30
mei
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

‘Het is heel belangrijk om open te staan voor nieuwe, onverwachte mogelijkheden’

Het klimrek van…

Hoe beweeg je mee met de veranderende arbeidsmarkt en organisatieontwikkelingen? En hoe blijf je vitaal en duurzaam inzetbaar? “Een loopbaan is geen ladder meer, maar een klimrek”, volgens Petra Biemans, onze lector HRM & Persoonlijk Ondernemerschap. Geïnspireerd door haar metafoor delen onze collega’s in onze nieuwe serie hun persoonlijke stappen omhoog, omlaag, naar links of naar rechts. Lees het verhaal en de tips van Hidde, procescoördinator onderwijslogistiek.

Klimrek van Hidde

Hidde studeerde Facility Management met het idee om in diverse settings mensen te kunnen helpen. Die wens kwam uit. “Ik heb bij het Nationaal Toneel gewerkt, bij een projectinrichter, een cateringbedrijf op Schiphol en zelfs bij een tandartspraktijk.” Sinds 2014 werkt hij bij onze hogeschool. “Ik begon bij de Inholland Serviceorganisatie in Rotterdam. Ik was verantwoordelijk voor een aantal facilitaire processen, zoals contracten, evenementen, ICT en huisvesting.

Specialiseren in procesmanagement
Hogeschool Inholland is een plek waar je jezelf volop kunt ontwikkelen, merkte Hidde al snel. “Ik heb me kunnen specialiseren in procesmanagement. Ik volgde Lean Six Sigma-cursussen tot op het hoogste niveau om procesverbeteringen te kunnen doorvoeren binnen onze afdeling. Dat deed ik met het uitgangspunt om studenten centraal te stellen. Samen met een andere collega heb ik daar intern ook presentaties over gegeven. Dat was superleuk om te doen.”

Verder als procescoördinator
Na vijf jaar was Hidde toe aan iets nieuws. “Ik bleef bij de Inholland Serviceorganisatie werken, maar dan als procescoördinator op de locaties Delft en Den Haag. Leuk was dat we een zelfsturend team hadden en ik de vrijheid kreeg om het werk samen met collega’s anders te coördineren. Dat vergrootte het werkplezier en zorgde voor betere resultaten. Waar ik bijvoorbeeld trots op ben is het besluit om onze gebouwbeheerders direct met de leveranciers te laten schakelen. We hebben nog nooit zo weinig storingen gehad.”

Onderwijsproces verbeteren
“Mijn ontwikkeling als procescoördinator heeft me heel veel gegeven”, blikt Hidde terug. “Ook op persoonlijk vlak. Ik heb er zo veel zelfvertrouwen door gekregen, dat ik er nu geen enkele moeite meer mee heb om als spreker voor grote groepen te staan.” Hidde wilde zich verder richten op procesverbetering. “In mijn ogen viel er in het onderwijsproces het een en ander te verbeteren. Hoe kunnen docenten bijvoorbeeld minder met administratieve zaken en meer met onderwijs geven bezig zijn?

Ik wil me verder specialiseren als procesverbeteraar. Dat maakt me voor de arbeidsmarkt in de toekomst interessant.

Nieuwe kansen pakken
Als procescoördinator onderwijslogistiek in het domein Business, Finance & Law hoopte Hidde zich volledig op procesverbetering te kunnen focussen. Maar dat viel tegen. “Ik had te weinig om handen om mij in mijn functie nuttig te maken en dat ging ten koste van mijn werkplezier. Het voordeel van Inholland is wel, dat je de vrijheid krijgt om nieuwe kansen te pakken. Zo kwam ik in gesprek met een collega van het HR-Expertiseteam die me wees op een project dat goed bij me paste: ik kon meewerken aan het één Inholland Onboarding programma voor nieuwe collega’s. Ook werd ik projectleider van het 21-jarig bestaan lustrumfeest van onze hogeschool.”

Open staan
De HR-projecten kwamen toevallig op Hiddes pad. “Ik vond het heel leuk om eraan mee te werken. Daaruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om open te staan voor nieuwe, onverwachte mogelijkheden en niet in je eigen hokje te blijven zitten. Wees eerlijk tegen je teamleider over wat je wilt.”

Naar gemeente Westland
Uiteindelijk heeft Hidde besloten om onze hogeschool te verlaten. “Ik wil me verder specialiseren als procesverbeteraar. Dat maakt me voor de arbeidsmarkt in de toekomst interessant, want het is een vakgebied waar in elke organisatie wel behoefte aan is. Inholland kan mij dit niet bieden, gemeente Westland, mijn volgende werkgever wel. Ik vertrek met een goed gevoel, want binnen de hogeschool heb ik me via allerlei zijsprongen kunnen ontwikkelen in het specialisme waar ik nu graag meer ervaring in wil krijgen.”

Boilerplate

Hidde's tips om flexibel te bewegen op het klimrek:

  • Drink eens een kop koffie met een collega en inspireer elkaar in de carrièrekeuzes die jullie hebben gemaakt.
  • Maak, ondanks je drukke werk, tijd voor jezelf en kijk welke leuke dingen Inholland organiseert om jezelf verder te ontwikkelen.
  • Probeer buiten je eigen vakgebied te kijken. Wie weet ontdek je projecten of initiatieven waar je heel veel plezier uit haalt en leerzame ervaringen mee opdoet.

Wil jij ook aan de slag met jouw talent(en) en ontwikkeling? Vanuit jouw intrinsieke motivatie of misschien wel uit noodzaak. Ons HR-Expertiseteam staat voor jou klaar. Samen maken we werk van jouw ontwikkeling en van onze duurzame hogeschool.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Saskia
02
June
2023
Moest dit nieuws even verwerken Hidde. Echt ontzettend jammer dat je weggaat, heb altijd heel prettig met je samengewerkt. Succes met het verbeteren van de processen bij de Gemeente Westland!
Barbara
30
May
2023
Jammer dat je weggaat Hidde, maar heel veel succes bij de Gemeente!