Alkmaar,
14
februari
2020
|
11:49
Europe/Amsterdam

Studenten Business, Finance & Law Inholland onderzoeken

Hoe kan een geluidsscherm zichzelf terugverdienen?

Een geluidsscherm langs de Schagerweg (N245), Huiswaarderweg (N245) en Nollenweg (N508): het is een langgekoesterde wens van omwonenden. Het is alleen een kostbaar traject - ongeveer 11 miljoen euro - en de gemeente Alkmaar heeft dat niet ter beschikking. Studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar binnen het domein Business, Finance & Law onderzoeken op wat voor manier een geluidsscherm zichzelf kan terugverdienen. 

Afgelopen december presenteerden vier studenten een aantal financieringsmodellen aan de partners van het EFRO-samenwerkingsverband Energieleverend Geluidsscherm. Inholland maakt deel uit van het EFRO-samenwerkingsverband. EFRO is de afkorting van Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Samen met marktpartijen en de gemeente is subsidie aangevraagd voor een energieleverend geluidsscherm. Inholland ziet binnen dit voornemen mooie kansen om gezamenlijk met ondernemers en de overheid te kijken naar nieuwe kansrijke financieringsarrangementen.

Studenten zelf positief verrast over de mogelijkheden
Michel Stam, student Hogeschool Inholland, vertelt: “Wij hebben een doorberekening gemaakt op de businesscase. Wij hebben gekeken naar stroomprijzen, voortgang in zonnepanelen en inflatie. Dit hebben we doorgerekend tot over 50 jaar en dan kom je positief uit. Wel zit er verschil tussen de noord- en zuidzijde van het geluidsscherm. De Noordzijde kan binnen onze berekening in ieder geval uit doordat hier meer zonuren zijn. In de berekeningen hebben we wel aannames moeten doen, want je weet natuurlijk niet hoe de wereld er over 50 jaar uit ziet.” Studente Merel Smit vult aan: “Toen we zes weken geleden begonnen met het onderzoek dachten we op basis van de gegevens die we hadden, dat het echt kansloos zou zijn om dit project zichzelf terug te laten verdienen. Maar als je er dan dieper op in gaat en de looptijd aanpast dan wordt het resultaat toch ineens anders.” Mocht de subsidie worden toegekend, de gemeenteraad akkoord gaan en er een aannemer is gevonden voor dit innovatieve bouwwerk, dan wordt in 2021 gestart met de bouw van het geluidsscherm.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.