Amsterdam,
11
mei
2022
|
10:44
Europe/Amsterdam

Gala van Preventie op 8 juni: ‘Hoe kunnen jij en ik het verschil maken?’

Inholland-collegelid Marije Deutekom in gesprek met New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen

Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist) en Marije Deutekom (lid College van Bestuur Hogeschool Inholland)

“Preventie gaat ons allemaal aan. Van het jongetje uit een Rotterdamse volkswijk dat te fors is omdat hij niet gezond eet tot die dame van de Amsterdamse grachtengordel die eigenlijk meer drinkt dan goed voor haar is. Welzijn en gezondheid zijn voor iedereen belangrijk en daarom zal preventie één van de belangrijkste thema’s van de komende vijf á tien jaar zijn.”

Zonder aarzelen begint Jim Jansen, hoofdredacteur van het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist, een hartstochtelijk pleidooi voor preventie. Hij presenteert op woensdag 8 juni, samen met Inholland-collegelid Marije Deutekom, het Gala van Preventie in theater De Meervaart in Amsterdam, voor onderzoekers, docenten, werkveldpartners én voor studenten. Dit event wordt georganiseerd door het Centre of Expertise Preventie in Zorg en Welzijn van Hogeschool Inholland en door New Scientist.

Het duo neemt de bezoekers die avond mee in de rol die preventie tijdens ons hele leven speelt. Wat kun je zelf doen? Hoe kunnen we samenwerken in onze rollen als burger, student, onderzoeker, werknemer of werkgever? En welke rol kan preventie spelen in onze samenleving, nu en in de toekomst?

Preventie begint in de baarmoeder
Marije Deutekom: “Er is een andere manier van denken nodig; we moeten veel meer aan de voorkant kijken wat de gevolgen van ons handelen nu over pakweg tien jaar zijn. Preventie begint al in de baarmoeder en met de plek waar je wiegje staat. Het houdt vervolgens de rest van je leven niet meer op. Daarom ben ik heel blij dat Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling & Gezondheid naar het gala komt. Volgens haar is een goede start voor ieder kind de slimste investering die we als samenleving kunnen doen. Ook het verhaal van Willem Hooft is indrukwekkend. Hij belandde vijf jaar geleden in een rolstoel en is nu professioneel kitesurfer. Sporten en bewegen is heel belangrijk voor mensen met een beperking, het maakt hen sterker en voorkomt dat hun gezondheid verder achteruit gaat. Deze verhalen geven als geen ander de maatschappelijke relevantie van het onderwerp preventie weer.”

Ook Jim heeft tips voor bezoekers van het gala: “De praktijk kan niet zonder de basis, het wetenschappelijk onderzoek. Ik zie uit naar het verhaal van hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en naar dat van hersenwetenschapper Gert Holstege. Die laatste is al jaren bezig met razend interessant onderzoek naar de vraag hoe je gezond oud wordt. Hij deed onderzoek onder honderdplussers. In het verlengde daarvan moet trouwens ook worden gekeken naar hoe wij omgaan met de ouderen in onze samenleving. Cultureel antropoloog Anne-Mei The deed jarenlang onderzoek in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Ze ging daar in gesprek met mensen met dementie, hun naasten en zorgprofessionals. Zij benadrukt het belang van kijken naar wat er wél kan. Dat is - ook in mijn visie - de beste manier om onze vergrijzende samenleving een boost te geven.”

Aanzetten tot actie
De goede voorbeelden zijn er, corona heeft ons het belang van preventie laten zien en er wordt volop onderzoek gedaan. Waarom dan is het dan toch nodig om een gala over dit onderwerp te organiseren? Jim: “We willen mensen inspireren en aanzetten tot actie. Er staan extreem diverse sprekers op het podium die ieder op hun eigen manier zullen proberen de bezoekers energie mee te geven. Geen saaie power points of eindeloos lang durende verhalen dus, maar actie en verbinding.”

Gala_van_Preventie_72dpi_7_1920x952

Marije: “De inhoud staat centraal, maar we gaan zeker niet ‘zenden’ die avond. Het gaat ons erom écht connectie te maken en de bezoekers een heel leuke avond te bezorgen. We moeten nu echt in beweging komen en dat is wat we willen meegeven. Dat gebeurt trouwens ook al tijdens het Festival van Preventie, dat op 8 juni ’s middags wordt gehouden, speciaal voor studenten. Ook met hen willen we in gesprek over wat zij kunnen betekenen. We bieden hen een podium om hun onderzoek, plannen en ideeën te presenteren en hopen dat zij zo op een leuke, inspirerende manier het gesprek aangaan met alle expertise die daar aanwezig zal zijn.”

Rotzooi opruimen
Jim: “Jongeren moeten de straks de rotzooi opruimen als wij nu niet snel in beweging komen. Daarom is het belangrijk dat zij de kans krijgen om mee te denken en hun mening te laten horen. Ik ben dan ook blij dat iemand als Jet Bussemaker naar het gala komt. Als hoogleraar en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving zet zij zich in voor een veerkrachtige samenleving. Hoe vertaal je vernieuwing en verbetering naar nieuwe initiatieven? Ik hoop dat zij daar een verbindende schakel in kan vormen. En zo is er dus veel te halen op het gala. Na twee jaar helemaal niks, heb je nu de allerbeste wetenschappers en ervaringsdeskundigen bij elkaar. Daarmee wordt het volgens mij een ongelooflijk interessant netwerk event.”

Marije: “Tijdens dit eerste Gala van Preventie belichten we het belang van preventie met als leidend thema: Preventie van 0 tot 100 jaar. Omdat preventie een rol speelt tijdens onze héle leven. Je krijgt een uniek kijkje in de keuken. Bij Hogeschool Inholland leiden we studenten op zodat zij aan de slag kunnen met de grote vraagstukken die onze maatschappij op dit moment kent en leren hoe ze kunnen bijdragen aan een veerkrachtige samenleving. Het zoeken naar oplossingen kan alleen in samenwerking met elkaar. Daarom is het zo mooi dat op het festival en het gala zoveel disciplines bij elkaar komen. Alle sprekers vinden het leuk om in gesprek te gaan met studenten; beide partijen kunnen daar hun voordeel mee doen. Het wordt een unieke avond waarin wetenschap, onderwijs en praktijk samen kijken naar de kansen en mogelijkheden.”

Jim: “Het wordt een feestelijke avond waarop we proberen om vanuit verschillende oogpunten te kijken naar preventie. Vanuit organisaties, vanuit het praktijkgerichte onderzoek, vanuit het bedrijfsleven, vanuit de politiek en vanuit het individu. Hoe kunnen jij en ik het verschil maken? Ik noem de avond met klem feestelijk, omdat er behalve alle sprekers en discussies ook entertainment zal zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Dolf Jansen, de cabaretier die met een onvermoeibaar en aanstekelijk enthousiasme zijn eigen shows in theaters in heel Nederland brengt, het populaire radioprogramma Spijkers met Koppen maakt en boeken en columns schrijft. Kortom, een avond om naar uit te kijken! Meld je hier ook aan voor het Festival en/of het Gala van Preventie, we hopen jullie terug te zien in de Meervaart!”

Het Gala van Preventie vindt op woensdag 8 juni plaats in Theater De Meervaart in Amsterdam. Inholland-collega’s en -studenten kunnen zich via deze link aanmelden voor gratis toegang.