13
februari
2024
|
10:23
Europe/Amsterdam

‘Er is vaak meer aan de hand dan je aan de buitenkant kunt zien’

Het klimrek van Josine Gräfe

Josine Gräfe

Inholland loopt als een magenta-roze draad door Josines werkende leven. Die ontwikkelt zich als zij Leisure & Events Management studeert in Diemen. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in sport en toerisme en heb na mijn afstuderen allerlei verschillende banen gehad en ben uiteindelijk gaan ondernemen. Eerst had ik een aantal sportbedrijven en daarna een opleidingsinstituut: PowerMama, gericht op pre- en postnatale fitness.”

Hybride werken
Josine hield contact met haar toenmalige marketingdocent. Toen die coördinator werd van het uitstroomprofiel Sport Experience en tijdelijk naar het buitenland ging, vroeg hij Josine om zijn rol als coördinator over te nemen. “Ik deed dit werk naast mijn ondernemerschap. Totdat de cursussen die ik gaf allemaal stopten vanwege de coronamaatregelen. Gelukkig kreeg ik een vaste baan als coördinator aangeboden.”

Ik voel me vanaf het begin bij Inholland ondernemer.

Het klimrek van…

Hoe beweeg je mee met de veranderende arbeidsmarkt en organisatieontwikkelingen? En hoe blijf je vitaal en duurzaam inzetbaar? “Een loopbaan is geen ladder meer, maar een klimrek”, volgens Petra Biemans, onze lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap. Geïnspireerd door haar metafoor delen onze collega’s in onze nieuwe serie hun persoonlijke stappen omhoog, omlaag, naar links of naar rechts. Lees het verhaal en de tips van Josine Gräfe, die onder meer labregisseur is van het Living Lab Preventie door Sport en Bewegen.

Ondernemen bij Inholland
“Het werk bij Inholland vind ik superleuk. Het is heel afwisselend en ik heb van mijn leidinggevende altijd de vrijheid en het vertrouwen gekregen nieuwe projecten op te zetten. Ik voel me vanaf het begin bij onze hogeschool ondernemer. Als coördinator begeleidde ik vierdejaarsstudenten bij ontwerpgericht onderzoek en ik was verantwoordelijk voor een goed verloop van het curriculum van mijn uitstroomprofiel.”

Erfelijke ziekte
Josine werkte 36 uur per week en dat was in haar geval behoorlijk zwaar. Toen zij twee jaar bij Inholland werkte kwam een chronische ziekte bij haar aan het licht: het Ehlers-Danlos syndroom (EDS), een erfelijke aandoening van het bindweefsel. “Omdat bindweefsel overal in je lichaam zit, heb ik overal last. Van mijn hart, mijn gewrichten, mijn maag, mijn darmen. Ik heb veel pijn en ben snel vermoeid. Het is een onzichtbare ziekte: niemand kan aan mij zien dat ik ziek ben.”

De bedrijfsarts van Inholland was heel begripvol. Die wilde dat ik minder ging werken.

Revalideren met goede support
“Sport heeft me voor een deel gered”, zegt Josine. “Ik heb daardoor sterke spieren waardoor mijn gewrichten wat stabieler zijn. Maar het kan nog steeds gebeuren dat mijn arm uit de kom gaat als ik ’s nachts in een verkeerde houding slaap.” Tijdens haar werk bij Inholland volgde Josine een intensief fysio- en ergotherapietraject bij revalidatiecentrum Reade om anders te leren bewegen, rusten en beter met haar energie om te gaan. Ze wilde daarnaast ‘gewoon’ blijven werken. Hoewel, gewoon: “Ik was de enige van de revalidanten die dat deed, de rest was volledig afgekeurd.” Josine ervaart veel begrip binnen onze hogeschool “Meteen na mijn diagnose vertelde ik over mijn ziekte. Mijn leidinggevende zei: “Vertel maar wat je nodig hebt.” Ook de bedrijfsarts van Inholland was heel begripvol. Die wilde dat ik minder ging werken.” En dat advies nam Josine uiteindelijk ter harte. “Ik had een drukke baan, dagelijks nog veel klachten en wekelijks medische afspraken. Bovendien volgde ik de Master Sport- en Beweeginnovatie op Papendal. Thuis was ik uitgeteld. Ik had weinig energie meer voor mijn gezin.”

Een nieuwe en bijzondere rol als labregisseur  
Op advies van de bedrijfsarts heeft Josine zich gedeeltelijk ziekgemeld. “Mijn master heb ik opgegeven en ik ben ook gestopt als coördinator. Ik werk nu twaalf tot zestien uur per week. Ik ben labregisseur van het living lab Preventie door Sport en Bewegen. Daarnaast ben ik bezig met de ontwikkeling van domeinoverstijgend onderwijs op het gebied van e-sports en gamification.” Haar functie als labregisseur vindt Josine heel bijzonder. “Doel van het lab is om sportaanbod en de manier van organiseren van sport te optimaliseren voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Mensen zoals ik dus. Ik begeleid het consortium door middel van ontwerpgericht onderzoek, iets dat ik eerder als coördinator bij Leisure & Events Management aan studenten heb geleerd. Ook revalidatiecentrum Reade is betrokken.”

Inholland heeft me volop vertrouwen en veiligheid gegeven.

Gegund door leidinggevende
Het werk komt voor Josine als een geschenk uit de hemel. Toch twijfelde ze. “Ik voelde me schuldig: ik was het werk bij Leisure & Events Management aan het afbouwen en dan zou ik toch iets nieuws beginnen bij het lectoraat Kracht van Sport en Bewegen. Maar mijn leidinggevende zei dat ze me dit echt gunde.”

Het belang van een open blik
Josine wil haar bijzondere verhaal graag kwijt. “Het is belangrijk dat je rekening met elkaar houdt, dat er iets met de ander aan de hand kan zijn zonder dat je dit aan de buitenkant ziet. Wees daarom nieuwsgierig naar collega’s en vraag hoe iemand zich voelt of functioneert. Zo haal je het beste uit mensen. Inholland is daar in mijn geval heel goed mee omgegaan. Het is ook een les voor mezelf geweest. Ik wilde mij eerst niet ziek melden, omdat ik bang was dat ik daardoor mijn baan zou verliezen. Maar Inholland heeft me volop vertrouwen en veiligheid gegeven.”

Josines tips om flexibel te bewegen op het klimrek:
  • Bespreek hoe je je voelt en hoe je functioneert. Dan kun je gezamenlijk werken aan een oplossing.
  • Loop jezelf niet voorbij en durf aan de rem te trekken.
  • Wees nieuwsgierig naar de ander. Als je oog hebt voor elkaar, werk je beter samen.

Wil jij ook aan de slag met jouw talent(en) en ontwikkeling? Vanuit jouw intrinsieke motivatie of misschien wel uit noodzaak? Ga eerst het gesprek aan met jouw leidinggevende. Wil je toch direct met het HR-Expertiseteam praten, neem dan gerust contact op voor een verkennend gesprek. Samen maken we werk van jouw ontwikkeling en van onze duurzame hogeschool.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.