, Peter van Wijngaarden, Ge van der Veldt en Robin Tan (docent) zouden we oud klasgenoten een keer willen ontmoeten. Op welke wijze zouden we deze kunnen benaderen ? m.vr.gr. Gertjan Rhebergen, H de Grootsingel 20, 1277CC Huizen. 06 517 99 441
Roel Bennen
22
April
2021
Ik ben als docent praktische toepassingen begonnen in 1971. En tijdens de tentamens juni 1971 mogen bijzitten. De naam Glas komt mij nog wel bekend voor, de anderen niet. Tot 1992 ben ik docent geweest, maar vooral de eerste jaren waren het mooist, moesten alles zelf opbouwen. En het contact met de studenten was heel goed. Mooie tijd gehad
arlette weidema
07
October
2020

Het volledige artikel is te lezen via onze bibliotheek. dat doe je zo:
Ga naar de bibliotheek app op Iris. (je kunt hem toevoegen als je dat nog niet gedaan heb)
typ in de zoekbalk in: "kranten"
Je ziet bovenaan 2 aanbevelingen. Kies voor "Nexis Uni" , dan wordt je doorgeleid naar onze krantenbank. Kopieer en plak de titel van het artikel in de zoekbalk.
fijne dag.
Henk. Timisela
06
October
2020
Dit is een mooi verhaal hoe studenten van toen hun technische opleiding volgden en de vorming onderging als mens. Een school geeft de gelegenheid om behalve je kennis te ontwikkelen ook voornamelijk je als mens te ontwikkelen anderen te leren kennen, hun passie te delen en vrienden te maken voor het leven. Vooral nu in de coronatijd is het nodig om vrienden om je heen te hebben, wij zijn een sociaal dier en moeten met elkaar door, we hebben elkaar nodig! De school heeft daar een taak en gelukkig heeft Inholland dat in hun DNA!