Den Haag,
11
juni
2018
|
09:07
Europe/Amsterdam

Hbo-student voor een week

Ter afsluiting van het keuzedeel Voorbereiding hbo presenteerden groepjes mbo-studenten van ROC Mondriaan vorige week bij Inholland Den Haag hun eindpresentaties aan een vierkoppige jury. Interessante ideeën voor bestaande bedrijven, zoals een spaarkaart voor McDonald's, een gezonde variant van de Redbull energydrank met multivitaminen en een taxiservice met een zelfrijdende auto van Tesla, kwamen voorbij. 

De twintig enthousiaste deelnemende studenten zijn afkomstig van de opleiding bedrijfsadministratie van ROC Mondriaan en waren de eersten die het ontwikkelde 10-weken-programma in één projectweek hebben gevolgd.. Een hele week waren ze bij Inholland Den Haag om lessen te volgen en in groepjes te werken aan een projectopdracht die ze uiteindelijk moesten presenteren. Er waren drie prijzen te winnen, namelijk die voor beste idee, beste presentatie en de publieksprijs. De prijzen gingen naar:

  • Beste idee: spaarkaart voor McDonald's.
  • Beste presentatie: zelfrijdende taxiservice Tesla.
  • Publieksprijs: Samsung Genius, een nieuw model telefoon met opvallende specificaties.

 

Marie-Claire Gambon, onderwijsdirecteur bij ROC Mondriaan, was er om ze toe te spreken en terug te horen wat de ervaringen waren van een week lang als student op een hogeschool rond te lopen. “We hopen dat jullie met deze week hebben kunnen ervaren hoe het is om op het hbo te studeren en op basis daarvan een goede keuze kunnen maken om of door te studeren of met jullie mbo-opleiding aan het werk te gaan", aldus Marie-Claire Gambon.

Pilotgroep
In periode 2 en 3 hebben de eerste groepen mbo-studenten dit programma in tien weken gevolgd. Uit zowel de evaluatie met studenten als de evaluatie met docenten kwam naar voren dat een week lang ondergedompeld worden in het hbo wellicht beter werkt dan een aantal ‘losse’ lesjes verdeeld over meerdere weken. Met deze pilotgroep is dat meteen uitgeprobeerd.

De eerste ervaringen zijn positief. “Ik ben een sterke voorstander om dit te blijven doen in één week tijd, want het is echt een beleving en een ervaring op zich om hier een week lang rond te lopen, gastlessen te volgen en in groepsverband te werken aan een project”, aldus Nargiz Mihci, mbo-docent en begeleider van de studenten tijdens de week.

Ook de studenten waren enthousiast over de week. Jerry Budhram vertelt: “De week was leerzaam en interessant en de afwisseling van een weekje hbo tijdens het mbo was wel lekker.” De pilot heeft gelijk ook wat leerpunten opgeleverd: de timing sloot niet helemaal goed aan, de studenten zaten namelijk net voor hun examenweek op het mbo. Ook hadden ze minder tijd om hun opdrachten uit te werken dan de groepen die het programma in het tien weken volgden. 

Regionale samenwerking|
Het programma is tot stand gekomen in een regionale samenwerking van ROC Mondriaan, mboRijnland, Hogeschool Inholland Den Haag, De Haagse Hogeschool, Hogeschool Leiden, Hotelschool The Hague en de Rotterdam Academy. Dit studiejaar volgden ongeveer 500 studenten van ROC Mondriaan het keuzedeel Voorbereiding hbo om zo kennis te maken met de verschillende hbo-opleidingen en de vaardigheden die nodig zijn om te studeren in het hbo. Komend jaar zullen ook studenten van mboRijnland participeren en zal het aantal oplopen naar ongeveer 800 deelnemende studenten. Meer opleidingen zullen dan ook experimenteren met het programma in een week.

Voor meer informatie over het Keuzedeel Voorbereiding hbo, neem contact op met Tjitske Lovert, relatiebeheerder mbo: tjitske.lovert@inholland.nl, 06-11449920.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.