Haarlem,
07
september
2022
|
09:08
Europe/Amsterdam

Geslaagde Haarlemse Introweek vol plezier

‘De gezelligheid van deze week gaan we gewoon doorzetten!’

Het was een kort nachtje voor de nieuwbakken studenten Sportkunde. De meesten van hen kropen om een uur of drie ‘s nachts in hun tentje op de IJsbaan Haarlem, waarna ze ’s ochtends met harde muziek werden gewekt voor een aantal drill-oefeningen. “Ach, dat hoort erbij”, zegt één van hen relativerend. “Slapen doen we van het weekend wel." Ook de eerstejaarsstudenten van andere opleidingen hadden een vol en gevarieerd programma om hun studiegenoten en de stad te leren kennen. Groot compliment voor de studie- en studentenverenigingen van de opleidingen van Inholland Haarlem, want ze hebben weer gezorgd voor een onvergetelijke start voor onze eerstejaarsstudenten.

Zo hebben de studenten van Sportkunde onder meer een Crazy88 gedaan en die van Creative Business een Crazy69: een spel waarbij je 88 of 69 gekke opdrachten moet uitvoeren, met als bewijs daarvan een foto of filmpje. Bijvoorbeeld tien meter achterstevoren lopen in een drukke winkelstraat, een kale man op zijn voorhoofd kussen of een willekeurige voorbijganger een ovationeel applaus geven. Dit alles uiteraard met als doel om elkaar beter te leren kennen. “Daarvoor kom je hier ook”, zo zeggen Evelien, Danique en Lisa. Ze komen alle drie niet uit Haarlem en kenden ook nog geen studiegenoten, maar hebben tijdens de Introweek al de nodige mensen leren kennen.

Gewoon heel gezellig
Datzelfde zegt ook Business Studies-student Ginn, die net schaterlachend haar foto’s uit de photobooth heeft bekeken. “We hebben echt een heel leuk groepje meiden, waarmee we ook allemaal in de klas zitten. Dus die ken ik alvast, de gezelligheid van deze week gaan we dan gewoon doorzetten! En de begeleiders zijn ouderejaars, daar leer je er ook alvast een paar van kennen en dat is straks tijdens de opleiding ook nog handig.” Iets soortgelijks zegt Thirza Houweling, namens haar studievereniging MoveMental betrokken bij de introductie voor Sportkunde: "Niet iedereen die je in de Introweek leert kennen, komt bij jou in de klas. Maar die kom je wellicht wel tegen, bijvoorbeeld tijdens latere jaren en die ken je dan alvast van gezicht. Bovendien is deze week gewoon heel gezellig met elkaar.”

De studievereniging van iedere opleiding organiseerde zijn eigen programma tijdens de Introweek. Acht Haarlemse opleidingen hebben de organisatie gezamenlijk aangepakt onder de noemer Introweek Haarlem. Deze opleidingen hadden de sporthal van Olympia als uitvalsbasis en sliepen daar ook. Overdag gingen ze met de opleiding op pad en ’s avonds stond er een plenair gedeelte op het programma, zoals bowlen en feesten bij Bison en een themafeest bij June. De activiteiten varieerden van suppen, water- en sportspelletjes, roeien tot aan gastcolleges. En natuurlijk werd ook het studentenleven in Haarlem verkend: van het leren kennen van parken en andere plekken om te chillen tot en met de kroegentocht.

Nieuwe energie
Op woensdagavond kwamen alle Intro-studenten bij elkaar op het Centre Court van Inholland Haarlem. Als ze binnenkomen, zijn ze wel toe aan wat eten en ‘even zitten’. Ze hebben al aardig wat kilometers in de benen, door de stad lopend in het warme zonnetje. Er wordt dan ook dankbaar gebruikgemaakt van de picknicktafels om even bij te komen onder het genot van allerlei lekkers uit de foodtrucks. Ondertussen weten Kenneth & Andor, voormalig Inholland-studenten én het legendarische entertainmentduo, de sfeer er goed in te krijgen door de studenten op te zwepen met dansjes, meezingers en spelletjes. Dat werkt, zeker wanneer de studenten weer wat energie hebben gekregen van hun poke bowl, hamburger of tortilla’s. En zo staat iedereen al weer te dansen op de banken op de tonen van YMCA.

