11
april
2024
|
16:39
Europe/Amsterdam

Ereprijs ZonMw voor medicatieonderzoek Jelle Tichelaar

vlnr: Jelle Tichelaar, Véronique Timmerhuis directeur ZonMw en Kees Kramers Radboudumc

Voor zijn werk om het voorschrijven van medicatie veiliger te maken heeft Jelle Tichelaar, bijzonder lector Interprofessionele Samenwerking & Medicatieveiligheid en universitair hoofddocent en klinisch farmacoloog aan Amsterdam UMC, van ZonMw een ereprijs ontvangen: een ZonMw Parel. Jelle is één van de ontwikkelaars van de verplichte landelijke eindtoets farmacotherapie. Jelle deed het onderzoek samen met Prof. dr. Kees Kramers van (Radboudumc) en met arts-onderzoeker en farmacotherapie docent bij Hogeschool Inholland Erik Donker. Erik voerde in het kader van zijn promotie het onderzoek uit rondom het ZonMw-project.

“We signaleerden dat artsen regelmatig voorschrijffouten maakten. Dat soort fouten die kunnen leiden tot schade bij patiënten”, zegt Jelle. Samen met een groep collega’s ontwikkelde hij een toets om dit soort fouten zoveel mogelijk te voorkomen.

“Omdat elke arts medicijnen voorschrijft, moet je daarop expliciet worden getoetst. Van een arts mag de patiënt bepaalde onmisbare kennis en vaardigheden verwachten. “Dus als je de toets niet haalt, dan ook geen bul”, legt Jelle uit.

Voorwaarde doorstuderen
De landelijke farmacotherapie-eindtoets van Jelle en zijn collega’s bestaat sinds 2021 en is inmiddels in bijna alle medische faculteiten een voorwaarde om door te mogen studeren. Dankzij de toets leren artsen in hun basisopleiding nu beter hoe je geneesmiddelen doelmatig voorschrijft en het effect ervan monitort.

De toets is binnen Hogeschool Inholland en Hogeschool Utrecht getest voor gebruik bij hbo-opleidingen voor andere zorgprofessionals, zoals verpleegkundig specialisten en physician assistents. Het idee is om de toets met docenten farmacotherapie uit het hele land geschikt te maken voor de specifieke beroepspraktijken. Jelle en de andere ontwikkelaars ontvingen op 11 april 2024 een ZonMw Parel voor hun werk.

Het volledige bericht lees je op de site van ZonMw.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.