Amsterdam,
20
februari
2023
|
07:15
Europe/Amsterdam

Hoe laat je jongeren warmlopen voor SAIL Amsterdam 2025?

Studenten Inholland en ROC van Amsterdam zetten alle zeilen bij

Met het luiden van een scheepsbel opende Mitra van Raalten, directeur van de stichting SAIL Amsterdam, het netwerkevent van SAIL Academy. In de aanloop naar Sail 2025 hebben enkele tientallen studenten van Hogeschool Inholland en het ROC van Amsterdam het afgelopen semester gewerkt aan projecten die moeten bijdragen aan een succesvolle editie. Mitra: “We hebben nog 930 dagen te gaan en ik hoop jullie tegen die tijd allemaal terug te zien. Misschien als afstudeerder, als vrijwilliger, bezoeker of - wie weet - als medewerker!”

Sinds 1975 komen elke vijf jaar Tall Ships van over de hele wereld naar Amsterdam voor SAIL. Door de jaren heen groeide het uit tot het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland. Tot aan de komende - tiende - editie van SAIL in 2025, zijn studenten van verschillende opleidingen en vestigingen van Inholland aan de slag met projecten voor SAIL Academy en het SAIL Lab. Sommigen doen ook hun afstudeerstage of -project bij SAIL.

Tijdens het netwerkevent in het gebouw van SAIL in de Houthavens presenteerden de studenten van Inholland en het ROC van Amsterdam het resultaat van hun werk. De projecten die zij uitvoerden, waren gekoppeld aan thema’s als duurzaamheid en inclusiviteit. SAIL Academy zet studenten in om jongeren te enthousiasmeren voor SAIL. Omdat de editie van 2020 niet door kon gaan, zijn er maar weinig jongeren die SAIL hebben meegemaakt en daardoor is de bekendheid onder die doelgroep laag. Daar wil de organisatie verandering in brengen. René Blom van SAIL Academy: “Het is heel fijn dat leeftijdgenoten met ons meedenken over hoe we deze groep kunnen bereiken en enthousiasmeren.”

Escaperoom
Lisa, Vera, Nadieh, Sabine, Jill en Rick bedachten een escaperoom die jongeren de komende jaren alvast warm moet maken voor het evenement. De eerstejaarsstudenten Leisure & Events Management staan te stralen bij de moodboards van hun project. Lisa: “In ‘SAIL back in time’ maak je een tijdreis naar het jaar 1600. Je komt vast te zitten met je schip en kan jezelf redden door opdrachten uit te voeren. Als het de bezoekers lukt om binnen een uur de escaperoom uit te komen, winnen ze een arrangement tijdens SAIL. Escaperooms zijn erg populair, daarom denken we dat dit een goede manier is om jongeren enthousiast te maken voor SAIL.”

Nadieh: “Het was leuk om met SAIL samen te werken. Tijdens onze meetings konden we alle ideeën aan hen kwijt en kregen we goede feedback. Daardoor werden we gestimuleerd om creatiever en verder te denken dan je normaal zou doen. Ook als er tussendoor vragen waren, hadden ze altijd alle tijd voor ons. Dat is heel fijn.” De groep hoopt dat SAIL hun idee uiteindelijk kiest en zal uitvoeren in het Scheepvaartmuseum.

Schip als podium
Rowan, Mette, Nadieh, Femke en Roos gooiden het over een andere boeg. Hun ‘Zilvervloot’ is een muziekfestival op het water. Een groot schip als podium en het publiek in kleine bootjes daar omheen. Rowan: “Een tweede concept dat we hebben bedacht is een foodfestival met bootjes. Dan worden gerechten uit verschillende culturen gemaakt op boten en kun je er zowel vanaf het water als vanaf de wal van genieten. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn om deze twee concepten te combineren: muziek, lekker eten en boten. Daar krijg je jongeren wel voor op de been!” 

Femke: “SAIL is een fijne organisatie waar je altijd met vragen terecht kunt. Ik ben er zelfs in de vakantie twee keer geweest omdat ik verder wilde met het project. Je kunt hier goed proeven van de ‘echte wereld’, terwijl het wel een hele informele organisatie is. Ik kon mijn begeleider gewoon appen. Ik realiseer me dat niet iedere opdrachtgever zo is, maar ik kan SAIL echt aanraden aan alle studenten bij Inholland.”

Creatieve ideeën
René Blom, één van de initiatiefnemers van SAIL Academy: “Wij verbinden en versterken jong talent, het onderwijs en SAIL. Het doel is om jongeren zich aan boord van SAIL verder te laten ontwikkelen. Dat doen we in samenwerking met Inholland en het ROC van Amsterdam, het bedrijfsleven en de gemeente. Door studenten in huis te halen worden wij gevoed met creatieve ideeën en innovaties. Ze hebben zich gebogen over het binden van een jonge doelgroep en vrijwilligersmanagement. Na een fase van onderzoek, hebben ze ideeën gepitcht en vervolgens uitgewerkt. Ik ben verrast hoe zij - hoewel ze SAIL vaak nog niet kenden - toch in staat bleken om aan te sluiten bij onze kernwaarden. Een aantal van hun ideeën wordt dan ook zeker uitgevoerd.”

Meer info over SAIL Academy: www.sail.nl/sail-academy

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.