Dat samen feesten goed werkt, vertellen Owen en Joris van Sportkunde: “Het leukste tot nu toe vond ik het feest op de eerste avond met als thema Proud to be Fout. In je gekste outfit in de kantine van de ijsbaan. Niemand kent elkaar, maar dat geldt voor iedereen en je ziet er ook nog eens allemaal idioot uit, dan ga je toch makkelijker een praatje aan. Jolle Snaas weet waar zo’n eerste praatje toe kan leiden. Als vierdejaarsstudent Informatica en voorzitter van studievereniging Lepidoptera is hij nu één van de organisatoren van de Introweek Haarlem: “In mijn eigen Introweek heb ik mensen leren kennen waar ik nu nog bevriend mee ben. Mede daarom vind ik het mooi om de nieuwe studenten van nu ook een goede introductietijd te geven. Daarnaast is het voor ons als studieverenigingen een goede kans om meteen een band op te bouwen en ons te presenteren aan nieuwe studenten, om ze te enthousiasmeren lid te worden.”

Consternatie om een badeend
Ondertussen ontstaat er enige consternatie aan de tafels, omdat één van de groepen van Creatro (opleiding Creative Business) haar eend kwijt is. Niet een echte natuurlijk, maar een badeend. Iedere groep moet deze eend bij zich houden en goed verzorgen. Dit als knipoog om te bewijzen dat ze klaar zijn voor ‘het volwassen studentenleven’. Sommige groepen gaan daar zo fanatiek in mee, dat ze zelfs een eigen Instagram-account aanmaken voor hun badeend. Ook bij andere programmaonderdelen worden de studenten uitgedaagd om te laten zien dat ze met creatieve oplossingen kunnen komen. Maar nu is één groepje dus haar badeend kwijt en het vermoeden bestaat dat een begeleider van een andere groep deze heeft ontvreemd. “We móeten hem echt terug hebben!”. Er worden veelbetekenende blikken uitgewisseld, maar de badeend komt (vooralsnog?) niet boven tafel.

Slotfeest Patronaat
De Introweek kende een knallende afsluiting met een eindfeest in de Haarlemse poptempel Het Patronaat. Zo’n 800 studenten en begeleiders dansten daar de avond weg dankzij het DJ-team Natte Sokken. Bente, vierdejaarsstudent Creative Business, was één van de groepsbegeleiders bij Creatro. “Wij kwamen met Creative Business als eerste binnen in Patronaat. Iedere opleiding had zijn eigen kleur shirt, dus zag je alleen gele shirtjes. Daar kwamen steeds meer ‘kleuren’ bij en je zag dat iedereen toch eerst bij zijn eigen opleiding ging staan. Tijdens de avond mengde dat steeds meer en aan het einde van de avond stonden alle kleuren door elkaar.”

“Wat ook erg tof was om te zien, is dat iedereen aan het begin van de week wat bescheiden en voorzichtig was en tijdens die intro steeds meer op zijn gemak raakte en ‘los’ kwam. Zo was ik als begeleider aan het begin vooral aan het kijken of iedereen het wel naar zijn zin had, de laatste avond heb ik mijn groepje volgens mij niet eens meer gezien. Ik heb ze de volgende dag nog wel even een appje gestuurd. Ze waren allemaal moe, maar hadden het heel erg naar hun zin gehad. Echt een goede start van het schooljaar en hun studententijd.”

De Introweek werd georganiseerd door de studie- en studentenverenigingen van Inholland Haarlem:

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.