Den Haag,
04
mei
2023
|
16:25
Europe/Amsterdam

Haagse Pabostudent Femke Bakker is de beste voorlezer van Zuid-Holland

Femke Bakker,  Pabostudent van Inholland Den Haag, heeft tijdens de provinciale finale van de Pabo Voorleeswedstrijd op 21 april de prijs voor ‘Beste lezer van Zuid-Holland’ in de wacht gesleept. Tijdens deze provinciale finale streden vijf Noord-Hollandse en vijf Zuid-Hollandse Pabostudenten tegen elkaar. Een vakkundige jury heeft bepaald wie het beste en boeiendst voorleest. Femke las een fragment voor uit het boek ‘De zee kwam door de brievenbus’ van Selma Noort. “Femke voerde ons helemaal mee in het verhaal en heeft een prettig stemgebruik” was het oordeel van de jury. 

Landelijke finale 
Chloë IJzelendoorn heeft de prijs van beste lezer gewonnen voor Noord-Holland. Chloë is ook Pabostudent van Inholland, maar vertegenwoordigt locatie Alkmaar. Chloë en Femke strijden op woensdag 31 mei tegen de andere provinciale voorleeskampioenen tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. De finale bestaat uit twee rondes. Tijdens de eerste ronde leest de kandidaat voor uit een zelfgekozen canonboek. In de tweede ronde staat het ‘onvoorbereid’ voorlezen centraal en lezen alle kandidaten een gedeelte voor uit hetzelfde boek dat ze op de finaledag krijgen uitgereikt. 

Pabo Voorleeswedstrijd 
De Pabo Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor Pabostudenten. De wedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd  Pabostudenten enthousiasmeren voor kinder- en jeugdboeken zodat zij dit op hun (stage)school kunnen overbrengen aan hun leerlingen. Van aankomende leerkrachten wordt verwacht dat zij kennis opdoen van kinder- en jeugdliteratuur en leren hoe ze moeten voorlezen.