Alkmaar,
06
oktober
2020
|
11:09
Europe/Amsterdam

Elektrotechneuten na vijftig jaar terug bij de hogeschool

Oud-studenten krijgen rondleiding op 'hun oude HTS'

download

Oud-studenten Piet Glas, Henk van Dok, Paul Hubbeling en Henk Bekker waren half september na vijftig jaar terug bij hun oude hogeschool, de voormalige HTS Alkmaar. De oud-studenten hadden gevraagd of ze nog eens rond mochten kijken op hun oude studieplek. Ze kregen een rondleiding op een speciaal georganiseerde vriendendag; hun ‘ouderwetse schooldag’. “Die kozijnen en die vloer herken ik nog!” roept Van Dok tijdens de rondleiding uit.

Piet Glas, Henk van Dok, Paul Hubbeling en Henk Bekker starten in 1970 aan de HTS in Alkmaar, de voorloper van Hogeschool Inholland Alkmaar. In een tussenjaar ‘sterkstroom’ om vervolgens de opleiding Elektrotechniek op te pakken. Elektrotechniek wordt ook nu, vijftig jaar later, nog steeds aangeboden bij Inholland Alkmaar.

De oud-studenten zijn sinds de studententijd vrienden. Piet, Henk, Paul en Henk leerden elkaar kennen achterin een van de noodlokalen van de toen net opgestarte HTS in Alkmaar. Vijftig jaar later zijn ze terug bij de hogeschool waaraan ze vooral goede herinneringen bewaren. Ze organiseerden een speciale dag om de start van vijftig jaar geleden aan de opleiding te memoreren. “Een ouderwetse schooldag”, zo noemt Piet Glas het.

De techniekstudenten vroegen eind van de zomer of ze nog eens binnen mochten kijken bij hun ‘oude school’. Hogeschool Inholland Alkmaar is op dit verzoek ingegaan. Facilitair medewerker Elmar Hartog en communicatieadviseur Natasha Glass heetten de oud-studenten welkom en hebben ze rondgeleid in delen waar ze destijds studeren. Het B-gebouw staat op de nominatie om gesloopt te worden, maar kon nog worden bekeken. Het technisch lab, inmiddels gemoderniseerd, is nog steeds in gebruik door studenten Elektrotechniek.

Tijdens een speciale rondleiding keken de heren de ogen uit en was er veel herkenning. “Sommige lokalen zien er nog precies uit als vroeger”, zegt Henk Bekker. “Die kozijnen en die vloer herken ik nog!” roept Henk van Dok uit. In het technische lab is het echt een feest van herkenning. Huidige docent Patrick Berkmoes praat de oud-studenten bij over de huidige studieopdrachten en – projecten.

Van de vier studenten slaagde alleen Henk van Dok er niet in om de school af te ronden. “Ik kreeg de ziekte van Pfeiffer en dat ging niet snel over zodat ik direct in militaire dienst moest”. Het kwam goed met hem en ook met de andere studenten. Ze gingen allemaal ‘in de techniek’ aan de slag. Met grote projecten en met eigen ingenieursbureaus. De vrienden blijven elkaar na de studietijd zien en gaan regelmatig met elkaar op stap in binnen- en buitenland, ook vijftig jaar later nog.

In het Noordhollands Dagblad, editie Alkmaarse Courant verscheen het artikel ‘De ‘Pioniers’ van de Alkmaarse HTS zijn na vijftig jaar weer even terug op school’ (alleen toegankelijk voor abonnees).

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
Roel Bennen
22
April
2021
Ik ben als docent praktische toepassingen begonnen in 1971. En tijdens de tentamens juni 1971 mogen bijzitten. De naam Glas komt mij nog wel bekend voor, de anderen niet. Tot 1992 ben ik docent geweest, maar vooral de eerste jaren waren het mooist, moesten alles zelf opbouwen. En het contact met de studenten was heel goed. Mooie tijd gehad
arlette weidema
07
October
2020

Het volledige artikel is te lezen via onze bibliotheek. dat doe je zo:
Ga naar de bibliotheek app op Iris. (je kunt hem toevoegen als je dat nog niet gedaan heb)
typ in de zoekbalk in: "kranten"
Je ziet bovenaan 2 aanbevelingen. Kies voor "Nexis Uni" , dan wordt je doorgeleid naar onze krantenbank. Kopieer en plak de titel van het artikel in de zoekbalk.
fijne dag.
Henk. Timisela
06
October
2020
Dit is een mooi verhaal hoe studenten van toen hun technische opleiding volgden en de vorming onderging als mens. Een school geeft de gelegenheid om behalve je kennis te ontwikkelen ook voornamelijk je als mens te ontwikkelen anderen te leren kennen, hun passie te delen en vrienden te maken voor het leven. Vooral nu in de coronatijd is het nodig om vrienden om je heen te hebben, wij zijn een sociaal dier en moeten met elkaar door, we hebben elkaar nodig! De school heeft daar een taak en gelukkig heeft Inholland dat in hun DNA!