Rotterdam,
15
juli
2022
|
11:00
Europe/Amsterdam

'Het hoogst haalbare was een 4.0 en ik had een 3.8'

Robert staat op de President’s List van het Spring Semester 2022

Studeren op een campus zo groot als 120 voetbalvelden. “En dat is zelfs een kleine campus in Amerika.” Robert Goijen, derdejaarsstudent Business Studies bij Inholland Rotterdam, is terug van een exchange semester in de Verenigde Staten. Met een gemiddelde van 3.8 uit 4.0 kwam hij op de President’s List terecht van de Western New England University, Springfield (Massachusetts).

College life
In zijn eerste studiejaar wist Robert het al. Hij wilde weten hoe het is om in het buitenland te studeren. “De wereld wordt steeds internationaler. Omgaan met andere culturen, op je cv zetten dat je in het buitenland hebt gestudeerd en die ervaring meenemen in de tijd na je studie. Geweldig dat dit kan. Amerikaanse films over ‘college life’, daar ben ik mee opgegroeid. Grote campussen, oude gebouwen, studentenlevens die volledig gefocust zijn op school. Zó anders dan in Nederland. Dat wilde ik zelf meemaken. Het voelde als spelen in een speelfilm, unreal.”

Het voelde als spelen in een eigen speelfilm, unreal.

Robert Goijen
Robert Goijen 3

President’s List
“Opeens was daar de mail van de President”, vertelt Robert. De President is te vergelijken met de voorzitter van het College van Bestuur. Wanneer je naam op de President’s List komt te staan, is dat een bijzondere erkenning voor je prestaties van het afgelopen semester. Robert legt uit dat het systeem in Amerika anders is dan in Nederland: “Elke universiteit heeft een soortgelijke lijst en hoe hoog de lat ligt, verschilt. Het hoogst haalbare was een 4.0 en ik had een 3.8.” Robert moest voor zijn vakken allemaal opdrachten maken, waar hij punten voor kreeg. Hoe beter je de opdrachten maakt, hoe meer punten je verzamelt Dat was niet makkelijk. Robert maakte meer dan 30 opdrachten in een periode van vier maanden. In het Engels, wat niet zijn moedertaal is. “Heel intensief, maar wel motiverend om continu bezig te blijven. Het kostte veel tijd, maar het was te doen. Je zit op de campus, dus er is weinig afleiding en je kunt makkelijk naar de bibliotheek die dag en nacht open is om aan je opdrachten te werken.”

Heel veel geleerd
De manier waarop Robert les kreeg, blijft hem het meest bij. Docenten komen over als echte experts. Ook is hij blij met de vakken die hij volgde: Business & Ethics, Business Strategy, Leadership & Team Skills, Quality & Operation Management w/SAP en Sales & Sales Management. “In één exchange semester heb ik meer geleerd dan ik had kunnen leren in Nederland. Mijn Engels, vooral schriftelijk, is verbeterd. Verder heb ik geleerd hoe mensen internationaal denken, hoe je om moet gaan met verschillende culturen, hoe je communiceert en iets presenteert.”

Geniet van elk moment
Wat Robert gemist heeft aan Nederland? “Eigenlijk niks. Het voelde binnen twee dagen alsof ik daar al vijf jaar rondliep. Het was heel gaaf om daar te wonen. By far de meest leerzame periode die ik tot nu toe in mijn leven heb meegemaakt. Veel mensen kijken op naar Amerika, maar hebben ook wel een verkeerd beeld. Voor mij kon het niet beter”, aldus Robert. Voor studenten die ook graag naar het buitenland willen, vindt het hij het belangrijk om te laten weten dat het niet gratis is. “Maar als je het je kunt veroorloven, gewoon doen. Niet twijfelen. Het is maar een kort semester. Voor je het weet, is het voorbij. Geniet van elk moment.”