Haarlem,
20
maart
2023
|
16:58
Europe/Amsterdam

Het bruist bij LFB STERKplaats Haarlem

Studenten met en zonder beperking leren van elkaar

In september 2021 werd bij Hogeschool Inholland Haarlem de STERKplaats geopend. Daar worden mensen met een (verstandelijke) beperking opgeleid tot ervaringsdeskundigen. Zo kunnen ze studenten van Inholland helpen in hun opleiding en over en weer van elkaar leren. Dat was althans het idee bij de start. Wat is er van dat idee terechtgekomen en wat heeft de afgelopen anderhalf jaar ‘STERK in onderwijs’ opgeleverd?

Chavelly vertelt meteen dat ze ‘heel ver is gekomen door hier te werken’: “Ik heb zoveel geleerd, bijvoorbeeld meer voor jezelf opkomen. Ik zeg gauw ja, maar bedoel dan eigenlijk nee. Dat nee zeggen kan ik nu veel beter.” Al een aantal keer sprak Chavelly voor groepen studenten van onder meer Social Work en MBRT (Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken). “Zij leren voor toekomstige begeleiding in zorgsituaties. Ik vertel dan wat daarbij nodig is en hoe ze mij het beste kunnen helpen. Hoe ga je in de praktijk om met iemand met een beperking? Bijvoorbeeld dat je niet over, maar mét mij praat.”

Stoer meisje
Ook Camea staat regelmatig voor een groep studenten. Al was het de eerste keer wel erg spannend (“toen scheet ik echt in mijn broek!”, flapt ze eruit). “Eerst dacht ik dat ze zouden denken: ‘Daar heb je haar, die kijkt een beetje scheel en ziet er gek uit!’. Maar ze reageerden heel aardig en open-minded en waren ze onder de indruk van mijn verhaal. Eén meisje vertelde dat zij op de basisschool ook heel erg buitengesloten werd en zich herkende in mijn verhaal. Dat had ik niet verwacht. Ik vond haar zo’n stoer meisje en dacht: die is nergens bang voor!”. De ervaring gaf Camea zelfvertrouwen, waardoor ze nu vaker tijdens gastlessen over haar leven vertelt. Wat bovendien hielp bij haar eerste presentatie, is dat ze een hele goede steunpilaar had aan collega STERKstudent Marouschka. Marouschka kwam, samen met Destiny, in de zomer van 2022 het team versterken en wordt door haar collega’s omschreven als iemand die altijd zeer behulpzaam en collegiaal is. Én die bovendien haar creativiteit inzet bij onder meer activiteiten en aankleding/versiering.

Anies heeft een zichtbare beperking en zit in verband met cerebrale parese (beter bekend als ‘spastisch’) in een rolstoel. In een workshop of gastles met Inholland-studenten zit meestal de opdracht om op basis van foto’s in te schatten of iemand een verstandelijke beperking heeft. Anies krijgt, letterlijk en figuurlijk, steevast een stickertje opgeplakt. Terwijl er met zijn hersens niets mis is. “Ik kan geen beker vasthouden, maar wel computeren!”, zo grapt hij. Dan, serieus weer: “Je hebt toch altijd een vooroordeel: ‘wat komt daar nou binnen?’. Andersom denk ik wel eens dat die studenten allemaal veel slimmer zijn dan ik ben, of heel sterk overtuigd zijn van hun eigen mening, maar dat is echt niet altijd zo.” Over alle vooroordelen gaan de STERKstudenten en ervaringsdeskundigen van de STERKplaats met de studenten van Inholland in gesprek, wat bijzondere gesprekken, inzichten en ontmoetingen oplevert.

Grappen incasseren
Dan komen Luuk en Salkan binnen. Luuk loopt als tweedejaarsstudent Social Work stage bij de STERKplaats, Salkan is sinds de start als ervaringsdeskundige betrokken. Eerst krijgen ze de nodige opmerkingen en grappen te verduren over hun late entree. De mannen incasseren het met een glimlach. De reden dat ze later zijn, is dat Salkan door zijn vervoerskilometers heen is en Luuk hem nu begeleidt in het reizen met het OV. Luuk: “Alle bussen waren vertraagd en op Haarlem hoefden we alleen maar het perron over te steken, maar reed de trein niet. Nu kan Salkan zich daar aardig mee redden, maar sommige mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen daar minder goed mee omgaan. En als je niet goed loopt, of zoals Anies in een rolstoel zit, mis je je aansluiting of zijn er geen of beperkte faciliteiten.”

“Eigenlijk wil ik het niet zeggen waar ze bijzitten”, vervolgt Luuk met een vette knipoog, “maar het is gewoon een heel leuk team. Ik merk wel eens dat deze groep wordt gezien als ‘schattig’ of dat er tegen hen wordt gepraat alsof ze kleine kinderen zijn. Nergens voor nodig, je kunt gewoon jezelf zijn en we gaan gelijkwaardig met elkaar om. Natuurlijk heb ik zelf ook bepaalde vooroordelen, maar daarmee kun je mensen snel onderschatten óf juist overschatten. Dus ik ben er blanco ingegaan en het bevalt me heel goed. Het enige dat ik wel eens lastig vind, is dat iedereen met veel verschillende dingen bezig is. Daardoor is het wel eens lastig om focus aan te brengen.”

Bruisen en stromen
Mirjam Tempelman, coach van de LFB STERKplaats Haarlem, hoort de verhalen met trots aan. “Vanaf het moment dat we zijn gestart, is het gaan bruisen en stromen. Docenten weten ons goed te vinden en er lopen regelmatig studenten binnen, met name van Social Work en Sportkunde. Er ontstaan ook samenwerkingen die ik niet had verwacht, zoals met MBRT. Dat is een opleiding die totaal niet bij mij was opgekomen in relatie tot de STERKplaats. Tegelijkertijd zou ik meer opleidingen willen betrekken, zoals toekomstige basisschoolleraren van de Pabo, door het laten maken van een professioneel filmpje door studenten Creative Business of door aan te haken bij de samenwerking met Bevrijdingspop.”

“Daarnaast hebben mijn collega’s, de STERKstudenten en ervaringsdeskundigen, persoonlijke wensen, die schrijven we op de wensenlijst. Zo doet Rico altijd technische dingen en kan hij leuk presenteren, die wil graag eens iets met Radio Inholland samen doen. Terwijl Anies misschien zelf wel een opleiding wil volgen, hij droomt erover om een organisatie op te zetten waar mensen met en zonder beperking met elkaar op vakantie gaan. Zo hebben we een hele lijst met grote en kleine wensen. In die zin moeten we eerder afremmen dan gas bijgeven. Ik vind het daarom wel mooi dat we nu terugkijken en zien wat we al bereikt hebben. En vooral hoe mijn collega’s gegroeid zijn en steeds meer uit hun comfortzone komen om te ontdekken waartoe ze in staat zijn!”

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Sebastiaan Fokke
22
March
2023
Een ontzettend mooi team, altijd super leuk om met hen samen te mogen werken!
Linda Rasch
21
March
2023
Het is echt een geweldig team om mee samen te werken! Onze studenten hebben een onvergetelijke gastles gehad en voor sommigen was de ontmoeting echt een levensles. Een aanrader voor elke studierichting binnen Inholland