Rotterdam,
16
februari
2021
|
09:31
Europe/Amsterdam

‘Het kiezen van de juiste studie bezorgde mij een hoop stress’

Nahied Rezwani

Werkend aan mijn blog over studiekeuze zie ik hoe buiten dikke vlokken de wereld sprookjesachtig wit verven. Een prachtig gezicht en een welkome afwisseling in deze coronacrisis. En net zo’n tijdelijk verschijnsel als het virus, bedenk ik me. Na het wollige winterpak zal ooit ook de corona-ellende wegsmelten. Dan kunnen we aankomende eerstejaarsstudenten die op zoek zijn naar de juiste studie weer gewoon in ons gebouw ontvangen en kunnen ze onze kernwaarde ‘persoonlijk en dichtbij’ aan den lijve ondervinden.

De Inholland-bus en Rotterdam LIVE
Nu maken eindexamenkandidaten vooral online kennis met onze school, bijvoorbeeld via de Online Open Dag op 10 april of digitaal proefstuderen. Dat biedt ze een hoop informatie. Maar de echte Inholland-sfeer snuiven ze zo niet op. Om ze daar toch van te laten proeven, gaan wij zodra het weer kan met onze eigen Inholland-bus op bezoek bij verschillende Rotterdamse, Delftse en Haagse vo- en mbo-scholen. Om daar de laatstejaars - offline én coronaproof - voorlichting te geven in bijvoorbeeld gymzaal of kantine. En ze uit te nodigen in onze bus waar ze kunnen praten met docenten en studenten van vlees en bloed. Op donderdag 25 maart hebben we ook iets nieuws voor de studiekiezer: Rotterdam LIVE. Proef online de sfeer van Inholland Rotterdam van 16.00 tot 16.30 uur, via onze YouTube-livestream. Onze studenten nemen de studiekiezer mee door ons hogeschoolgebouw, vertellen hoe het is om in Rotterdam te studeren en hoe het Rotterdamse studentenleven is.

Keuzestress
Het kiezen van de juiste studie levert veel stress op voor scholieren én hun ouders. Dat weet ik ook uit eigen ervaring. Mijn moeder wilde graag dat ik medicijnen ging studeren. Terwijl ik niet tegen bloed kon! Mijn vader werkte bij het ministerie van Financiën en die kant trok mij erg aan. Ik wilde graag minister van Financiën worden: een economische studie lag dus voor de hand. Maar kon ik mijn moeder wel teleurstellen? Hoe erg zou dat zijn? Wat als ik niet het goede koos? Ik had er slapeloze nachten van.

Niet rationeel
Het kiezen van een vervolgopleiding is lang niet altijd een rationeel proces. Al was het alleen maar omdat aankomende studenten niet volledig vrij zijn in hun keuze: het profiel dat zij op de middelbare school kozen, bepaalt in belangrijke mate welke kant ze op kunnen. Heb je gekozen voor Economie & Maatschappij, dan zul je niet snel een hogeschool vinden die jou de kans geeft techniek te studeren. Beslissingen die scholieren middenin hun puberteit moesten nemen, blijken nu hun toekomst te bepalen. Soms kiezen studenten een studie zonder enig benul van het beroepsperspectief. Waar kan ik later werken? Wat zijn mijn carrièremogelijkheden? Vanaf april kunnen ze tijdens onze online open dagen die vragen stellen aan doorgewinterde professionals die carrière gemaakt hebben binnen het BFL-veld.

Studieswitch? Geen paniek!
Al onze inspanningen om studenten te helpen de juiste keuze te maken kunnen niet voorkomen dat sommigen toch willen switchen. Dat is geen reden tot paniek. Een studieswitch is geen ramp, zo lang het maar niet tot studievertraging leidt. Om dat te voorkomen hebben wij binnen BFL een breed basisjaar geïntroduceerd binnen Business/Finance en HBO Rechten/Sociaal Juridische Dienstverlening. Zo kunnen eerstejaars van alles proeven en hoeven ze pas in het tweede jaar definitief te kiezen. Vinden ze bij nader inzien bijvoorbeeld Finance & Control toch leuker dan Business Studies dan hoeven ze niet bij nul te beginnen, maar kunnen ze direct overstappen in het tweede jaar.

Het komt wel goed
Stel dat iemand in het allerergste geval ook niet gelukkig is als accountant, dan is er nog geen man overboord. Hoeveel mensen doen uiteindelijk niet iets heel anders dan waarvoor ze zijn opgeleid? Ik ben zelf econoom, maar wat ik nu doe heeft niks met mijn vooropleiding te maken. Wat je later wordt en hoe succesvol je daarin bent, heeft meer met je persoonlijkheid, gedrag, capaciteiten en doorzettingsvermogen te maken dan met je studie. Studeren scherpt je denkniveau. Daarom is het belangrijk dat je je opleiding afmaakt, wat je ook doet. Hopelijk stelt dit studenten (en hun ouders) gerust. Want, met een goede inzet en met doorzettingsvermogen komen jullie er wel. Daar investeren wij in en daar helpen wij jullie mee!

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Ellis den Hamer
22
February
2021
Mooi bericht uit het hart geschreven. Ik kan me zeker vinden in je opmerking dat succes niet alleen afhankelijk is van je opleiding. Persoonlijkheid en doorzettingsvermogen is daarbij minstens zo belangrijk. Iets waar we onze studenten in deze 'bijzondere' tijd met zoveel mogelijk persoonlijke aandacht in moeten steunen! Ik geloof dat wij als docenten voor hen het verschil in kunnen maken. Persoonlijk en dichtbij is iets wat deze jongeren nu harder dan ooit nodig hebben!
monique daum
17
February
2021
mooie blog Nahied!!