07
november
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

'Heb vertrouwen, verbind en ga zelf actief aan de slag met je loopbaanwensen’

Het klimrek van Marleen Schaapman

Het klimrek van Marleen Schaapman

Marleen is docent in hart en nieren. Ze werkt bij Hogeschool Inholland met grote passie als docent bij de master Pedagogiek. Ook zet ze zich sinds kort in als beleidsadviseur voor de kwaliteit van ons onderwijs. Een mooie afwisselende baan dus. “Fijn is dat geen jaar hetzelfde is. Je hebt vaak de vrijheid taken af te wisselen en jezelf verder te ontwikkelen.”

Sterke combinatie van docentschap en beleidsmatige werk
Haar eerste baan was bij de deeltijdopleiding Sociaal-Pedagogische Hulpverlening (SPH) bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA). “Als beginnend docent focuste ik me puur op het geven van onderwijs. De bredere context kreeg ik niet mee. Maar toen ik de combinatie vond tussen het docentschap en beleidsmatig werk, wilde ik dat niet meer kwijt, omdat ik heb gemerkt dat beide kanten elkaar versterken. Je kunt beleid gemakkelijker concretiseren en zien hoe het uitpakt in de praktijk en als docent kun je dat beleid ook beter bewaken en uitvoeren.”

Verandering door corona
Ze maakte bij de HvA een bijzondere en leerzame tijd mee. “Ik nam deel aan een projectgroep om het curriculum te ontwerpen van de nieuwe bacheloropleiding Social Work waar ook SPH onder kwam te vallen. Het was een landelijke verandering die bij Hogeschool Inholland al eerder was ingezet.” Nadat de nieuwe opleiding ging draaien, kwam er een volgende grote verandering: corona. “De lockdown maakte de wereld een stuk kleiner en het was niet meer mogelijk om op locatie te voelen wat er speelde, wat vanuit het oogpunt van curriculumontwikkeling een handicap was.”

Het klimrek van…

Hoe beweeg je mee met de veranderende arbeidsmarkt en organisatieontwikkelingen? En hoe blijf je vitaal en duurzaam inzetbaar? “Een loopbaan is geen ladder meer, maar een klimrek”, volgens Petra Biemans, onze lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap. Geïnspireerd door haar metafoor delen onze collega’s in onze nieuwe serie hun persoonlijke stappen omhoog, omlaag, naar links of naar rechts. Lees het verhaal en de tips van Marleen Schaapman, docent en beleidsadviseur.

Marleens overstap naar onze hogeschool
Na 14 jaar op de HvA begon Marleen om zich heen te kijken. “Ik ben van huis uit (ortho)pedagoog en trof een vacature voor docent bij de master Pedagogiek bij Hogeschool Inholland. Tijdens het – noodgedwongen online – sollicitatiegesprek was er een klik over en weer en in mei 2021 ben ik begonnen.”

Kans als beleidsadviseur
Haar nieuwe betrekking als docent bij de master Pedagogiek was slechts voor zestien uur. “Het leuke van Hogeschool Inholland is dat er altijd kansen zijn. Dat bleek meteen. Een HR-adviseur belde me nog vóór mijn start. Er kwam tijdelijk een plek vrij als beleidsadviseur bij het domein Techniek, Ontwerpen & Informatica (TOI). Dit sloot goed aan op mijn loopbaanwensen. Zo had ik opeens twee nieuwe uitdagingen binnen onze hogeschool: als docent en de mooie uitdaging om beleidswerk te doen in een volledig andere beroepscontext.”

Bij het HR-Expertiseteam vertelde ik over mijn werkervaring en wat ik leuk vind om te doen.

In gesprek met het HR-Expertiseteam
Helaas zat een vast contract er bij TOI niet in. Maar Marleen ging niet bij de pakken neer zitten. “Ik heb mijn netwerk binnen en buiten Inholland laten weten voor zestien uur per week beschikbaar te zijn en veel (koffie)gesprekken gevoerd over mijn ambities en loopbaanwensen. En ik maakte een afspraak voor een intakegesprek met het HR-Expertiseteam. Daar vertelde ik over mijn loopbaan en werk waar ik energie van krijg.”

Aan de slag bij Onderwijs & Onderzoek Beleid
Na het gesprek bij het HR-Expertiseteam wees de wervingsadviseur Marleen op verschillende passende vacatures binnen onze hogeschool. Gelukkig was het al snel raak. “Op 1 juni ben ik begonnen als beleidsadviseur Onderwijskwaliteit op de stafafdeling OOB-JZ. Zestien uur per week zet ik mij in voor de kwaliteit van ons onderwijs. Opnieuw kan ik mijn ervaring als docent inzetten, want docent bij de master Pedagogiek ben ik nog steeds.”

Ik ben blij dat ik vasthield aan mijn ideale baan.

Durven vertrouwen in een ideale baan
De eerste maanden van 2023 waren wel even spannend voor Marleen. “Wat als er voor mijn functie bij TOI niets in de plaats zou komen? Tegelijkertijd heb ik altijd vertrouwen gehouden en ben ik blij dat ik vasthield aan mijn ideale werk: het zijn van docent én beleidsadviseur. Daar bleef ik voor gaan en ik wist: onze hogeschool heeft heel veel te bieden.”

Marleens tips om flexibel te bewegen op het klimrek:
  • Maak voor jezelf helder waar je energie van krijgt.
  • Probeer te achterhalen waar je die energie kunt vinden en kijk daarbij verder dan je eigen afdeling of domein
  • Voer gesprekken hierover met mensen. Dat helpt je om je beeld en visie aan te scherpen en om je beter te oriënteren.

Wil jij ook aan de slag met jouw talent(en) en ontwikkeling? Vanuit jouw intrinsieke motivatie of misschien wel uit noodzaak? Ga eerst het gesprek aan met jouw leidinggevende. Wil je toch direct met het HR-Expertiseteam praten, neem dan gerust contact op voor een verkennend gesprek. Samen maken we werk van jouw ontwikkeling en van onze duurzame hogeschool.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.