Amsterdam,
21
januari
2021
|
09:46
Europe/Amsterdam

'Het mooie van deze tijd is dat je wordt uitgedaagd andere talenten in te zetten'

De persoonlijke werkplek van Bas van der Vliet

De persoonlijke werkplek van Bas van der Vliet

In deze aflevering zijn we op bezoek bij Bas van der Vliet, manager Werving, Instroom en Relatiebeheer ( WIR) bij Inholland Alkmaar. Hij woont samen met zijn vriendin in Beverwijk. Ook is hij trotse vader van zijn dochters Maud en Tess. Wat zijn voor hem de grootste veranderingen geweest in coronatijd? Hoe ziet zijn werkplek eruit? En heeft hij thuiswerktips?

Energie van sociaal contact
“Ik ben een familiemens en heb sowieso graag mensen om mij heen. Het ergste aan coronatijd vind ik toch wel dat ik mijn moeder niet een knuffel kan geven en ik mijn broertjes (en vrienden) minder vaak zie. Zij betekenen veel voor mij.

Voor werk geldt dat ook, ik mis het spontane contact met studenten en collega’s bij het koffieapparaat en het dynamische gevoel van de hogeschool. De positieve kant is wel dat corona veel innovatie en een versnelling van digitaliseren teweeg heeft gebracht voor onze hogeschool.

Ons WIR-team van zeven personen bestaat uit communicatieadviseurs, relatiebeheerders en een coördinator vanuit het Domein Techniek, Ontwerpen en Informatica. Aan het begin van de coronatijd moesten wij uiteraard ook even zoeken wat goed werkte voor ons team. Sommige collega’s gaan goed op een strakke manier van overleggen en werken, anderen vinden het prettig als alles wat spontaner verloopt. De meeste collega’s uit ons team krijgen energie van dynamisch contact en hebben dat bijvoorbeeld nodig om creatief te zijn. Teveel online overleggen en mailen haalt het speelse en persoonlijke contact eruit. Wij proberen daarom ook ruimte te maken voor informele overleggen, elkaar ook even persoonlijk te bellen en regelmatig bij elkaar te checken hoe het écht gaat. Inmiddels hebben we een goede modus gevonden: we overleggen minstens twee keer per week, waarvan één dag in de week mét agenda en een dag in de week zónder agenda.

Ik overleg ook nog steeds regelmatig met de andere WIR-managers. We hebben een mooie samenwerking, waarin we naast een gezamenlijke agenda, ook casussen bespreken, vooruitkijken, strategische overleggen over bijvoorbeeld het positioneren van de WIR en ook de ruimte nemen om koffie te doen en de benen op tafel te gooien. Ik krijg energie van dit contact. “

  Een voorbeeldfunctie door agile te werken
  “Omdat de technologische ontwikkelingen snel gaan en Inholland volop in transitie is, wilden we beter inspelen op alle veranderingen en ontwikkelingen. Daarom zijn we kritisch gaan kijken naar onze manier van werken. Daarom zijn we vorig jaar een intensief traject van drie maanden gestart: samen agile leren werken. Dit kwam in coronatijd ten goede en we profiteren er nog steeds van: we werken nu heel projectmatig, hebben goed zicht op waar we staan en waar we heen willen met ons team. Grote doelen worden klein, van lange termijn naar ’cyclisch’. Zo kom je in een goede flow. Het was absoluut investeren voor iedereen aan het begin van het traject, maar het is flexibel opgepakt. We zijn volop in beweging en daar ben ik trots op. “

  Uitgedaagd om andere competenties in te zetten
  “Wat ik heb geleerd, en ik ben nog steeds aan het leren, van deze coronaperiode is om collega’s volledig en goed mee te nemen in bepaalde projecten of communicatie. Normaal gesproken deed ik dat bijvoorbeeld bij het koffieapparaat, nu moet dat weloverwogen en bewust (online) gebeuren. Het mooie van deze tijd is dus dat je ook te maken kan krijgen met competenties waar je kracht niet of minder ligt en je dus wordt uitgedaagd deze competenties nu wel in te zetten. “

