Rotterdam,
13
oktober
2021
|
16:01
Europe/Amsterdam

‘Er zijn voor de maatschappij en iets betekenen voor onze toekomst’

PSX_20210630_154033

Wat jouw doel ook is, je komt er door stappen te zetten. Kleine en grote stappen en soms een stap terug. Belangrijk is dat je doorstapt. Van Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) op het mbo, naar Communicatie bij Inholland Rotterdam en via een traineeship bij het UWV naar de Gemeente Rotterdam. Faricha Chandra (38) heeft veel stappen gezet! 

Een bijzonder pad
Faricha bewandelt een bijzonder pad. “Nadat ik SPW had afgerond, heb ik anderhalf jaar gewerkt bij een hindoestaanse dagverzorging voor ouderen. Dat werk voelde voor mij als thuiskomen in een familiekring. Toch wilde ik meer. Iets anders. Iets nieuws. Dat uitte zich in de opleiding Communicatie.” Hoe Faricha bij deze opleiding terecht kwam? Faricha = communicatie. “Presenteren, schrijven, netwerken. Daar hou ik van. Ik ben heel sociaal en creatief. Mijn grote passie is het maken van foto’s en video’s.

Ik bleek creatiever te zijn dan ik dacht en werd beter in storytelling.

Alles komt samen
Wat kan de opleiding je nog brengen, zou je denken... “Verhalen verzinnen en visualiseren. Ik bleek creatiever te zijn dan ik dacht en werd beter in storytelling. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel in mij had. Dus als iets onbekend is, ga ik gewoon het avontuur aan. Ook heb ik de opleiding gebruikt om mijn hobby’s en passies te combineren: ik richtte Stichting Faricha Helpt op. Samen met andere Rotterdammers organiseer ik regelmatig activiteiten voor kwetsbare doelgroepen in onze stad. Zo maken wij samen Rotterdam een stukje mooier. Daar kwam qua communicatie veel bij kijken. Actief worden op social media, leden werven, netwerken, onderhandelen en mensen raken. Mijn eigen kwaliteiten en wat ik tijdens mijn studie leerde, kwamen samen.”

Traineeship & skills
Faricha zet haar communicatieskills niet alleen in voor haar stichting. “Na mijn studie ben ik gestart met een traineeship bij het UWV. Daar begeleidde ik werkzoekenden naar een baan. Wat voor werk zoeken ze, wat zijn hun kwaliteiten en welke beroepen passen daarbij? Daarnaast heb ik samen met twee collega’s een overstaptool ontwikkeld. Maar dat niet alleen. Ik heb ook – voor en door trainees – een event georganiseerd in de Johan Cruijff ArenA. Daar heb ik live voor bijna 150 mensen het event gepresenteerd.”

Stoer Inholland
Hoe Faricha terugkijkt op haar studie? “Het was de tijd van mijn leven! Het pand heeft een stoere uitstraling. Toen ik binnenkwam had ik direct een goed gevoel. Ik hoefde niet verder te kijken. Ik ben ook blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd en de keuze heb gemaakt om verder te studeren. Het heeft me gebracht waar ik nu sta. Hier wilde ik zijn.”

Nieuwe baan
Toch blijft Faricha niet stilstaan. De volgende stap is gezet. Ze heeft haar droombaan gevonden. “Er zijn voor de maatschappij en iets betekenen voor onze toekomst. Dat is wat ik altijd al wilde. Dit doe ik zowel met mijn stichting als met mijn nieuwe baan bij de gemeente Rotterdam. Daar ondersteun ik jonge Rotterdammers van 18 tot 27 jaar als jongerenconsulent.”

Mijn wens? Dat zij mijn verhaal leest als ze als student in de lift staat.

Voetsporen van Faricha
Faricha weet als geen ander hoe het is om als jongere je weg te moeten vinden. “Ik was een jonge moeder. Mijn dochter is inmiddels 20 jaar. Mijn motto is: sta op, vecht voor wat je wil bereiken en behaal je doelen. Elke nieuwe uitdaging is weer een volgende stap in mijn leven. Elke stap telt.” Haar dochter volgt nu een opleiding in het sociaal domein en wil daarna naar het hbo. Mijn wens? Dat zij mijn verhaal leest als ze als student in de lift staat.”

Scan in de lift van Inholland Rotterdam de QR-code van een andere schoen en lees nog meer verhalen!