Haarlem,
21
maart
2018
|
08:46
Europe/Amsterdam

Financieren van innovatie... waar loop je tegenaan?

Stel: je hebt een ingenieus idee. Nog nooit vertoond, een innovatie pur sang. Dáár ga jij de wereld mee veroveren! Maar eerst moet je marktonderzoek doen, een prototype bouwen, testen, testen en nog eens testen. Een vaak langdurig traject waarin je meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt. Dus ga je op zoek naar geld. Maar hoe overtuig je investeerders van jouw innovatie? Van de nut en noodzaak van jouw product of dienst? Dat was maandag 12 maart de centrale vraag tijdens de bijeenkomst van PIM (Programma Investeringsgereed Innovatief MKB Noord-Holland) en de opleiding Business Studies van Inholland Haarlem in de vleugel van Start Up Campus Haarlem.

Rond de zestig geïnteresseerden kwamen op de bijeenkomst af; een gemêleerd gezelschap van mkb’ers, investeerders, studenten, docenten en vertegenwoordigers van PIM. Met PIM investeert de provincie Noord-Holland in een duurzaam, innovatief en gezond midden-en kleinbedrijf. “Dat sluit prachtig aan op de duurzame, gezonde en creatieve samenleving die Inholland hoog in het vaandel heeft staan”, gaf Heleen Jumelet, domeindirecteur Gezondheid, Sport en Welzijn en vestigingsdirecteur van Inholland Haarlem, aan. “Met deze bijeenkomst brengen we partijen met elkaar in contact. Met onderzoek en advies leveren onze studenten een bijdrage waar ondernemers ook echt wat aan hebben, en voor de studenten is dit gelijk een goede manier om ervaring op te doen. Een win-winsituatie.”

Vertrouwen winnen
PIM helpt innovatieve of duurzame mkb'ers met financieringsvragen door middel van maatwerkadvies, het geven van inzichten over financieringsmogelijkheden en het aanbieden van masterclasses en voorlichtingsbijeenkomsten. “Het doel is dat in drie jaar tijd 350 ondernemers dit adviestraject ingaan. Tot nu toe helpen we al 65 ondernemers, groepsgewijs of een-op-een.” Joost Reimert van ACE, een van de uitvoerende bedrijven van PIM, is zelf ondernemer geweest en weet dat het lastig is om het vertrouwen te winnen van een investeerder. “Binnen PIM zit veel expertise uit het beroepenveld. Zo helpen we ondernemers om beter voorbereid met financiers aan tafel plaats te nemen. Met aandacht voor circulair en duurzaam.” Medio dit jaar gaat de provincie middelen ter beschikking stellen voor innovaties door mkb’ers.

Joost Reimert, ACE/PIM
Binnen PIM zit veel expertise uit het beroepenveld. Zo helpen we ondernemers om beter voorbereid met financiers aan tafel plaats te nemen. Met aandacht voor circulair en duurzaam.
Joost Reimert, ACE/PIM

De juiste keuze
Vorig jaar hebben vierdejaarsstudenten Business Studies van Inholland Haarlem ondernemers geholpen bij het gereed maken van hun innovatieplan om investeerders eenvoudiger in laten stappen. Ook dit jaar gaan studenten hier weer mee aan de slag. “De input van vandaag vormt wellicht de basis voor hun onderzoek volgend jaar”, aldus Pieter van der Hoeven, docent Business Studies. “Je moet eerst investeren voor je de markt op kunt. Heb je een duurzaam product of dienst, dan duurt het vaak langer om je investering terug te verdienen. Om het proces te versnellen, maken ondernemers soms verkeerde, ondoordachte keuzes.” Peter van Meel van Aberfeld Vermogensbeheer kan dit beamen. “Daarom nemen wij, als we kiezen om in een startup of bestaande onderneming te investeren, deel in het management. Zo houden we dagelijks de vinger aan de pols. We investeren dus niet alleen in geld maar juist ook in tijd en kennis.”

Netwerken
Waar loop jij tegenaan met je bedrijf in het kader van financiering van innovaties? En welke ondersteuning zoek jij hierin? Hierover gingen de aanwezigen in groepjes met elkaar in gesprek. Hoe eenduidig de vraag, hoe diverser de uitkomsten die na een half uur werden gepresenteerd. Het gaf in ieder geval genoeg aanleiding om ook tijdens de borrel nog flink over na te praten. Wel kwamen er een aantal punten naar voren waar veel ondernemers tegenaan lopen, zoals het vinden van de juiste financier per fase, het concreet maken van middelen, kosten, verdienmodel en het voorspellen van de kasstromen, het vinden van de juiste partners of samenwerking, en het vinden van de juiste informatie. De bijeenkomst leverde ook een mooie tip op voor studenten: maak veel meer gebruik van de mensen om je heen, je netwerk, en laat je minder leiden door zoekmachines en online netwerken.