  Bewegen tussen de keuken, eettafel en tuin
  “Ik werk nu drie dagen per week thuis aan het keukenblad bij het raam. Een relaxte plek om te werken, lekker dicht bij het koffiezetapparaat in de keuken, haha! Het is er lekker licht en ik heb zicht op mijn buitenkeuken, fitnessbank en halters in de tuin. Verder vind je hier foto’s van mijn dochters en mij en af en toe een verdwaalde sportschoen of tennisracket. Ik hoef je niet te vertellen dat sport mijn passie is.

  Overigens ga ik momenteel twee dagen per week naar één van onze locaties, omdat ik dat belangrijk vind vanuit mijn verbindende rol en omdat ik dat zelf prettig vind. “

  Vijf keer per week sporten
  “Voor corona stond ik vijf dagen per week om 7.45 uur in de sportschool naast onze hogeschool in Alkmaar, sinds coronatijd sta ik stipt om 7.45 uur of buiten in onze tuin klaar om te sporten of in een sportschool in Beverwijk. Ik krijg er energie van. Sport is en blijft altijd een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik heb ook op topniveau gevoetbald (heb ik van mijn vader), gekorfbald (heb ik van mijn moeder) en getennist. Ik ben momenteel aan het revalideren van een knieoperatie, dus nu worden de sportmomenten af en toe vervangen door fysiobezoeken. De revalidatie duurt een jaar.

  Om 9 uur begin ik vol energie met werken en pak ik mijn eerste kop koffie, doe ik wat mailtjes en rond 9.30 uur begint vaak al de eerste meeting. Ik heb veel (informele) overleggen en daarom ook vaste momenten in mijn agenda dat ik zaken kan bijwerken. Dat werkt top voor mij. “

  Inholland-tennistoernooi in 2021?
  “Samen met collega en vriend Maarten Crum organiseerde ik dit jaar het eerste Inholland-tennistoernooi voor collega’s. We hadden meer dan 100 aanmeldingen, maar door corona ging het helaas niet door. Zodra het kan, gaan we het weer organiseren. Even een middag samen bewegen, lachen en elkaar leren kennen op een andere manier. En niet te vergeten natuurlijk: de derde helft. Mooier kan toch niet!? Dus hierbij vast een oproep: dit mag je niet missen!”

  Mijn thuiswerktips

  • Probeer alleen invloed uit te oefenen op waar je controle over hebt: een positieve mindset is alles!
  • Pak de telefoon in plaats van. dat je mailt. Veel persoonlijker! Contact met collega’s, studenten en relaties is goed voor jezelf en de ander.
  • Blijf elkaar complimenten geven en benoemen wat goed gaat.
  • Probeer echt voldoende te bewegen en een vast ritme aan te houden, indien mogelijk.
  Boilerplate

  De persoonlijke werkplek van...

  De steeds veranderende wereld zet ons op scherp. Sinds maart 2020 werken onze collega’s vanwege corona voornamelijk thuis. En het ziet ernaar uit dat dit nog wel even zo blijft. Het vergt een nieuwsgierige blik, doorzettingsvermogen en flexibiliteit van ons allemaal om hiermee om te gaan. Er is moed en soms zelfs lef voor nodig. Wij geloven in het zoeken van verbindingen met collega’s, studenten en het werkveld. Want door onze krachten te bundelen, komen we samen tot innovatieve oplossingen en dagen we elkaar uit te reflecteren en onszelf te ontwikkelen.

  In deze serie maak je kennis met onze collega’s, die graag hun persoonlijke verhaal, werkplek en ervaringen/tips met jou delen.

  #inhollandwerktthuis #werkenbijinholland #thuiswerken #thuiswerktips

  Reacties (0)
  Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.