Delft/Alkmaar,
20
juni
2023
|
09:51
Europe/Amsterdam

‘Dit biedt grote innovatiekansen voor de agri- en techsector’

Grote subsidies voor Greenport Horti Campus en Green Chain NH

FWMAV_GH

Greenport Horti Campus en de Green Chain NH van de Greenport West-Holland respectievelijk Noord-Holland, waarin Hogeschool Inholland als kernpartner samenwerkt met tientallen werkveldpartners, krijgen beiden een bijdrage uit het project ‘Opschaling publiek private samenwerking in het beroepsonderwijs’. Dit runt Katapult met dank aan het Nationaal Groeifonds. Deze consortia ontvangen de financiële bijdrage naar aanleiding van hun aanvraag om daarmee de samenwerking te versterken tussen bedrijven, voortgezet onderwijs, mbo en hbo rondom leren en innoveren. “Dit biedt grote innovatiekansen voor onze hogeschool en de agri- en techsector.”

Landelijk zijn er vijftien aanvragen gedaan bij  Katapult om publiek private samenwerkingen in diverse regio’s te versterken. De maatschappelijke vraagstukken waar Greenport Horti Campus en Green Chain NH zich over buigen passen heel mooi bij het Inholland-thema duurzame leefomgeving. Te denken valt aan diverse projecten op het gebied van groene techniek en duurzame land- en tuinbouw. Het gaat in beide gevallen om samenwerkingen tot 2027/2028 waarvoor elk 22 miljoen euro wordt uitgetrokken. De overheid subsidieert hiervan 18 miljoen euro voor Greenport Horti Campus en Green Chain NH samen vanuit het Groeifonds.

Onderwijsvernieuwing en leven lang ontwikkelen
“Dit is een volgende en zeer belangrijke stap om te versnellen, passend bij ons Strategisch Plan om bij te dragen aan een vitale metropool door een duurzame leefomgeving te creëren,” zegt Fabian van der Horst, directeur van Hogeschool Inholland Delft en het Inholland-domein Agri, Food & Life Sciences (AFL). Als bestuurder is hij betrokken bij de samenwerking in Greenport Horti Campus. “Het biedt grote kansen om nieuwe partnerships aan te gaan om mbo, hbo en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen. Niet alleen door betere aansluiting te krijgen op het werkveld en nog meer vanuit maatschappelijke vraagstukken te werken, maar ook door professionals in de regio bij te scholen. Leven lang ontwikkelen!”

Wat betreft Green Chain NH is Richard Oerlemans, directeur van Hogeschool Inholland Alkmaar en het Inholland-domein Techniek, Ontwerpen & Informatica (TOI) als bestuurder betrokken bij Greenport Noord-Holland Noord.

1920_intel2

Hij bevestigt de grote kansen die dit biedt voor hogeschool en werkveld. “Het is een enorm compliment om deze subsidies te ontvangen. Als innovatiemotor van de regio verbinden we onderwijs en onderzoek met praktijkinnovaties. Zo dragen we bij aan verduurzaming van de agri- en techsector, inclusief de realisatie van een sterk human capital agenda door continue onderwijsontwikkeling te bieden aan zowel studenten als lerende professionals. Dit in het bijzonder voor de urgente klimaatopgave en de robotiserings- en digitaliseringsuitdagingen binnen de sectoren. De bestaande samenwerkingen tussen professionals, onze studenten en mbo’ers kunnen we nu verder versterken. Zo werken we vanuit het Smart Farming Peren onderzoeksproject al met techniekstudenten aan  een robot om perenbomen te snoeien of aardbeien van hun kroontjes te ontdoen en met precisie landbouw op een duurzamere manier plagen, ziektes en onkruid te bestrijden bijvoorbeeld met een drone.

 ‘Het gaat hier om icoonprojecten!’
“Het gaat om icoonprojecten, de vraagstukken waaraan we denken en werken in deze consortia,” zegt Fabian. “Vanuit Inholland werken we multidisciplinair mee aan deze vraagstukken, dus vanuit verschillende opleidingen uit verschillende domeinen. Niet alleen de domeinen AFL en TOI zijn betrokken, maar ook de Inholland Academy. En op den duur sluit het domein Business, Finance & Law ook aan, met hun expertise op gebied van circulaire en gezonde verdienmodellen.

Green Horti Campus
De Greenport Horti Campus (GHC) is onderdeel van de Greenport West-Holland en heeft als doelstelling om kennis en talent dicht bij ondernemers te organiseren door middel van een Kennis- en Innovatienetwerk. Daarnaast bestaan de doelstellingen uit het zorgen voor voldoende en goed opgeleide medewerkers op mbo-, hbo- en wo-niveau; uitdragen van het ‘intelligente’ imago van de Greenport; de regio promoten als hét internationale kenniscentrum rondom Feeding & Greening the Mega-cities; netwerk- en campusvorming.

De aanvraag door de GHC is gerealiseerd door de krachtenbundeling van tientallen organisaties, bedrijven en overheden uit de Greenport West-Holland, namelijk: Lentiz, Inholland, (mkb-)bedrijven, tuinbouwondernemers, brancheorganisaties AVAG, Glastuinbouw Nederland en Groenten Fruithuis, Royal FloraHolland, VNO NCW-West /Oostland /Westland Midden-Delfland, AgroEnergy, Dutch Fresh Port, HortiHeroes, Rabobank, Security Delta (HSD), World Horti Center Expo, Delphy en Vertify.

Green Chain NH
Green Chain NH zet zich in om de innovatieslagkracht van de agrisector in Noord-Holland,die nu nog gefragmenteerd is, te bundelen en te versterken. Doel is om in de nabije toekomst te voldoen aan de vereisten van de klimaat- en energietransitie en een duurzame landbouw te realiseren in de gehele agrifood keten. De krachten in de regio worden gebundeld om de innovatiekracht te versterken en het groene onderwijs- en opleidingsaanbod te verbeteren. Dit gebeurt onder andere door het realiseren van practoraten in het mbo, het versterken van lectoraten in het hbo en ontwikkelen van een associate degree precisie landbouw. De vele partners bundelen innovatiekracht, verduurzamen en transformeren zo de landbouwsector naar een energie- en klimaatneutrale sector met gezonde verdienmodellen en biodiversiteit. 

Green Chain NH betreft een samenwerking tussen een groep van innovatiemotoren (Greenport NHN, Greenport Aalsmeer en Amsterdam Green Campus), een aantal kennis- en onderwijsinstellingen (Vonk, Inholland, Horizon College, Aeres Hogeschool, WUR, UvA en VU) en vele bedrijven uit de agrisector, zoals Vertify. Ook regionale overheden (Ontwikkelingsbedrijf NHN en Provincie Noord-Holland) zijn betrokken.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.