Alkmaar,
18
maart
2022
|
11:45
Europe/Amsterdam

Fluitend naar je werk > in het Innovatielab

Maak kennis met: Mark Wokke en Frank Iliopoulos

Fluitend naar je werk, bestaat dat echt? Nou en of. In de nieuwe portretreeks #fluitendnaarjewerk vertellen de collega’s van Hogeschool Inholland Alkmaar over hun drijfveren, uitdagingen en ambities. En over het plezier in hun werk. We trappen af met onderzoeksdocenten Mark Wokke en Frank Iliopoulos: zij beheren samen het Inholland Innovatielab Alkmaar.

Een mooi team
Frank over Mark: “Mark studeerde Werktuigbouwkunde in Alkmaar en ging daarna bij Inholland Composites in Delft werken. Hij is een meester met composieten, speelde rugby in het Nederlands team en is dol op surfen. Mark is de relaxte gast die de tijd neemt voor studenten en altijd een luisterend oor heeft. Wij verschillen veel - een hele generatie zelfs - maar we hebben hetzelfde doel met het lab en we willen hetzelfde voor onze studenten. Daardoor komen dingen ook echt van de grond. En hoe idioot mijn voorstel ook is, Mark zegt altijd: Ja, gaan we doen!” 

Mark over Frank: “Frank is van huis uit instrumentmaker. Hij werkte jarenlang in het bedrijfsleven en gaf les in Amsterdam, voordat hij in Alkmaar belandde; eerst bij Werktuigbouwkunde, daarna bij het Innovatielab. Frank heeft die fijne precisie, maar houdt ook van drummen. Voor de draaibank, (3D)tekenen, computergestuurd frezen of het begeleiden van groepen studenten moet je bij hem zijn. Verder is hij organisatorisch sterk; Frank heeft het Innovatielab echt de professionaliseringsslag gegeven die het nodig had, zeker op het gebied van veiligheid.”

Van klushoekje naar superprofessionele werkplaats
Frank: “In het Innovatielab werken studenten en onderzoekers samen aan uiteenlopende praktijkopdrachten. En Mark ik en bestieren de hele boel: bestellingen, uitvoering, begeleiding van de projecten en alles wat daarbij hoort. We zijn docent, psycholoog en coach in één. Prachtig is dat.” 

Mark: “We begonnen in 2018 met één 3D-printer, wat bureaus en een kruiskopschroevendraaier. Inmiddels is het lab zo uit z’n jasje gegroeid dat we naar een nieuwe plek bij Inholland Alkmaar, het D-gebouw, verhuizen. Daar hebben we eindelijk het state-of-the-art lab waarvan we altijd al zeiden dat we het hadden. Alles netjes onder één vleugel: het Lamineerlab Composieten, een gedeelte TechValley, de Smart Industry-oplossingen en stageprojecten. De kracht van het lab is dat studenten van alle opleidingen elkaars expertise gebruiken. Vergelijkbaar met een kantoor: je werkt aan je eigen project, maar je helpt ook je collega’s.” 

Met studenten en collega’s de meest gave projecten aanpakken
Frank: “We willen zo spannend en uitdagend mogelijk onderwijs bieden. Wil je de aansluiting met andere hbo’s en universiteiten houden, dan is zo’n lab de levensader voor de school. Hier doen we de gave dingen, hier gaan de hartjes sneller van kloppen, hiervoor zijn studenten naar Alkmaar gekomen. Zo is er project Fixar (drones prepareren om schade aan windmolens vast te stellen), Growing Airplanes (met behulp van Mycelium-schimmels een biologische surfplank ‘laten groeien’) of proeven met een Hololens.” 

Mark: “En natuurlijk de Zonneboot! Als onderdeel van een internationale wedstrijd bouwen we een geheel zelfvoorzienende - Inholland-roze - boot van zeven meter. We doen alles zelf: van stuurinrichting tot zonnepanelen, tot tekening en composieten. Met studenten van onder andere Werktuigbouwkunde, Technische Informatica en Elektrotechniek, maar ook van Technische Bedrijfskunde. Zo zet je de school in de spotlights én je laat zien dat je bezig bent met duurzaamheid. De ‘professional van de toekomst’ bewust maken dat het ook anders kan en moet - geweldig om daaraan te mogen bijdragen.”

Studenten zijn het allerbelangrijkst
Mark: “De fantastische projecten, de nieuwste technieken en de uitdagingen van het onderwijs maken ons werk zo geweldig. Het mooie van deze leeftijdsgroep is dat ze nog aan het uitvogelen zijn wat ze willen en kunnen. Hier in het lab leren ze samenwerken, elkaar durven aanspreken als dingen niet goed gaan, en tegen de tijd dat ze weggaan zijn het totaal andere jongens.” 

Frank: “Met studenten werken is echt prachtig. Je gaat mee in de waan van de dag, altijd benieuwd met wat voor maffe ideeën ze nu weer aankomen. Hét grote leermoment in engineering is het maakmoment, want pas dan kom je problemen tegen die je (samen) moet oplossen. En dat proces zien wij voortdurend. Maar om bij ons aan de slag te gaan moeten ze wel bereid zijn een stapje harder te lopen. Wij zoeken de gretige student met die twinkeling in de ogen - die in het geval van de Zonneboot ook echt de wedstrijd wil winnen.”

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Margo
18
March
2022
Een mooi portret van fijne collega's. In het Innovatielab kunnen studenten écht tot hun recht komen! Ook ik werk hier graag, om dezelfde reden als Mark en Frank.