Amsterdam,
31
augustus
2018
|
10:25
Europe/Amsterdam

'Ga in gesprek met jongeren in achterstandswijken'

Femke Kaulingfreks

“Voor een effectieve aanpak van risicojongeren moeten we niet óver deze jongeren praten, maar mét ze in gesprek gaan, waarbij een gedegen inzicht in hun eigen leefwereld als vertrekpunt wordt genomen.” Dit zegt Femke Kaulingfreks, Inholland-lector Jeugd en Samenleving, deze week in een opiniestuk in Het Parool.

In het artikel geeft ze aan dat jongeren die veel tijd op straat doorbrengen in minder welvarende stadswijken, de overheid vaak wantrouwen. Volgens Kaulingfreks is dit geen complotdenken, maar komt dit eerder doordat onderzoeken en projecten gericht op risicojongeren vaak over de hoofden van de beoogde doelgroep tot stand komen. Dit kan ertoe leiden dat jongeren steeds minder bereidwillig zijn informatie te delen met autoriteiten.

“Juist als we uitwassen zoals radicalisering of georganiseerde misdaad willen tegengaan, is dit een zorgelijke ontwikkeling.”

Kaulingfreks pleit voor een onderzoek naar genoemde doelgroepen waarbij jongeren niet alleen van afstand geobserveerd worden, maar waar zij ook uit vrije wil een inkijkje geven in hun belevingswereld.

Lees het hele opinieartikel.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.