Rotterdam,
24
februari
2021
|
14:04
Europe/Amsterdam

Guido Weijers over geluk: 'Alles went... bubbelbadmoment'

Guido Weijers

Cabaretier Guido Weijers waarschuwt van tevoren: zijn Masterclass Geluk is géén cabaret. En hij is géén geluksgoeroe. Maar ondanks die twee disclaimers valt er tijdens zijn online gastcollege voor Inholland toch heel wat te leren en te lachen.

Guido Weijers weet veel van geluk. Hij volgde er masterclasses over aan de Erasmus Universiteit, verdiepte zich in de filosofie en deed in Bhutan onderzoek naar het Bruto Nationaal Geluk. En hij is ervaringsdeskundige: zelf heeft hij het ‘heel erg goed.’ In een wervelend webinar – een online college was nog nooit zo leuk – legt hij uit wat geluk is. Hij baseert zich daarbij op de wetenschap en op filosofen als Aristoteles. Verwacht geen heppidepeppi-tips: hij is allergisch voor zelfbenoemde geluksgoeroes die wanhopige zoekers voorhouden dat ze via hun (kostbare) methode in no time het licht weer zullen zien. "Ik ben de enige bn’er die geen personal coach heeft."

Bubbelbadmomentjes
Het college levert een aantal interessante weetjes op waar toehoorders hun voordeel mee kunnen doen. Dat een klein beetje geld bijvoorbeeld gelukkig maakt als je heel arm bent, maar dat dat niet opgaat voor mensen die al genoeg hebben. Zoals studenten: die behoren op wereldschaal tot de 11,5% rijkste mensen. Dan voel je je opgetogen als je net iets meer hebt dan de mensen om je heen. Vrienden, werk, kinderen, liefde…. het kan bijdragen aan je geluk, maar dat geldt niet voor iedereen en ook niet continu.

Geluk is voor elk mens anders. Zelfs geluksprofessoren kunnen geen algemene definitie geven. Eenmaal happy betekent ook niet altijd happy. Het zijn steeds momentjes. Want geluk went: waar je ooit vrolijk van werd, vind je na verloop van tijd gewoon. Guido noemt het een bubbelbadmoment: hij vindt het heerlijk om in een stomend bubbelbad te stappen. Maar na tien minuten voelt het toch alweer minder heet en moet er warm water bij. Dat herhaalt zich tot Guido "kokend water over zijn scheenbenen staat te gooien" om dat ultieme geluksgevoel maar weer terug te krijgen. "Alles went….bubbelbadmoment".

Fijne tips en opstekers
Stiekem slippen er toch een paar nuttige tips tussen alle wetenswaardigheden en grappen door. Geld kan best blij maken als je het maar op de goede manier uitgeeft: koop belevingen of tijd in plaats van spullen. Of als je het weggeeft. Het klinkt soft, maar het klopt wel, zegt Guido. Betaal daarom volgende keer in de rij voor de koffie eens een cappuccino voor degene achter je. Dan leer je ook nog eens nieuwe mensen kennen en stap je uit je comfortzône: ook zulke blijmakers. Als je iedere dag drie dingen opschrijft waar je die dag blij van werd – hoe klein ook – ga je je na twee maanden daadwerkelijk gelukkiger voelen. En voel je je een keer rot, weet dan dat ook dat gevoel wegebt volgens het principe van Weijer: "Alles went….bubbelbadmoment."

Het zijn fijne opstekers in een tijd waarin somberheid op de loer ligt. Lukt het je die in je leven toe te passen, tja, dan zou je je zomaar eens gelukkig kunnen voelen….

De Masterclass Geluk door Guido Weijers wordt op 3 maart 2021 herhaald. Ben je erbij? Meld je dan aan!